Skifte en pære - det må man vel godt?
Skifte en pære - det må man vel godt?

Pas på med selv at lave el og vvs

Håndværkere koster penge. Så er man lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare arbejdet selv. Men der findes ting, der kun må udføres af autoriserede håndværksfirmaer. Det vil sige, at de lovligt kan bevæge sig ind på felter, vi andre skal holde os fra.

Af: Lars Birger Nielsen, 10. marts 2017

Grundregler: når du selv vil lave el

Har du selv mod på at gå i gang med el eller vvs er der to "grundregler", du bør følge: Sluk på afbryderen på elmåleren eller gruppetavlen, og luk for vandet på hovedhanen. Så er de første uheld undgået. Sørg for, at andre ikke kommer og tænder for el eller vand, mens du arbejder.

El – det må du ikke

Skifte ledninger i elektriske installationer.   
Du må gerne skifte stik på ledninger og lamper.  
Du må ikke pille ved faste installationer. Her menes alt det, du ikke må tage med dig, hvis du skulle finde på at flytte. Det vil sige el-tavler, dåser i loftet og ledninger i væggen.

Du skal altid bruge en autoriseret ved alt el-arbejde udendørs.

Autoriseret elinstallatør til helt nye stikkontakter

Inde i huset skal du altid bruge en autoriseret elinstallatør til nye stikkontakter og lampeudtag, afbrydere m.m., hvis de sættes op på steder, hvor der ikke har siddet nogen før. Men der er frit slag for at udskifte en stikkontakt, og du må opsætte og nedtage lamper, som forbindes til dåser i vægge eller lofter. Og skifte en pære? Selvfølgelig må du det. 

Du må godt ordne "ikke faste instalationer"

Hvad angår el-kedler, støvsugere og andre el-apparater, må du selv udskifte stikpropper og ledninger, for her er ikke tale om faste installationer. Derfor kan man jo godt sætte tingene forkert sammen – det er ikke sikkert, at man kan, fordi man må, men det opdager man som regel, når man efter endt arbejde tænder for strømmen, og relæet kobler af.

Lovpligtige el-relæ

Fra juli 2008 har det været et lovkrav, at der skal være et virksomt HFI-relæ eller HPFI foran alt el i en bolig. Det gælder både boliger og erhverv.

VVS-arbejde

Kan du ikke lukke for vandet, skal du tilkalde en vvs-installatør. Det er ikke tilladt selv at udskifte afspærringsventiler.

Du må selv udskifte vandhaner og pakninger i vandhaner samt hånd- og køkkenvaske med tilhørende vandlås. 

  Ordne vandlåse under vasken.
   VVS-arbejde: hvad må man?

Synlige vandlåse

Er der en vandlås, skal den være monteret synligt – det ses typisk – og kun hvis der ikke sker indgreb i den faste, eksisterende del af vand- og afløbsinstallationen. Det sidste gælder generelt for alt gør det selv med vvs. 

Du må gerne udskifte det gamle wc

Du må også udskifte wc’er, men det skal være et godkendt wc med samme tilslutningstype som det eksisterende. Du skal anvende godkendte tilslutningsstykker eller andet godkendt materiel. Endelig må du udskifte vaske- og opvaskemaskiner i hjemmet. Dog kun hvis de eksisterende maskiner er tilkoblet en spule- eller en afspærringsventil. 

Ansvaret er dit 

Går du i gang med at arbejde, hvor kun de autoriserede har adgang, kan det gå helt galt. Huset brænder fx ned til grunden. I udgangspunktet dækker din forsikring skaden. 
Som det siges fra Forsikringsoplysningen, skal det ikke gå ud over panthaverne – typisk dem, du har lånt penge af til huskøbet – at du har dummet dig. Det skal selvfølgelig være afklaret, at du selv er ophavsmanden til miseren. 

Forsikringsselskabet kan "kræve regres"

Er skylden din og skaden meget omfattende, kan forsikringsselskabet finde på at "kræve regres" – det vil sige, at du får en regning fra dem. Så alt i alt: Lad de autoriserede komme til, hvor de har uddannelsen til det. 

Pas på gas

Generelt kræver det en autoriseret håndværker ved alle former for arbejde på gasinstallationer.

 10. marts 2017 Lars Birger Nielsen
Mere om El

200.000 boligejere kommer til at spare penge

Klimaaftalen gør det økonomisk mere attraktivt at varme dit hjem op med el-varme. Så meget kommer du til at spare.

Spar på elregningen: Ny service skifter automatisk til den billigst...

Mange danskere er begyndt at se sig om efter et nyt og billigt elselskab, så de kan spare mest muligt på elregningen. Dansk startup tager...

Sådan undgår du alvorlige ulykker med el

Alle ved, at man skal være forsigtig med el installationerne. Men hvor skal man være mest varsom? Og hvad kan man gøre for at minimere...

Danskerne skifter ivrigt el-selskab: se hvorfor

Det hedder ikke længere, til døden os skiller, når det gælder el-selskabet. Danskerne er som aldrig før gået på tilbudsjagt for at skaffe det billigst mulige strøm til boligen. En ny trend skubber til udviklingen.

Snart kan du ikke længere købe denne type pære til dit hjem

Miljøvenlighed er i højsædet og fra september 2018 er det slut med at producere og importere både glødepærer og halogenpærer. Men hvilke...

Forebyg brand - skift din eltavle

Vidste du, at mindst hver fjerde brand skyldes gnistdannelse forårsaget af dårlige forbindelser i de faste elinstallationer eller tilslutted...

Forbrugerombudsmand: El-selskab vildleder "exceptionelt groft"

Klagerne er på det sidste væltet ind hos forbrugerombudsmanden, som har skulle forholde sig til et elselskab, der ikke kun giver urigtige oplysninger, men også udgiver sig for at være en offentlig analysevirksomhed og forbrugerens nuværende energiselskab.

Overraskende: Her er den største strømsluger i dit hjem!

Du bruger tusindvis af kroner på strøm om året, men ved du egentlig, hvilke apparater, der virkelig sluger strøm i dit hjem?

Sådan sparer du på strømmen

Få svar på 9 spørgsmål og andre tips, der kan gøre dig til en fornuftig el-forbruger. Få ligeledes et overblik over store energislugere.

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne i dit hus

Det er en god idé, at få din elektriker til at tjekke stikkontakter, dataudtag og andre elinstallationer, hvis dit hus har været berørt af skybrud. Stikkontakter, der har stået under (kloak)vand, har fået belægninger, så der er risiko for, at der opstår el-fejl.

12 tips til at spare på strømmen i køkkenet

Køkkenet er den store skurk - når det gælder strømforbrug. Heldigvis er der penge at spare, hvis vi bare ændrer en lille smule på vores...

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dit tv, vaskemaskine og anden elektronik går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Dit gamle...

Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette "strøm-tyveri".

Spar på strømmen - sluk for strømtyvene

De fleste har hjemmet fyldt med strømtyve, de ved det bare ikke. idényt har testet stand-by-forbruget hos en helt almindelig familie på 4 i...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.