Det er ikke nok at slukke fjernsynet på fjernbetjeningen. Der skal slukkes på kontakten, hvis du vil spare dyre energikroner derhjemme.
Det er ikke nok at slukke fjernsynet på fjernbetjeningen. Der skal slukkes på kontakten, hvis du vil spare dyre energikroner derhjemme. Foto: iStock

Spar på strømmen - sluk for strømtyvene

De fleste har hjemmet fyldt med strømtyve, de ved det bare ikke. idényt har testet stand-by-forbruget hos en helt almindelig familie på 4 i Storkøbenhavn. Læs med og se hvad vi fandt ud af.

Af: Per Handberg og Camilla Elisabeth Dahl, 7. august 2006

Hvilke strømtyve?

Aftenens sidste e-mail er sendt, og du slukker for computeren. Du ved, at stand-by sluger strøm, så du slukker for skærmen, højttalerne, scanneren og så videre. Og så regner du med, at der er helt slukket.

Men det er der ikke. Mange elektriske apperater har nemlig transformatorer, der bruger strøm, selv om de er slukket.

Test: Stand-by-forbrug hos en almindelig familie på 4

idényt har testet hos en almindelig familie på 4 i Storkøbenhavn. Her er hvad vi fandt ud af.
 
Når fladskærmen er på stand-by, bruger den konstant 2 W, men når den er slukket på afbryderen, bruger den stadig 2 W. Først når der bliver slukket på selve stikkontakten, bruger den ikke længere strøm.
 
2 W svarer til 25 kr. om året, og det er jo ikke alverden, men en stationær computer bruger for 51 kr. når den er slukket, printeren for 58 kr., højttalerne for 62 kr., mens den trådløse mus kan klare sig for 5 kr. om året i slukket tilstand.
 
Summasumarum – et årligt forbrug på 201 kr.

Regnestykket for hele hjemmet

Men det stopper ikke her. Blenderen og transistorradioen i køkkenet bruger strøm, når de er slukket, opladerne til mobiltelefonerne, den store datters ghettoblaster, den lille datters halogenprinsesselampe og stereoanlægget. Dertil kommer så de apparater, der ikke sådan lige lader sig slukke, men kun kan sættes på standby. Det er for eksempel routeren, dvd-afspilleren og lignende.
 


Testen viste et forbrug på henholdsvis 133 kr., 81 kr., 103 kr. og 81 kr. om året. Alt i alt kunne familien spare 791 kr. om året ved at slukke på stikkontakten i stedet for på apparaterne.
 
Og har du køkkenudstyr med display, der viser, hvad klokken er, så står det også og bruger strøm 24 timer i døgnet. Hjemmet er fyldt med den slags strømtyve, og langt de fleste kan sagtens slukkes på kontakten eller tilsluttes en el-spare-skinne, hvor man kan slukke en stribe af apparater på en enkelt kontakt.

Spar penge - det er dit valg

Der er altså mange penge at spare ved at slukke på stikkontakten, men du skal selv vælge, hvor du vil sætte ind. Nogle TV og dvdafspillere mister kanalindstillingerne, mens køkkengrej m.m. sagtens tåler at få strømmen afbrudt. Det tager de ingen skade af.

Tjek selv

Hos dit lokale el-selskab eller Energitjenesten kan du gratis låne et spar-o-meter, så du kan teste de elektriske apparater derhjemme – både når de er tændt og slukket. Gå ind på vores hjemmeside og find dit lokale el-selskab – så sparer du ved et tryk på en knap!
7. august 2006 Per Handberg og Camilla Elisabeth Dahl
Mere om El

200.000 boligejere kommer til at spare penge

Klimaaftalen gør det økonomisk mere attraktivt at varme dit hjem op med el-varme. Så meget kommer du til at spare.

Spar på elregningen: Ny service skifter automatisk til den billigst...

Mange danskere er begyndt at se sig om efter et nyt og billigt elselskab, så de kan spare mest muligt på elregningen. Dansk startup tager...

Sådan undgår du alvorlige ulykker med el

Alle ved, at man skal være forsigtig med el installationerne. Men hvor skal man være mest varsom? Og hvad kan man gøre for at minimere...

Danskerne skifter ivrigt el-selskab: se hvorfor

Det hedder ikke længere, til døden os skiller, når det gælder el-selskabet. Danskerne er som aldrig før gået på tilbudsjagt for at skaffe det billigst mulige strøm til boligen. En ny trend skubber til udviklingen.

Snart kan du ikke længere købe denne type pære til dit hjem

Miljøvenlighed er i højsædet og fra september 2018 er det slut med at producere og importere både glødepærer og halogenpærer. Men hvilke...

Forebyg brand - skift din eltavle

Vidste du, at mindst hver fjerde brand skyldes gnistdannelse forårsaget af dårlige forbindelser i de faste elinstallationer eller tilslutted...

Forbrugerombudsmand: El-selskab vildleder "exceptionelt groft"

Klagerne er på det sidste væltet ind hos forbrugerombudsmanden, som har skulle forholde sig til et elselskab, der ikke kun giver urigtige oplysninger, men også udgiver sig for at være en offentlig analysevirksomhed og forbrugerens nuværende energiselskab.

Overraskende: Her er den største strømsluger i dit hjem!

Du bruger tusindvis af kroner på strøm om året, men ved du egentlig, hvilke apparater, der virkelig sluger strøm i dit hjem?

Sådan sparer du på strømmen

Få svar på 9 spørgsmål og andre tips, der kan gøre dig til en fornuftig el-forbruger. Få ligeledes et overblik over store energislugere.

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne i dit hus

Det er en god idé, at få din elektriker til at tjekke stikkontakter, dataudtag og andre elinstallationer, hvis dit hus har været berørt af skybrud. Stikkontakter, der har stået under (kloak)vand, har fået belægninger, så der er risiko for, at der opstår el-fejl.

12 tips til at spare på strømmen i køkkenet

Køkkenet er den store skurk - når det gælder strømforbrug. Heldigvis er der penge at spare, hvis vi bare ændrer en lille smule på vores...

Pas på med selv at lave el og vvs

Håndværkere koster penge. Så er man lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare arbejdet selv. Men der findes...

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dit tv, vaskemaskine og anden elektronik går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Dit gamle HFI-relæ er ikke længere nok. 

Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.