Brændeovne der er produceret før 2003, skal skrottes
Brændeovne der er produceret før 2003, skal skrottes

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om du er ramt

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan finder du ud af hvor gammel brændeovnen er? Læs med her og få svaret.

Af: Karoline Faxe , 12. februar 2020

Et lovforslag fra miljø- og fødevareministeriet om at skrotte brændeovne, der er produceret før 2003, er blevet sendt til høring. Lovforslaget har til hensigt at forbedre luftkvaliteten i mange danskers boliger.

Lovforslag

- Lovforslaget har til formål at forbedre luftkvaliteten ved at begrænse partikelforureningen fra i første omgang brændeovne og pejseindsatse i Danmark. Begrænsningen vil blive etableret i en tilhørende bekendtgørelse, som forventes at træde i kraft i 2021, lyder lovforslaget på Høringsportalen.dk.

Flere dansker, der ejer en brændeovn, lever med partikelforurening i deres hjem. Disse partikler kan medfører flere negative helbredsmæssige konsekvenser såsom luftvejssygdomme, astmaanfald og bronkitis. Dette vil ministeriet for miljø og fødevare sætte en stopper for, ved at påbyde boligejere at skrotte deres gamle brændeovn.

Forudsætningen for om du skal skrotte din gamle brændeovn ligger i dens produktionsår. Hvis den er produceret før d. 1 januar 2003, vil den indgå i gruppen af udskiftningsværdige brændeovne og vil derfor ligge under for lovforslaget, hvis det bliver vedtaget.

Ifølge lovforslaget skal brændeovne produceret før 2003 udskiftes indenfor 12 måneder efter en bolig skifter ejer. Du er altså ikke tvunget til at skulle udskifte din gamle brændeovn, med mindre du står foran at skulle sælge eller købe en bolig. 

Kend alderen på din brændeovn

Når du køber en ny bolig og der medfølger en gammel brændeovn, er det vigtigt at finde ud af, hvor gammel den er. Men hvordan finder du ud af det? Det kan være svært at se, om den er produceret i eksempelvis 2003 eller 2007. Læs derfor med her, og find ud af hvordan du gør.

Der er 3 muligheder for at finde frem til brændeovnens alder

  1. Mærkat - Nogle gange er der et mærkat på bagsiden af brændeovnen, hvor der står oplysninger som type, model og produktionsår. Så kan du uden problemer aflæse brændeovnens alder her.
  2. Kontakt producenten - Hvis du kender mærket på din brændeovn, har du en mulighed for at kontakte producenten, som muligvis kan hjælpe med aldersbestemmelsen.
  3. Kontakt en skorstensfejer - En skorstensfejer kan hjælpe dig med at fastslå et produktionsår. Du kan samtidig finde ud af om brændeovnen er fra før 1995 - Så kan du nemlig stikke 2.000 kr. I lommen. Læs meget mere om skrotpræmier for gamle brændeovne her.

Selv hvis dette lovforslag ikke vedtages, er det stadig en god ide at du ved, hvor gammel din brændeovn er, og hvordan man bruger brændeovnen mest hensigtsmæssigt i forhold til at mindske partikelforurening. Så kan du nemlig sikre dig i forhold til ovenstående sygdomme og andre konsekvenser såsom lugt og røg. Det er faktisk super nemt at fyre på den rigtige måde, så her er en liste over, hvad du kan gøre for at fyre rigtigt:

  1. Træet skal være tørt (ikke over 18%).
  2. Træet må ikke være behandlet.
  3. Du må aldrig bruge eksempelvis mælkekartoner eller reklamer, som brænde.

Hvis du følger disse 3 punkter, så vil røgen, der kommer ud af skorstenen, være gennemsigtig og ren.

12. februar 2020 Karoline Faxe
Mere om Pejs og brændeovn

Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanem...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både...

Forbud mod brændeovne: Dansk by vil sættes fri

Allerede nu undersøger borgmester muligheden for at forbyde brændeovne om natten og nær skoler, men håbet er, at de kan gå længere endnu.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet - og hug det, som du skærer en lagkage.

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik B. Jensen fra Skorstensfejerlaugets miljøudvalg. Det gør du ved bl.a. at bruge den rigtige størrelse brænde og placere brændet rigtigt.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...