Mindst hver fjerde brand skyldes gnistdannelse.
Mindst hver fjerde brand skyldes gnistdannelse. Foto: iStock

Forebyg brand - skift din eltavle

Vidste du, at mindst hver fjerde brand skyldes gnistdannelse forårsaget af dårlige forbindelser i de faste elinstallationer eller tilsluttede apparater? Ved at skifte din eltavle kan du sikre dit hjem.

Gør dit hus sikkert mod gnistdannelse

Mindst hver fjerde brand i boliger herhjemme skyldes med stor sandsynlighed gnistdannelse på grund af dårlige forbindelser i de faste elinstallationer eller tilsluttede apparater. Alligevel er næsten ingen huse sikret mod gnistdannelse.

– Når gnistdannelser er så potentielt farlige, skyldes det, at de ikke udløser en afbrydelse af strømmen fra traditionelle beskyttelsesforanstaltninger som sikringer og fejlstrømsafbrydere. Derfor kan en gnistdannelse, som starter i det små, udvikle sig til en brand, forklarer Martin Heimann, elsikkerhedsekspert hos virksomheden Eaton, der udvikler og producerer elmateriel og tekniske løsninger til industri- og boliginstallationer.

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dine elektriske apparater går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen.

Udskiftning af eltavle: Så meget skal du regne med at det koste

En merinvestering på få tusinde kroner til en mere sikker eltavle kan sikre boligen langt bedre. Du kan forvente en udgift på mellem 2000-5000 kroner, afhængig af om den nye tavle skal placeres samme sted som den gamle, om målerrammen også skal skiftes og om den nye eltavle passer, der hvor den gamle sad.

Vi anbefaler, at du kontakter forskellige elinstallatører og får nogle forskellige tilbud, inden du køber. Den første er ikke nødvendigvis den bedste, og du kan ende med at spare en hel del penge. 

Få billig varme på abonnement med en varmepumpe.

30. maj 2018
Mere om El

Sådan undgår du alvorlige ulykker med el

Alle ved, at man skal være forsigtig med el installationerne. Men hvor skal man være mest varsom? Og hvad kan man gøre for at minimere risikoen for, at ulykker overhovedet opstår? Læs om 4 årsager til ulykker med el og om 8 situationer, hvor faren er størst. 

Snart kan du ikke længere købe denne type pære til dit hjem

Miljøvenlighed er i højsædet og fra september 2018 er det slut med at producere og importere både glødepærer og halogenpærer. Men hvilke...

Overraskende: Her er den største strømsluger i dit hjem!

Du bruger tusindvis af kroner på strøm om året, men ved du egentlig, hvilke apparater, der virkelig sluger strøm i dit hjem?

Sådan sparer du på strømmen

Få svar på 9 spørgsmål og andre tips, der kan gøre dig til en fornuftig el-forbruger. Få ligeledes et overblik over store energislugere.

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne i dit hus

Det er en god idé, at få din elektriker til at tjekke stikkontakter, dataudtag og andre elinstallationer, hvis dit hus har været berørt af...

12 tips til at spare på strømmen i køkkenet

Køkkenet er den store skurk - når det gælder strømforbrug. Heldigvis er der penge at spare, hvis vi bare ændrer en lille smule på vores...

Pas på med selv at lave el og vvs

Håndværkere koster penge. Så er man lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare arbejdet selv. Men der findes ting, der kun må udføres af autoriserede håndværksfirmaer. Det vil sige, at de lovligt kan bevæge sig ind på felter, vi andre skal holde os fra.

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dit tv, vaskemaskine og anden elektronik går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Dit gamle...

Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette...

Spar på strømmen - sluk for strømtyvene

De fleste har hjemmet fyldt med strømtyve, de ved det bare ikke. idényt har testet stand-by-forbruget hos en helt almindelig familie på 4 i Storkøbenhavn. Læs med og se hvad vi fandt ud af.