Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette "strøm-tyveri".


Foto: Elsparefonden Der er penge at spare, hvis vi som forbrugere bliver mere bevidste om standby-forbruget på hjemmets elektroniske apparater. Standby-forbruget udgør op til 15 procent af en hustands samlede energiforbrug, og tallet stiger i takt med, at der kommer flere og flere el-artikler i de danske hjem. Vi er i Danmark blevet meget bevidste om at købe energirigtigt, når vi anskaffer nye el-artikler, men faktisk er den strømbesparelse, vi opnår via de energirigtige produkter, forsvundet på grund af det høje standby-forbrug.

Skinne sparer strøm
For at undgå det unødvendige standby-forbrug, skal alle el-artikler slukkes på stikkontakten, men det bliver desværre ofte glemt i farten, og så er det, strømforbruget tikker løs. En såkaldt elspareskinne kan være med til at minimere standby-forbruget. En elspareskinne afbryder automatisk strømmen til alle tilsluttede apparater, når man slukker for dem. Den har samme funktion, som hvis strømmen blev afbrudt direkte på stikkontakten. En elspareskinne fungerer på samme måde som en almindelig forlængerledning, hvor man kan tilslutte flere apparater, så man både kan have tv, video, dvd, højtalere tilsluttet på én skinne, og hvis man bruger en elspareskinne kan man spare ca. 200 kroner på det årlige forbrug. Der er flere varianter på markedet - de nyeste versioner kan selv måle det aktuelle strømforbrug og slukker automatisk for strømmen, hvis man overskrider et vist niveau.


Tjek din model
Det er en udbredt antagelse, at indstillingerne på tv og computer bliver nulstillet, når man slukker på kontakten eller bruger en elspareskinne, men sådan forholder det sig i de færreste tilfælde. I de fleste nye maskiner er der indbygget hukommelse, der husker programmeringen selv ved strømsvigt. Men har man en ældre model, kan det være en fordel at teste maskinen, hvis man er i tvivl. Elspareskinnerne kan købes i de fleste butikker, der handler med forbrugerelektronik.
19. oktober 2007
Mere om El

Sådan undgår du alvorlige ulykker med el

Alle ved, at man skal være forsigtig med el installationerne. Men hvor skal man være mest varsom? Og hvad kan man gøre for at minimere risikoen for, at ulykker overhovedet opstår? Læs om 4 årsager til ulykker med el og om 8 situationer, hvor faren er størst. 

Snart kan du ikke længere købe denne type pære til dit hjem

Miljøvenlighed er i højsædet og fra september 2018 er det slut med at producere og importere både glødepærer og halogenpærer. Men hvilke...

Forebyg brand - skift din eltavle

Vidste du, at mindst hver fjerde brand skyldes gnistdannelse forårsaget af dårlige forbindelser i de faste elinstallationer eller tilslutted...

Overraskende: Her er den største strømsluger i dit hjem!

Du bruger tusindvis af kroner på strøm om året, men ved du egentlig, hvilke apparater, der virkelig sluger strøm i dit hjem?

Sådan sparer du på strømmen

Få svar på 9 spørgsmål og andre tips, der kan gøre dig til en fornuftig el-forbruger. Få ligeledes et overblik over store energislugere.

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne i dit hus

Det er en god idé, at få din elektriker til at tjekke stikkontakter, dataudtag og andre elinstallationer, hvis dit hus har været berørt af...

12 tips til at spare på strømmen i køkkenet

Køkkenet er den store skurk - når det gælder strømforbrug. Heldigvis er der penge at spare, hvis vi bare ændrer en lille smule på vores vaner. Her er 12 sparetips til fryser, køleskab, komfur og køkkenapparater.

Pas på med selv at lave el og vvs

Håndværkere koster penge. Så er man lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare arbejdet selv. Men der findes...

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dit tv, vaskemaskine og anden elektronik går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Dit gamle...

Spar på strømmen - sluk for strømtyvene

De fleste har hjemmet fyldt med strømtyve, de ved det bare ikke. idényt har testet stand-by-forbruget hos en helt almindelig familie på 4 i Storkøbenhavn. Læs med og se hvad vi fandt ud af.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.