Det kan godt betale sig at bruge penge på isolering af hjemmet.
Det kan godt betale sig at bruge penge på isolering af hjemmet. Foto: gettyimages

Dit hus er mere utæt end du tror

Selvom vi i Danmark generelt har gode boligforhold, er mere end hver tredje bolig i så dårlig stand, at der kan være store besparelser at hente ved renovering. Se om dit hjem er et af dem her.

Af: Amalie Sølberg, 14. marts 2019

34% af boligerne i Danmark har Energimærke E eller ringere. Alligevel vurderer kun 8% af de adspurgte danskere, at deres hus er i energimæssigt dårlig stand viser en undersøgelse foretaget af YouGov for dansk byggeri.

Det kan altså være, at du som husejer skal tænke en ekstra gang om der er er noget du kan gøre for at energirenovere dit hjem.

Og der er ikke kun for miljøets skyld, du skal isolere dig til et lavere energiforbrug - der kan også være mange penge at spare på varmeregningen, hvis du får skåret dit varmeforbrug ned.


De gamle huse er syndere

Tilbage i 1980 blev et energikrav vedtaget, så nye boliger skulle optimeres i valg af byggemateriale og derved også isolering og tæthed i huset. Men fordi rigtig mange boliger i Danmark er ældre end det, halter de bagefter.

Tætheden i huset, altså husets isolering, kan gå ud over din varmeregning, og faktisk også dit helbred. For nok skal isoleringen holde på varmen, men huset skal kun være så tilpas isoleret, at luften i huset stadig bliver udskiftet. Bliver den ikke det, risikerer du en tung fugtigt luft indendøre, der kan forsage mug og råd i vinduer.

 

Hvad kan du selv gøre?

Nogle af de ting du selv kan gøre, der er oplagte for at opnå varmebesparelserne, er at få udskiftet vinduer og døre, samt isoleret dit loft og ydervægge.

  • Som en start kan det være en god idé at få lavet en termografisk undersøgelse. Men den kan du se, hvor størstedelen af varmen i dit hjem slipper ud og så sætte ind netop der.

  • En efterisolering af loftet eller væggene reletivt ‘simpelt’ indgreb, som kan optimere tætheden i huset markant. For man siger, at i et gennemsnits parcelhus da forsvinder en tredjedel af varmen ud af ydervæggene og ca. 10% ud af loftet, da varmen stiger opad.

  • Få lavet et eftertjek af dit tag, for er der ødelagt tagsten eller -plader, så betyder det faktisk meget, for så er det nemlig ofte hér varmen forsvinder hen.

  • Får du udskiftet dine gamle vinduer og døre med lavenergi udgaver, kan du være sikker på, at din varmeregning vil falde betydeligt.

14. marts 2019 Amalie Sølberg
Mere om Energi

Sådan kan du spare flere tusinde kroner på din varmeregning

Du kan nemt gå glip af tusindvis af kroner om året, hvis ikke din elvarme eller varmepumpe er registreret hos BBR.Vi fortæller dig, hvordan du med få klik kan få besparelsen.

Glæd dig til en lavere afgift på elvarme

Ja, du læste rigtigt! Regeringen har for nyligt indgået en aftale om at rykke planlagte lempelser på elvarmeafgiften frem fra januar 2019...

Store udsving i fjernvarmeprisen kan koste dig dyrt

Om du bor i den ene eller den anden kommune kan have stor betydning for din varmeregning - faktisk risikerer du at betale fire gange så...

Simpelt tip: Danskerne overser let vej til energibesparelser

Brug af LED-pærer, udskiftning af vinduer og efterisolering. Der findes mange måder at energioptimere boligen på. Her er det oversete tiltag, som sparer energi og penge.

Spar penge og miljø: Sådan stopper du tomgang i dit varmeanlæg

Når vi bevæger os ind i de varme forårsmåneder, og temperaturen stiger rundt omkring i landet, drejer mange af os radiatortermostaten i...

Sådan gør du dit hjem mere energivenligt

Vil du gerne blive boende i dit nuværende hus, men alligevel nedbringe dine energiudgifter? Så har vi 5 gode råd til, hvordan du gør.

Få dine batterier til at holde længst muligt

Her finder du vejledning til, hvordan du forlænger levetiden på dine batterier afhængig af, hvilke batterier, der sidder i dine elektriske apparater.

Spar på ekstra isolering med højisolerende materialer

Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Se her,...

Gas hjælper dig til billig varme

En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr, giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimae...

Kan man få varmerør til at holde mund?

Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at...

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.

Solceller er stadig en god investering

Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...