I gennemsnit bruger vi 3.200 kr. pr. person på strøm om året.
I gennemsnit bruger vi 3.200 kr. pr. person på strøm om året. Foto: Energistyrelsen

Overraskende: Her er den største strømsluger i dit hjem!

Du bruger tusindvis af kroner på strøm om året, men ved du egentlig, hvilke apparater, der virkelig sluger strøm i dit hjem?

Af: C. Dahl og Energistyrelsen, 29. august 2018

Tv og underholdningsapparater koster på elregningen

I gennemsnit bruger vi hver især 1.600 kWh strøm om året. Omsat til kr. og øre svarer det til 3.200 kr. pr. person om året. Men hvad bruger vi strømmen på?

Kigger man på en gennemsnitlig families strømforbrug, viser det sig, at hele 38 % af forbruget stammer fra tv og underholdningsapparater, hvilket er meget mere end forbruget til eksempelvis madlavning og tøjvask.

 

Bemærk: Tallet for opvarmning indeholder ikke el til opvarmning (elvarme, elvandvarmer og varmepumper), men forbrug til cirkulationspumper og drift af oliefyr, gaskedler mv. Kilde: ElModelBolig 2016

Forskøn dit hus med en varmepumpeskjuler.

Sådan sparer du penge på din strømforbrug

En nem måde at spare på strømforbruget på tv og underholdning er altid at slukke for apparaterne, når du ikke bruger dem. På den måde undgår du unødvendigt standby forbrug. Men derudover kan det være en rigtig god idé at gå efter de mest energieffektive apparater, når du køber nye. Nyere apparater med de bedste energimærker har nemlig et meget lavere elforbrug end de ældre med dårlige energimærker. Er du eksempelvis på udkig efter et nyt 52” tv, så kan et godt energimærke betyde, at du kan nøjes med at betale 160 frem for 429 kr. på elregningen om året.

Der er god grund til at tage højde for energimærke

”Som forbruger har man ofte fokus på pris, design og egenskaber, når man skal købe nye apparater, og man kan derfor nemt overse energiforbruget. Men der er god grund til at kigge på energimærket som det første. Udover væsentlige informationer om funktioner, størrelse og støj, så kan oplysninger på energimærket få stor betydning for elregningen efterfølgende”, forklarer fuldmægtig i Energistyrelsen, Thore Stenfeldt, og fortsætter:

”Heldigvis har mange forbrugere fået øjnene op for energimærket. Den seneste undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at hele 93 % af forbrugerne anvender energimærket i købssituationer, og det er meget positivt. Har man både pris og energimærke med i betragtningen, er man også bedre klædt på til at sammenligne produkter”.

Få bedre energi og indeklima med en luftsolfanger.

Det fortæller energimærket – og så meget kan du spare

Det mest udbredte energimærke er EU’s obligatoriske ordning for energimærkning. Energimærket indeholder alle de oplysninger, du har brug for, for at tage et energirigtigt valg, når du køber nyt. Kigger du efter energimærket, finder du oplysninger om produktets:

1. Energiklasse

Den mørkegrønne pil viser, hvad det bedste mærke er i produktgruppen. Skalaen går fra A til G, hvor A+++ er mest energieffektiv.

2. Årligt energiforbrug

Energimærket fortæller også, hvor stort det årlige energiforbrug er i kWh/år. Den gennemsnitlige elpris er 2 kr./kWh.

3. Primære funktioner og tilknyttet data

For nogle produkter kan du finde informationer om primære funktioner, vandforbrug, støjniveau osv.

 

29. august 2018 C. Dahl og Energistyrelsen
Mere om El

Nyt energimærke kan spare dig penge

Tidligere var den bedste energiklasse for et køleskab og andre hårde hvidevarer produkter kendt som A+++. Den tid er forbi. Fra den 1. marts 2021 vil et nyt energimærke gøre det nemmere for forbrugerne at vælge produkter, der sparer CO2 og penge på elregningen.

200.000 boligejere kommer til at spare penge

Klimaaftalen gør det økonomisk mere attraktivt at varme dit hjem op med el-varme. Så meget kommer du til at spare.

Spar på elregningen: Ny service skifter automatisk til den billigst...

Mange danskere er begyndt at se sig om efter et nyt og billigt elselskab, så de kan spare mest muligt på elregningen. Dansk startup tager...

Sådan undgår du alvorlige ulykker med el

Alle ved, at man skal være forsigtig med el installationerne. Men hvor skal man være mest varsom? Og hvad kan man gøre for at minimere risikoen for, at ulykker overhovedet opstår? Læs om 4 årsager til ulykker med el og om 8 situationer, hvor faren er størst. 

Danskerne skifter ivrigt el-selskab: se hvorfor

Det hedder ikke længere, til døden os skiller, når det gælder el-selskabet. Danskerne er som aldrig før gået på tilbudsjagt for at skaffe...

Snart kan du ikke længere købe denne type pære til dit hjem

Miljøvenlighed er i højsædet og fra september 2018 er det slut med at producere og importere både glødepærer og halogenpærer. Men hvilke...

Forebyg brand - skift din eltavle

Vidste du, at mindst hver fjerde brand skyldes gnistdannelse forårsaget af dårlige forbindelser i de faste elinstallationer eller tilsluttede apparater? Ved at skifte din eltavle kan du sikre dit hjem.

Forbrugerombudsmand: El-selskab vildleder "exceptionelt groft"

Klagerne er på det sidste væltet ind hos forbrugerombudsmanden, som har skulle forholde sig til et elselskab, der ikke kun giver urigtige...

Sådan sparer du på strømmen

Få svar på 9 spørgsmål og andre tips, der kan gøre dig til en fornuftig el-forbruger. Få ligeledes et overblik over store energislugere.

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne i dit hus

Det er en god idé, at få din elektriker til at tjekke stikkontakter, dataudtag og andre elinstallationer, hvis dit hus har været berørt af skybrud. Stikkontakter, der har stået under (kloak)vand, har fået belægninger, så der er risiko for, at der opstår el-fejl.

12 tips til at spare på strømmen i køkkenet

Køkkenet er den store skurk - når det gælder strømforbrug. Heldigvis er der penge at spare, hvis vi bare ændrer en lille smule på vores...

Pas på med selv at lave el og vvs

Håndværkere koster penge. Så er man lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare arbejdet selv. Men der findes...

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dit tv, vaskemaskine og anden elektronik går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Dit gamle HFI-relæ er ikke længere nok. 

Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette...

Spar på strømmen - sluk for strømtyvene

De fleste har hjemmet fyldt med strømtyve, de ved det bare ikke. idényt har testet stand-by-forbruget hos en helt almindelig familie på 4 i...