Rigtig optænding giver "rene og klare flammer".
Rigtig optænding giver "rene og klare flammer". Foto: Per Handberg

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik B. Jensen fra Skorstensfejerlaugets miljøudvalg. Det gør du ved bl.a. at bruge den rigtige størrelse brænde og placere brændet rigtigt.

Af: Per Handberg, 1408, 14. oktober 2014

Hvide sten er et godt tegn

Skorstensfejermester Henrik B. Jensen har lige åbnet lågen til en tre år gammel brændeovn.

– Se stenene her i brændkammeret. De er pænt hvide. Det viser, at der bliver fyret rigtigt op her i huset. De er nemlig ikke fyldt med sod, fortæller Henrik B. Jensen, der er formand for Skorstensfejerlaugets miljøudvalg.

Og ganske rigtigt. Da Henrik rutinemæssigt renser ovnen, er der ikke så meget at komme efter, for ejeren har lært, hvordan man fyrer, så der praktisk talt ikke kommer synlig røg fra "bålet". Efter rengøringen tænder Henrik op igen, og lynhurtigt brænder ilden på den helt rigtige måde.

Usynlig røg

Et kig udenfor viser, at der ikke kommer nogen synlig røg op fra skorstenen. Det er, fordi forbrændingen er så effektiv, at de fleste røggasser bliver brændt inde i brændeovnen. Faktisk viser videnskabelige målinger, at med denne optændingsform reducerer man op til 80 % af partikeludledningen i optændingsfasen.

Rigtig størrelse brænde

Brændet til ovnen skal også være kløvet i passende tynde stykker, og så skal det være tørt. Henrik tjekker det med en fugtighedsmåler: – Så længe det er under 18%, er det godt, siger Henrik godkendende. Han foretrækker løvtræ. Gran kan også bruges uden at have den store brændværdi.

– Du kan sagtens bruge træ fra haven,  men du skal aldrig bruge grene med bark hele vejen rundt. Det kan simpelthen ikke tørre tilstrækkeligt.

Lav et home party, og lær om optænding

Når Henrik B. Jensen er ude hos private, er det som oftest for at godkende nye brændeovne, og nye brændeovnsejere er tit i tvivl om, hvordan der skal tændes op. Til gengæld er det også hans opfattelse, at brændeovnsejere er meget lydhøre og interesserede i at lære det rigtigt.

– Vi har rigtig stor succes med vores Home Parties, hvor vi tilbyder at komme ud og lære det fra os, vi ved om brænde og optænding. Det kræver bare, at den enkelte villaejer skal kunne samle mindst ni andre interesserede om  brændeovnen. Det kan være naboer, venner, familie osv.

Nye miljøvenlige brændeovne

Henrik B. Jensen siger, at han netop nu har travlt med at godkende nye brændeovne. I hans distrikt, der dækker en tredjedel af Københavns Kommune, bliver der årligt taget ca. 240 nye brændeovne i brug, så der er rigtig god gang i udskiftningen af de ældre og utidssvarende ovne.

– De nye svanemærkede brændeovne er meget effektive og udledningen af partikler fra dem ligger langt under de gældende grænseværdier, siger Henrik B. Jensen.

–  Men det er vigtigt at huske, at selvom du har en ny moderne brændeovn, så skal du stadig fyre op med rent, tørt brænde og tænde op på den rigtige måde, men gør du det, så generer du i hvert fald ingen naboer, siger han.

Bestil Home Party

Kan du samle mindst 10 personer – fx naboer, venner m.m. – så kan du bestille en skorstensfejermester fra Skorstensfejerlaugets Miljøteam til et Home Party hjemme hos dig. Her vil skorstensfejermesteren vise, hvordan I tænder korrekt op og svare på  spørgsmål. 

Et Home Party kan bestilles hos Skorstensfejerlauget på tlf. 60 16 20 20 eller på mail: [email protected]

Sådan tænder du op

1. Bændestykkerne skal være på størrelse med en underarm. 

2. En fugtighedsmåler er et godt værktøj, for brændets fugtighedsprocent må ikke overstige 18.

3. Først lægger du to stykker brænde med barksiden nedad som vist. Barksiden skal nedad, fordi barken brænder dårligst. Oven på lægger du nogle lag med optændingspinde. Byg dem op som et lille tårn. Det er vigtigt, at der er luft imellem dem, så der kan komme ilt til ilden. Øverst lægges nogle optændingsposer. Sæt ild til og tænd. 

4. Når ilden er ved at få fat holdes døren på klem, så der kan komme godt med luft til.

5. Ilden har godt fat i pindene, og døren kan lukkes, mens der åbnes helt op for ovnens lufttilførsel. 

6. Nu er der fuldt blus på. Røgen fra skorstenen vil være usynlig. Det skyldes, at forbrændingen er effektiv. Ifølge skorstensfejermester Henrik B. Jensen er brændets beskaffenhed og den rigtige optænding nøglen til en ren forbrænding i brændeovne.

14. oktober 2014 Per Handberg, 1408
Mere om Pejs og brændeovn

Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanem...

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Forbud mod brændeovne: Dansk by vil sættes fri

Allerede nu undersøger borgmester muligheden for at forbyde brændeovne om natten og nær skoler, men håbet er, at de kan gå længere endnu.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...