Bliv en fornuftig el-forbruger.
Bliv en fornuftig el-forbruger. Foto: istockphoto

Sådan sparer du på strømmen

Få svar på 9 spørgsmål og andre tips, der kan gøre dig til en fornuftig el-forbruger. Få ligeledes et overblik over store energislugere.

Af: Mette Møllevang, 4. september 2017

1. Kan det svare sig at skylle servicen af inden det kommer i opvaskemaskinen?

Du er i gang med at fylde din trofaste opvaskemaskine. Og endnu en gang melder spørgsmålet sig: Kan det bedst svare sig at skylle af først?
Svar: Nej. For det første er det spild af varmt vand at skylle af, før du sætter det beskidte køkkengrej i opvaskemaskinen. For det andet er maskinens pumpesystem udviklet til at håndtere fedtrester. Skrab madresterne af. Gør det kort efter måltidet, og luk lågen, så snart servicet er sat ind. Så tørrer sovs og havregrød ikke fast. 

2. Skal store gryder og ildfaste fade vaskes op i hånden?

Hvad med de store gryder og ildfaste fade? Skal de vaskes op i hånden, eller kan de med sparefordel også proppes ind?

Svar: De store gryder og fade udnytter pladsen dårligt. Det er bedst at vaske dem op i hånden. 

3. Skal elsparepæren brænde løs i stedet for at tændes og slukkes hele tiden?

Den dyrt indkøbte elsparepære i rummet springer: Er det rigtigt, at sparepærerne har bedre af bare at brænde løs frem for at blive tændt og slukket cirka 50 gange i døgnet?

Svar: En god tommelfingerregel er at sætte sparepærer de steder, hvor lyset brænder i timer. Fx udendørslamperne, lyset i gangarealerne, lyset ved spisebordet, kaffebordet eller arbejdsbordet. Men det er en dårlig idé med elsparepærer på steder, hvor man tænder og slukker ofte. Har du 20-25 lamper, vil 8-10 af dem som regel være egnet.

4. Hvordan får man mest ud af sine el-sparepærer?

Svar: Køb en A-pære. A’et betyder, at pæren har en levetid på mindst 6.000 timer. Kig på aktuelle links på idényts hjemmeside. Her er henvisning til lister over samtlige energisparepærer, deres størrelser, levetid og kapacitet. 

5. Finvask i hånden eller i maskine?

Hvad kan bedst svare sig: At vaske finvask i hånden eller køre den fine kjole på maskinens korte finvask-program?

Svar: Det kommer helt an på mængden af vasketøj. Det kan altid bedst svare sig at fylde maskinen helt op. Drejer det sig kun om en enkelt kjole, kan det bedre svare sig at vaske den i hånden.

6. Skal vaskemaskinen pakkes?

Spares der penge på elregningen, hvis man virkelig pakker vaskemaskinen?

Svar: Det gælder om at udnytte kapaciteten. Dvs., fyld maskinen helt op før hver vask. Men undgå at presse vasketøjet hårdt sammen, så bliver det ikke rent. Vaskemaskinen skal fyldes.

7.Men hvad vil en fuld vaskemaskine helt præcist sige? 

Svar: Fyld tromlen, så der er plads til at stikke en hånd ind på højkant uden at presse tøjet. 

8. Bruger køleskabet ekstra strøm, hver gang lågen åbnes og lukkes?

Svar: Nej, det er ikke en myte. Hver gang du åbner lågen, trænger varm luft ind i køleskabet, som skabet bagefter skal bruge energi på at køle ned igen. Åbn så lidt og så kort tid som muligt. Hold orden, så du ved, hvor tingene står.

9. Skal vand koges i elkedel eller i gryde?

Hvad kan bedst svare sig: At koge vand til te i elkedel eller på komfuret i gryde eller kedel?

Svar:
Kog vand i elkedlen. Du bruger 50 pct. mindre energi.

Store energislugere

  • Alle former for elvarme (fx vandvarmere, radiatorer, gulvvarme, håndklædevarmere).
  • Gamle køleskabe og frysere.
  • Frysere, der står på indfrysning længere end nødvendigt.
  • Frysere på for lav temperatur.
  • Tørretumblere.
  • Mange halogenlamper.
4. september 2017 Mette Møllevang
Mere om El

200.000 boligejere kommer til at spare penge

Klimaaftalen gør det økonomisk mere attraktivt at varme dit hjem op med el-varme. Så meget kommer du til at spare.

Spar på elregningen: Ny service skifter automatisk til den billigst...

Mange danskere er begyndt at se sig om efter et nyt og billigt elselskab, så de kan spare mest muligt på elregningen. Dansk startup tager...

Sådan undgår du alvorlige ulykker med el

Alle ved, at man skal være forsigtig med el installationerne. Men hvor skal man være mest varsom? Og hvad kan man gøre for at minimere...

Danskerne skifter ivrigt el-selskab: se hvorfor

Det hedder ikke længere, til døden os skiller, når det gælder el-selskabet. Danskerne er som aldrig før gået på tilbudsjagt for at skaffe det billigst mulige strøm til boligen. En ny trend skubber til udviklingen.

Snart kan du ikke længere købe denne type pære til dit hjem

Miljøvenlighed er i højsædet og fra september 2018 er det slut med at producere og importere både glødepærer og halogenpærer. Men hvilke...

Forebyg brand - skift din eltavle

Vidste du, at mindst hver fjerde brand skyldes gnistdannelse forårsaget af dårlige forbindelser i de faste elinstallationer eller tilslutted...

Forbrugerombudsmand: El-selskab vildleder "exceptionelt groft"

Klagerne er på det sidste væltet ind hos forbrugerombudsmanden, som har skulle forholde sig til et elselskab, der ikke kun giver urigtige oplysninger, men også udgiver sig for at være en offentlig analysevirksomhed og forbrugerens nuværende energiselskab.

Overraskende: Her er den største strømsluger i dit hjem!

Du bruger tusindvis af kroner på strøm om året, men ved du egentlig, hvilke apparater, der virkelig sluger strøm i dit hjem?

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne i dit hus

Det er en god idé, at få din elektriker til at tjekke stikkontakter, dataudtag og andre elinstallationer, hvis dit hus har været berørt af...

12 tips til at spare på strømmen i køkkenet

Køkkenet er den store skurk - når det gælder strømforbrug. Heldigvis er der penge at spare, hvis vi bare ændrer en lille smule på vores vaner. Her er 12 sparetips til fryser, køleskab, komfur og køkkenapparater.

Pas på med selv at lave el og vvs

Håndværkere koster penge. Så er man lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare arbejdet selv. Men der findes...

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dit tv, vaskemaskine og anden elektronik går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Dit gamle...

Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette "strøm-tyveri".

Spar på strømmen - sluk for strømtyvene

De fleste har hjemmet fyldt med strømtyve, de ved det bare ikke. idényt har testet stand-by-forbruget hos en helt almindelig familie på 4 i...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.