Tænd rigtigt op i din brændeovn

Fem tips til, hvordan du tænder rigtigt op i din brændeovn.



Foto: Morsø

1. Tørt brænde


Inden du tænder op, skal du sikre dig, at brændet er tilstrækkeligt tørt. Et lag aske i bunden af ovnen er med til at isolere.

  Foto: Morsø

2. Start ilden
Pindebrændet skal hurtigt antænde og sikre varme nok til, at skorstenen trækker. Der skal åbnes helt for den sekundære lufttilførsel her i starten.

  Foto: Morsø

3. På klem
Indtil skorstenen er kommet i gang skal ovnlågen stå på klem. Der går ca. fem til ti minutter, og så kan du lukke for lågen og vente på et pænt glødelag.

  Foto: Morsø

4. Klar til brænde
Når der er et flot glødelag kan du fordele det i ovnen, og så er den klar til brænde, som lægges enkeltvis med luft mellem.

  Foto: Morsø

5. Klar til hygge
Åbn ventilerne helt og luk lågen, så tænder brændet snart. Efter antænding kan du skrue ventilerne ned til den ønskede position.

Det er luften, der er vigtig

  • Start med et par centimeter aske i bunden af ovnen. Stabl et par optændingsposer og et til to kg tørt pindebrænde. Åbn helt for den sekundære lufttilførsel og sæt ild til optændingsposerne. Lad ovnlågen stå på klem, til skorstenen trækker.
  • Efter 5 minutter vil varmen sørge for, at der er træk fra skorstenen, og du kan lukke ovnlågen. Efter 10 til 20 min. er der et glødelag, som du kan fordele i ovnen. Herpå lægger du tre stk. ca. 25 cm langt, tørt brænde med en diameter på ca. fem cm i ét lag med én cm luft mellem hver. Skru ventilerne op til maks. og luk lågen, og brændestykkerne vil hurtigt antænde.

Mest læste artikler