Omkring 200.000 brændeovne i danske hjem er produceret før 1995.
Omkring 200.000 brændeovne i danske hjem er produceret før 1995.

Skrotpræmie: Så meget kan du få for din gamle brændeovn

I begyndelsen af 2019 genindførtes skrotpræmien på gamle brændeovne. Se hvor meget du kan få for din brændeovn her.

Af: Nanna Aamand, 6. februar 2019

Mange boligejere varmer huset op med brændeovne, der spreder hygge i hjemmet. Men hvis brændeovnen er produceret i 1994 eller før spreder den mere os og luftforurening end noget andet.

Derfor er blev det i forbindelse med finansloven for 2019 besluttet at genindføre skrotpræmien på gamle brændeovne.

Skrotpræmie på 2.215 kroner

Den nye skrotningsordning skal belønne boligejere, der vinker farvel til de ældste og mest osende brændeovne og pejseindsatser. Fra den 4. februar 2019 frem til og med den 31. december 2020 kan brændeovnsejere derfor få en skrotpræmie på 2.215 kroner, hvis de udskifter brændeovne produceret i 1994 eller før. 

Skrotpræmien virker

Ældre brændeovne udleder i gennemsnit 3-5 gange så mange luftforurenende partikler som en ny brændeovn. For at mindske luftforureningen er der derfor afsat i alt 46 millioner kroner til den nye skrotningsordning, der skal fremskynde en udskiftning af de mest forurenende brændeovne inden for to år. 

Boligejere har tidligere fået økonomisk hjælp til at udskifte gamle brændeovne - og det virker. I 2015-2016 medførte en skrotpræmie på 2000 kroner for eksempel at cirka 20.000 ældre brændeovne blev udskiftet med en ny svanemærket type. Det resulterede ifølge Teknologisk Institut i en reduktion af udledte partikler på 400 ton om året.

Mange hjem har ældre brændeovne

Muligheden for, at du har en ældre brændeovn i dit hjem er stor. Ifølge Energistyrelsens undersøgelse om brændeforbrug i Danmark fra 2015 findes der i alt 740.000 brændeovne eller pejseindsatser i Danmark. Af dem er cirka 102.600 brændeovne produceret før 1990, mens 193.300 er produceret mellem 1990 og 2005, hvor svanemærkede brændeovne for første gang kunne købes på det danske marked.

Ansøgning om skrotpræmie

Har du en brændeovn fra før 1995, som du ønsker at skrotte, kan du oprette en ansøgning på Miljøstyrelsens hjemmeside. Hvis du er i tvivl om, hvornår din brændovn er produceret, kan en skorstensfejer hjælpe med at fastlå dens alder. 

Kort om skotningsordningen

  • Skrotpræmien gives til brændeovne eller pejseindsatse, der er produceret i 1994 eller før.
  • Brændeovnen eller pejseindsatsen skal have været lovligt tilsluttet i ansøgerens bolig pr. den 31. december 2018.
  • Skrotningsordningen gælder for beboelser, for eksempel huse, rækkehuse, lejligheder og sommerhuse.
  • Skrotpræmien kan kun gives én gang til én person og én gang til én bolig.
  • Den skrottede brændeovn eller pejseindsats må ikke tilsluttes på ny.
  • Skrotpræmien er fast og udgør kr. 2.215.
  • Ansøgning om skrotpræmien skal vurderes af en skorstensfejer. Det koster typisk 215 kroner, hvilket betyder, at du reelt får 2000 kroner i skrotpræmie.
6. februar 2019 Nanna Aamand
Mere om Pejs og brændeovn

Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanem...

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet - og hug det, som du skærer en lagkage.

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik B. Jensen fra Skorstensfejerlaugets miljøudvalg. Det gør du ved bl.a. at bruge den rigtige størrelse brænde og placere brændet rigtigt.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...