En brændeovn fungerer bedst, når dens skorsten er den rette.
En brændeovn fungerer bedst, når dens skorsten er den rette.

Valg af skorsten: vælg en type, der passer til din brændeovn

Det er vigtigt at vælge den rigtige skorsten til sin brændeovn. Skal det være en muret skorsten, en isokernskorsten eller en stålskorsten? Din brændeovn og din skorsten skal nemlig passe perfekt sammen, så den optimale forbrænding sikres. Se her, hvilken skorsten, der passer til din brændeovn.

Vælg den rigtige skorsten

Valget af skorsten står mellem muret skorsten, en isokerneskorsten eller en stålskorsten. Se her, hvad der taler for og i mod i dit tilfælde.

Muret skorsten

Du kan bygge en muret skorsten, opsætte en stålskorsten eller bruge en brændeovn med bioethanol, der ikke behøver aftræk. At mure en ny skorsten op er et større indgreb på bygningen. Hvis du ikke har prøvet at mure før, bør du overlade det til fagfolk, så der ikke opstår revner og bygningsreglementet overholdes.

En isokernskorsten

En muret skorsten kan også laves i moduler – en såkaldt isokernskorsten. Modulerne består af et indvendigt rør, der er støbt ind i en skal af lavasten. Modulerne mures oven på hinanden og yderst lægges et lag af mursten.

Stålskorsten

En stålskorsten kan placeres, hvor du vil på bygningen – enten på taget eller ydervæggene. Dermed har du større fleksibilitet til at anbringe din brændeovn, hvor du ønsker det i huset. Du kan selv montere, eller du kan bede en fagmand om at gøre det for dig. Men uanset hvad du vælger, skal skorstenen godkendes af en skorstensfejer, inden den kan tages i brug.
  Foto: Schiedel
  Isokernskorstenen klarer høj varme.

Køb ikke for stor skorsten

Stålskorstenen kan ikke altid klare lige så høje temperaturer som en muret skorsten, så du bør sikre dig hos forhandleren, at stålskorstenen kan klare brændeovnens effekt.
Størrelsen på brændeovnen afhænger selvfølgelig af, hvordan rummet er indrettet, og hvor godt huset er isoleret.

Vælg lille ovn, hvis den kun skal bruges til hygge

I et velisoleret hus kan 1 kilowatt (kW) normalt opvarme 20 m2. Hvis isoleringen halter, eller hvis der er meget højt til loftet, kan det halvere effekten. Vælg hellere en brændeovn med lille effekt, hvis formålet først og fremmest er at have et ildsted at hygge omkring.

Mål skorstenen

Hvis du alligevel skal montere en ny skorsten, kan du få din forhandler til at hjælpe dig med at finde stålrør og brændeovn, der passer sammen. Har du en eksisterende skor­sten, skal du måle aftrækshullets diameter og få hjælp hos din forhandler til at finde en ovn, der passer til. Skorstensfejeren kan også hjælpe.
 
  En muret skorsten kan pynte på huset.

Muret skorsten eller stålskorsten?

Fordele:
  • Kan klare højere temperaturer end stålskorstene.
  • Bidrager arkitektonisk til huset.
  • Billig i materialer.
Ulemper:
  • Manglende fleksibilitet i forhold til placering.
  • Tager længere tid at montere og er derfor dyr i arbejdstid.

Stålskorstene

Fordele:
  • Nem og billig at montere.
  • Kan udstyres med knæk, og placeringen er derfor fleksibel.
  • Har en lang levetid og er nem at udskifte.
Ulemper:
  • Dyrere materialer end murede skorstene.
  • Kan ikke tåle alt for høje temperaturer.
4. juli 2016
Mere om Pejs og brændeovn

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan finder du ud af hvor gammel brændeovnen er? Læs med her og få svaret.

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både...

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Sådan vælger du den rigtige type brændeovn

Der er mange grunde til at få en brændeovn, men der er også flere forskellige slags at vælge imellem. Lær alt det vigtigste om brændeovne her, så du træffer det rigtige valg, når du skal vælge ny brændeovn.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik...

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der varmer alt for meget. Du kan også tjekke, hvor stor effekt din brændeovn har ved at se på, hvor mange kilowatt den har.

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisiko for dig. Heldigvis er korrekt brug af brændeovnen nem at lære, og din forhandler og din skorstensfejer kan hjælpe dig.

Brug din brændeovn miljørigtigt

Brug din brændeovn med omtanke og skån miljøet.

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.