Køleskab, komfur og køkkenapparater: 3 af de største strømslugere i køkkenet.
Køleskab, komfur og køkkenapparater: 3 af de største strømslugere i køkkenet. Foto: iStock

12 tips til at spare på strømmen i køkkenet

Køkkenet er den store skurk - når det gælder strømforbrug. Heldigvis er der penge at spare, hvis vi bare ændrer en lille smule på vores vaner. Her er 12 sparetips til fryser, køleskab, komfur og køkkenapparater.

Af: Mikkel Hede, 11. juli 2017

Seks tips til at spare energi i ovn og komfur

1. Matche kogegrej og kogeplade

Anbring altid gryder eller pander på en kogeplade, der passer i størrelse til kogegrejet. 

2. Kog op - og skru ned

Du sparer mest energi ved at bringe en gryde i kog og derefter koge videre på et lavere blus - fremfor at koge igennnem med den samme temperatur fra start til slut. 

3. Vandforbrug

Brug mindst mulig vand, når du skal koge noget, så er der mindre vand, som komfuret skal bruge varme og strøm på at varme op. Det er naturligvis også strømbesparende altid at koge under låg - når opskriften vel at mærke tillader det.  

4. Induktionskomfurer

Komfurer med induktionsplader bruger mindre strøm end masseplader eller keramiske komfurer. 

5. Sambagning og eftervamen

Bag eller steg flere retter i ovnen samtidig. Det er også effektivt at slukke for varmen i ovnen til sidst og stege retten - eller retterne - færdig med eftervarmen. 

6. Tø op inden ovnen

Tø først retter op, inden du sætter dem i ovnen. Allermest effektivt er det at bruge køleskabet som mellemstation. Det vil alt andet lige spare energi. 

Tre tips til at spare energi i fryser og køleskab

Strømforbrug køleskab og fryser.  
Det er faktisk meget strømkrævende at sænke temperaturen i køleskab og fryser med blot en enkelt grad.   

1. Udnyt kulden fra dine frostvarer

Din fryser skal stå så koldt, som den kan klare at gøre. De frosne madvarer bør helst tøs op i køleskabet, så udnytter du kulden til at holde køleskabet koldt. 

2. Hold øje med temperaturen i fryser og køleskab

Vær opmærksom på, at køleskab og fryser holder den anbefalede temperatur. Det er 5 grader for køleskabets vedkommende og 18 minugrader for fryseren. For hver grad temperaturen sænkes i begge typer af hårde hvidevarer, vil elforbruget stige med 2-5 procent.

3. Skab plads omkring fryser og køleskab

Sørg for, at der er plads omkring fryser og køleskab. De hårde hvidevarer skal bruge pladsen til at komme af med den varme, som kompressoren afgiver. Hvis du ikke gør det, skal fryser eller køleskab bruge mere energi - og flere penge - på nedkølingen. 
Læs også: De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

3 tips til at spare penge på køkkenapparaterne

Køkkenapparater som blender, kødhakkemaskine, brødrister.  
Køkkenapparaterne er også store energislugere i køkkenet.  

1. Afkalke kaffemaskine og elkeddel

Sørg for jævnligt at afkalke kaffemaskinen og elkedlen. Den opsamlede kalk i disse køkkenapparater vil nemlig forlænge kogetiden.

2. Mikrobølgeovn til rester

Står den på rester, kan du spare energi ved at bruge mikrobølgeovnen i stedet for ovnen.

3. Vand i elkeddel

Det er billigere at koge vand i en elkeddel end på komfuret.  

Kilde: sparenergien.dk

11. juli 2017 Mikkel Hede
Mere om El

200.000 boligejere kommer til at spare penge

Klimaaftalen gør det økonomisk mere attraktivt at varme dit hjem op med el-varme. Så meget kommer du til at spare.

Spar på elregningen: Ny service skifter automatisk til den billigst...

Mange danskere er begyndt at se sig om efter et nyt og billigt elselskab, så de kan spare mest muligt på elregningen. Dansk startup tager...

Sådan undgår du alvorlige ulykker med el

Alle ved, at man skal være forsigtig med el installationerne. Men hvor skal man være mest varsom? Og hvad kan man gøre for at minimere...

Danskerne skifter ivrigt el-selskab: se hvorfor

Det hedder ikke længere, til døden os skiller, når det gælder el-selskabet. Danskerne er som aldrig før gået på tilbudsjagt for at skaffe det billigst mulige strøm til boligen. En ny trend skubber til udviklingen.

Snart kan du ikke længere købe denne type pære til dit hjem

Miljøvenlighed er i højsædet og fra september 2018 er det slut med at producere og importere både glødepærer og halogenpærer. Men hvilke...

Forebyg brand - skift din eltavle

Vidste du, at mindst hver fjerde brand skyldes gnistdannelse forårsaget af dårlige forbindelser i de faste elinstallationer eller tilslutted...

Forbrugerombudsmand: El-selskab vildleder "exceptionelt groft"

Klagerne er på det sidste væltet ind hos forbrugerombudsmanden, som har skulle forholde sig til et elselskab, der ikke kun giver urigtige oplysninger, men også udgiver sig for at være en offentlig analysevirksomhed og forbrugerens nuværende energiselskab.

Overraskende: Her er den største strømsluger i dit hjem!

Du bruger tusindvis af kroner på strøm om året, men ved du egentlig, hvilke apparater, der virkelig sluger strøm i dit hjem?

Sådan sparer du på strømmen

Få svar på 9 spørgsmål og andre tips, der kan gøre dig til en fornuftig el-forbruger. Få ligeledes et overblik over store energislugere.

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne i dit hus

Det er en god idé, at få din elektriker til at tjekke stikkontakter, dataudtag og andre elinstallationer, hvis dit hus har været berørt af skybrud. Stikkontakter, der har stået under (kloak)vand, har fået belægninger, så der er risiko for, at der opstår el-fejl.

Pas på med selv at lave el og vvs

Håndværkere koster penge. Så er man lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare arbejdet selv. Men der findes...

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dit tv, vaskemaskine og anden elektronik går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Dit gamle...

Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette "strøm-tyveri".

Spar på strømmen - sluk for strømtyvene

De fleste har hjemmet fyldt med strømtyve, de ved det bare ikke. idényt har testet stand-by-forbruget hos en helt almindelig familie på 4 i...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.