Når brændeovnen flytter ind, skal stuen måske indrettes på ny.
Når brændeovnen flytter ind, skal stuen måske indrettes på ny. Foto: Varde Ovne

Sådan vælger du den rigtige type brændeovn

Der er mange grunde til at få en brændeovn, men der er også flere forskellige slags at vælge imellem. Lær alt det vigtigste om brændeovne her, så du træffer det rigtige valg, når du skal vælge ny brændeovn.

Af: Lise Mortensen Høy, 908, 6. september 2015
   Illustrationer: Nordpeis A/S
  Strålevarmen er den mest enkle type opvarmning

Strålevarme

Ovne med strålevarme afgiver en hurtig varme direkte ud fra brændeovnen, og varmen er koncentreret omkring ovnen. Strålevarmen er hård ved træmøbler tæt på ovnen.

Konvektionsvarme

I en konvektionsovn er princippet, at ovnen har en ekstra ydre kappe på siderne, så der dannes et mellemrum/en kanal.

Varmen cirkulerer

   Illustrationer: Nordpeis
  Konvektionsvarme spreder sig rundt i hele rummet.
Varmen fra forbrændingen overføres til luften i disse kanaler. Kold luft trækkes ind under ovnen og ledes op mellem sidepladerne for til sidst at komme ud foroven som varm luft. Den varme luft stiger til vejrs, og der suges kold luft ind ved gulvet. På denne måde vil der opstå en luftcirkulation i rummet.
Konvektionsovne giver en jævn og behagelig varme, der breder sig til tilstødende rum, når dørene står åbne.
 
Nogle konvektionsovne fås ligefrem med en elektrisk blæser, der gør luftstrømmen kraftigere, så den behagelige varme fordeles endnu bedre i rummet.

Skorstenen er vigtig

Har du tidligere haft brændeovn og nu skifter den ud til en mere moderne ovn, så skal du være meget opmærksom på, om din skorsten er dimensioneret til den nye brændeovn. 
En gennemsnitlig brændeovn kræver en skorsten på mindst 4-5 meter, men spørg forhandleren og din skorstensfejer. Er din skorsten ikke god nok til den nye brændeovn, så kan du evt. forlænge den, eller du kan investere i en motor, der giver skorstenen et kraftigere aftræk.

Fyr rigtigt op i brændeovnen

Kløv brændet, så hvert enkelt træstykke maksimalt har et tværsnit på størrelse med bunden af en ølflaske; det giver den bedste tørring af træet og den bedste forbrænding i brændeovnen. For at opnå en ren forbrænding og et godt indeklima bør du udelukkende anvende rent skovtræ.

Træet skal væet "rent"

Det er forbudt at fyre med spånplade samt malet og trykimprægneret træ, da det udsender giftig røg. Drivtømmer egner sig ikke som brændsel, fordi det kan give rust og tæring i brændeovn og aftræksrør pga. af saltindholdet.

Tørt træ er bedst

Affaldstræ fra træindustrien er udmærket brænde, hvis det ikke er imprægneret eller bleget med fx saltvand eller syre. Da træet er ovntørret og dermed har lavt vandindhold, brænder det hurtigt og kræver rigeligt med luft. 
 
Når brændet lagres under halvtag sommeren over, kommer det ned på ca. 20 pct. vand. Fra september begynder træet at optage fugt fra luften, selv når det ligger i et udeskur. Derfor skal brændet ind i varmen mindst en uge, før det skal brændes. Men er der allergikere i huset, så vær opmærksom på, at der kan være skadelig skimmelsvamp på brændet.

Undgå løbesod i skorstenen

Du kan modvirke løbesod ved at lukke mere luft ind til forbrændingen, så temperaturen hæves. Sæt evt. et røggastermometer på nederste del af røgafgangsrøret, røggastemperaturen skal ligge på ca. 250° ved normal fyring. 
 
Er røggastemperaturen væsentlig lavere, er der risiko for dannelse af løbesod. Er røggastemperaturen højere end 250°-300°, er der risiko for overophedning, og de indvendige dele kan brænde igennem.

Lad være med at genere naboen

Hver tredje svarede i en stor undersøgelse tidligere på året, at de følte sig generet af naboernes brændeovn.
6. september 2015 Lise Mortensen Høy, 908
Mere om Pejs og brændeovn

Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanem...

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Forbud mod brændeovne: Dansk by vil sættes fri

Allerede nu undersøger borgmester muligheden for at forbyde brændeovne om natten og nær skoler, men håbet er, at de kan gå længere endnu.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik...

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.