Tænd rigtigt op i din brændeovn
Fem tips til, hvordan du tænder rigtigt op i din brændeovn.
![]() |
Inden du tænder op, skal du sikre dig, at brændet er tilstrækkeligt tørt. Et lag aske i bunden af ovnen er med til at isolere.
![]() |
Pindebrændet skal hurtigt antænde og sikre varme nok til, at skorstenen trækker. Der skal åbnes helt for den sekundære lufttilførsel her i starten.
![]() |
Indtil skorstenen er kommet i gang skal ovnlågen stå på klem. Der går ca. fem til ti minutter, og så kan du lukke for lågen og vente på et pænt glødelag.
![]() |
Når der er et flot glødelag kan du fordele det i ovnen, og så er den klar til brænde, som lægges enkeltvis med luft mellem.
![]() |
Åbn ventilerne helt og luk lågen, så tænder brændet snart. Efter antænding kan du skrue ventilerne ned til den ønskede position.
Det er luften, der er vigtig
- Start med et par centimeter aske i bunden af ovnen. Stabl et par optændingsposer og et til to kg tørt pindebrænde. Åbn helt for den sekundære lufttilførsel og sæt ild til optændingsposerne. Lad ovnlågen stå på klem, til skorstenen trækker.
- Efter 5 minutter vil varmen sørge for, at der er træk fra skorstenen, og du kan lukke ovnlågen. Efter 10 til 20 min. er der et glødelag, som du kan fordele i ovnen. Herpå lægger du tre stk. ca. 25 cm langt, tørt brænde med en diameter på ca. fem cm i ét lag med én cm luft mellem hver. Skru ventilerne op til maks. og luk lågen, og brændestykkerne vil hurtigt antænde.
Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale
En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.
Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket
Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanem...
Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...
Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...
Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn
Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.
Sådan holder du din brændeovn i topform
Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.
Sådan renser du pillefyret
Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.
Genialt trick til at hugge flotte brændestykker
Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet - og hug det, som du skærer en lagkage.
Fascination af ild og olie
Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.
Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?
Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.
Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening
Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik B. Jensen fra Skorstensfejerlaugets miljøudvalg. Det gør du ved bl.a. at bruge den rigtige størrelse brænde og placere brændet rigtigt.
Find en brændeovn, der giver perfekt varme
Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...
Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen
Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...
Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum
Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.
Flammerne i brændeovnen skal have luft
Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...
Miljørigtige ovne
Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...