Foto: Getty Images

Snart kan du ikke længere købe denne type pære til dit hjem

Miljøvenlighed er i højsædet og fra september 2018 er det slut med at producere og importere både glødepærer og halogenpærer. Men hvilke alternativer findes der? Få svaret her. 

Af: Louise A. Olsen, 2. oktober 2018

Slut med glødepærer og halogenpærer

Den rette belysning er i indretnignen af hjemmet. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i de forskellige pæretyper, næste gang du skal skifte dine glødepærer eller halogenpærer ud. Produktionen er glødepærer stoppede allerede i 2016, men fra september 2018 er det også slut med at producere halogenpærer. Det er derfor tid til at finde nye alternativer eller i hvert fald forberede sig på en fremtid uden disse pærertyper. 

Hvis du skal udskifte dine gamle glødepærer eller halogenpærer kan du vælge mellem spare- eller LED-pærer. Særlig LED-pærer er populære i Danmark, da de er de mest energivenlige på markedet.

Der kan dog være stor forskel på kvalitet for både LED-pærer og sparepærer. 

Læs også: Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfur

LED-pærer: Lumen i stedet for watt

Traditionelt har vi valgt elpærere ud fra watt-tallet, som fortæller om pærens strømforbrug og lysstyrke, men nu skal vi til at vælge efter Lumen, når vi køber LED-pærer. Lumen fortæller mængden af lys pæren udsender. 

Se forholdet mellem watt og lumen herunder. 

Watt        

Lumen       

15 Watt

25 Watt

40 Watt

60 Watt

75 Watt

100 Watt

<200 Lumen

200-300 Lumen

300-600 Lumen

600-900 Lumen

900-1.200 Lumen

<1.200 Lumen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ra og Kelvin

Udover Lumen, er det vigtigt at tjekke farvegengivelse og farvetemperatur, når du skal købe LED-pærer. Farvegengivelse udtrykkes i Ra-værdier. Jo tættere Ra-værdier er på 100, jo bedre. De nyere LED-pærer har en god farvegengivelse på op til 99 Ra, som ellers typisk ligger mellem 80-95 Ra. Sparepærer er væsentlig dårligere i forhold til farvegengivelse og ligger mellem 80-85 Ra. En lav Ra-værdi kan give et blåligt lys. 

Farvetemperaturen udtrykkes i Kelvin. Elpærer bør generelt ligge mellem 2.700-3.000. Normalt ligger en glødepære på 2.700 Kelvin. Højere værdier giver et koldere og hvidere lys, og derfor er pærer med høj Kelvin mellem 3.500-4.000 gode til badeværelset.  

Læs også: Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Varierende kvalitet af LED-pærer

LED-pærer er et fleksibelt energivenligt alternativ, som fortsat udvikles til at blive mere effektive. Pærerne kan fås i mange forskellige former med forskellig lysstyrke, men kvaliteten på LED-pærer varierer dog stadig meget.

De billige LED-pærer kan have et ubehageligt blåligt skær, som gør dem uegnede til belysning i hjemmet og kan variere meget i lysfarve. For at opnå det samme behagelige lysfarve i flere lamper, er det vigtigt af vælge en LED-pære i høj kvalitet.

Hvis pæreren skal bruges med en dæmpningsfunktion, skal du først og fremmest tjekke om den pågældende LED-pære er kompatibel med funktionen, da det ikke er alle LED-pærer der kan bruges med en dæmpningsfunktion.  

Et godt sted at starte når du skal købe dine LED-pærer, er at købe dem fra store veletablerede virksomheder, da de ofte opfylder de rimelige krav man kan stille til en lyskilde.

Derudover er det en fordel at købe få pærer ad gangen indtil du har fundet en LED-pærer med den rigtige farve, styrke og kvalitet.

Find gerne en butik med en prøveopstilling, hvor du kan se pærerne i brug. På den måde kan du bedre vurdere, om de har den rette belysning til dit hjem.  

LED-pærer lover lang levetid

Gem gerne kvitteringerne for de elpærer du køber. De fleste pærer lover en lang levetid, så hvis din pærer brænder ud for hurtigt, kan du være heldig at producenten tilbyder en form for godtgørelse.

Det er dog ikke et krav, at producenten overholder den levetidsgaranti, som de selv har angivet, hvis din pærer brænder ud efter den 2 års lovpligtige reklamationsret.

Læs også: Sådan gør du din emhætte ren

Sparepærer i stedet for glødepærer

Hvis du ønsker et varmt lys til at skabe hygge i dit hjem, er sparepærer et godt alternativ til glødepærer. Sparepærer går også under navnet A-pærer, da pærerne ligger i energiklasse A.

Til sammenligning ligger en 60-watts glødepærer i energiklasse E, som er i den dårligere ende af energimærkeskalaen.  

Sparepærer kommer i mange varianter og kan fås i samme størrelse og form som glødepærer. De virker derfor som en godt alternativ hertil. Den store variation i kvalitet på sparepærer gør dog, at nogle sparepærer har et koldt lys.

Gå derfor efter sparerpærer med en varm farvetemperatur med kelvin-værdier på 2.700-2.800. Derudover kan nogle sparepærer være lidt tid om at opnå fuld lysstyrke fra du tænder dem, særligt hvis de er placeret et koldt sted. 

 Vær opmærksom på, at nogle sparepærer ikke kan bruges til lysdæmpning. Hvis pærerne kan bruges til lysdæmpning skal det fremgå af emballagen. Der findes to typer af dæmpbare sparepærer: 

  • Sparepærer som kan dæmpes ved brug af almindelig lysdæmper
  • Sparepærer som kan dæmpes ved hjælp af trykkombinationer på stikkontakten. Den krævede trykkombination vil være oplyst på emballagen. 

Læs også: Kan man holde ræv som kæledyr?

 Prøv dig frem

Generelt kan det være en udfordring af finde den rette belysning samtidig med, at den skal være energisparende. Det bedste råd er derfor at prøve sig frem, og teste forskellige typer af forskellige steder i dit hjem.

Du vil ofte have brug for forskellige typer af belysninger forskellige steder i hjemmet. Køb nogle enkelte elpærer som du kan prøv af, indtil du har fundet en pærer, som giver den ønskede belysning. 

Vær opmærksom på, at de beskrevne specifikationer som angives på emballagen ofte ikke er kontrolleret af eksperter, men derimod er producentens egen beskrivelse af produktet. 

 

Kilder: Bolius.dk, Sparenergi.dk & taenk.dk

2. oktober 2018 Louise A. Olsen
Mere om El

200.000 boligejere kommer til at spare penge

Klimaaftalen gør det økonomisk mere attraktivt at varme dit hjem op med el-varme. Så meget kommer du til at spare.

Spar på elregningen: Ny service skifter automatisk til den billigst...

Mange danskere er begyndt at se sig om efter et nyt og billigt elselskab, så de kan spare mest muligt på elregningen. Dansk startup tager...

Sådan undgår du alvorlige ulykker med el

Alle ved, at man skal være forsigtig med el installationerne. Men hvor skal man være mest varsom? Og hvad kan man gøre for at minimere...

Danskerne skifter ivrigt el-selskab: se hvorfor

Det hedder ikke længere, til døden os skiller, når det gælder el-selskabet. Danskerne er som aldrig før gået på tilbudsjagt for at skaffe det billigst mulige strøm til boligen. En ny trend skubber til udviklingen.

Forebyg brand - skift din eltavle

Vidste du, at mindst hver fjerde brand skyldes gnistdannelse forårsaget af dårlige forbindelser i de faste elinstallationer eller tilslutted...

Forbrugerombudsmand: El-selskab vildleder "exceptionelt groft"

Klagerne er på det sidste væltet ind hos forbrugerombudsmanden, som har skulle forholde sig til et elselskab, der ikke kun giver urigtige...

Overraskende: Her er den største strømsluger i dit hjem!

Du bruger tusindvis af kroner på strøm om året, men ved du egentlig, hvilke apparater, der virkelig sluger strøm i dit hjem?

Sådan sparer du på strømmen

Få svar på 9 spørgsmål og andre tips, der kan gøre dig til en fornuftig el-forbruger. Få ligeledes et overblik over store energislugere.

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne i dit hus

Det er en god idé, at få din elektriker til at tjekke stikkontakter, dataudtag og andre elinstallationer, hvis dit hus har været berørt af...

12 tips til at spare på strømmen i køkkenet

Køkkenet er den store skurk - når det gælder strømforbrug. Heldigvis er der penge at spare, hvis vi bare ændrer en lille smule på vores vaner. Her er 12 sparetips til fryser, køleskab, komfur og køkkenapparater.

Pas på med selv at lave el og vvs

Håndværkere koster penge. Så er man lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare arbejdet selv. Men der findes...

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dit tv, vaskemaskine og anden elektronik går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Dit gamle...

Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette "strøm-tyveri".

Spar på strømmen - sluk for strømtyvene

De fleste har hjemmet fyldt med strømtyve, de ved det bare ikke. idényt har testet stand-by-forbruget hos en helt almindelig familie på 4 i...