Foto: Miljøstyrelsen, Lise Mortensen Høy, Danmarks træportal, Hvam, Istock m.fl.

Sådan undgår du, at din brændeovn ryger for meget

Her får du de 8 bedste tips, så du kan fyre, uden at røgen generer dig og miljøet.

Korrekt fyring er godt for miljøet

Luften i Danmark er blevet renere i de seneste år, og Miljøstyrelsen antager, at bedre brændeovne og ændret adfærd ved brændeovnene er medvirkende til de gode resultater.

Faktisk forurener en moderne brændeovn ca. 60%  mindre end ovne fra før 2005. Sammenlignet med ovne fra før 1990 ser regnestykket endnu bedre ud. 

Kampagner om korrekt fyringsteknik har formentlig også fået flere brændeovnsejere til at ændre vanerne og søge for en renere forbrænding, når de fyrer op i ovnen – til gavn for dem selv og deres omgivelser.

Når du som brændeovnsejer gør en indsats for at fyre korrekt – i en moderne ovn med lavere udslip – har det altså en betydning for den samlede partikelforurening  

8 gode tips til brændeovnen

1. Valg af brænde 

Brug altid tørt og rent brænde i din brændeovn eller kedel. Det er både godt for miljøet og for din varmeøkonomi. Fugtprocenten bør være under 18% i det brænde, du fyrer med. Hvis fugtprocenten er højere, bliver det vanskeligt at få forbrændingstemperaturen højt nok op.

Brænde, der ikke er tørt, udvikler mere røg – og dermed mere forurening. Desuden får du ikke udnyttet energien i brændet godt nok, hvis det ikke er tørt – altså bliver det dyrere i længden.

2. Brug en fugtighedsmåler

Vær opmærksom på, at forhandlere af brændsel som regel ikke giver nogen garanti for fugtindholdet, så du kan ikke regne med, at det er tørt nok.

Er du i tvivl, kan en fugtmåler til et par hundrede kroner fortælle dig, om dit brænde er tilpas tørt. Fugtigheden skal være under 18 %.  

3. Undgå at brænde over

Det er fristende at lægge et dejligt stort stykke brænde på ved sengetid, lukke spjældet og holde gang i ovnen natten over. Men en moderne brændeovn er ikke konstrueret til at brænde over natten.

Når du lukker for spjældet og lader brændeknuden ligge og ulme, er forbrændingen alt for kold og medfører sod og tjærepartikler i røgen og i værste tilfælde skorstensbrand, når soden sætter sig på indersiden af skorstenen.

4. Sådan opbevares brændet 

Hvis brændet ikke er ovntørret, skal du lagre det, indtil det er tørt. Du skal opbevare brændet, så det ikke optager fugt. 

Udenfor er løsningen et overdækket brændeskur med god ventilation rundt om hele brændestablen – både på siderne og i top og bund – så fugten føres væk.

Selv med et godt brændeskur er det en god idé at lade brændet eftertørre i brændekurven i stuen i et par dage, inden du kommer det i brændeovnen.  

5. Bestil et 'Home Party'

Skorstensfejeren kommer gratis på besøg på et aftalt tidspunkt, hvis I er mindst 10 personer. I kan lære, hvordan I fyrer korrekt og skorstensfejeren kan fortælle, hvorfor en ny brændeovn i snit udleder langt færre partikler end en gammel model.

Skorstensfejeren kan desuden give nyttige faglige råd til, hvordan eventuelle røg-
problemer kan reduceres.

Hør om mulighederne for at bestille et homeparty ved at skrive til [email protected] eller ring til 60 16 20 20.

6. Den usynlige røg 

En god, varm ild brænder røggasserne fra træet af. Her vil flammerne være klare og bølge fra side til side i ovnen. Går du udenfor, vil du se, at røgen fra din skorsten er klar. 

7. Tykke eller tynde pinde?

Tynde pinde giver god forbrænding

Flækker du dit brænde en ekstra gang, så stykkerne har samme tykkelse som en sodavandsflaske, vil rigtig mange problemer med brændeovnen løse sig.

Samtidig vil du sikkert opleve, at den bedre forbrænding betyder, at du kan spare væsentligt på brændeforbruget.Forklaringen er, at jo mindre
pindene er, jo bedre brænder bålet. Det er "barnelærdom" fra lejrbålet – som også gælder i en brændeovn.

Grunden til, at de tynde stykker træ brænder bedst, er, at de hurtigt bliver
varmet op. Når brændet er godt varmt, går der ild i træets indhold af røggasser og tjærepartikler, så de går med i forbrændingen.

 Tykke pinde giver dårlig forbrænding 

Omvendt er en stor, tyk brændeknude længe om at blive varm. Det betyder, at tjærepartikler og røggasser siver ud, uden at være varme nok til at blive forbrændt, og i stedet forsvinder ud af skorstenen som tyk røg.

Når røgen ikke er varmet ordentligt op og desuden indeholder tjærepartikler, vil den være tung – hvad der yderligere bidrager til dårlig træk i skorstenen.Resultatet er dårlig forbrænding, mere røg og ofte en tilsodet rude i lågen.

7. Sådan tænder du bedst op

Læg brændestykkerne tæt sammen

Når du fyrer, er det vigtigt, at brændet bliver så varmt som muligt så hurtigt som muligt. Derfor skal brændestykkerne lægges samlet – i samme retning – så det holder på varmen. Hvis brændet ligger spredt, vil det hurtigt blive til mange små bål, og så forsvinder varmen.

Læg flere stykker på

Der skal altid lægges flere stykker brænde på ad gangen. Læg fire til seks stykker og i flere lag, det giver den bedste varme. Det gælder både, når du tænder op, og når du lægger mere brænde på.

Sørg for rigeligt med luft

Der skal masser af luft til ved fyring i brændeovn eller brændekedel, især når du tænder op. Som tommelfingerregel skal der være rigeligt med luft i ti minutter, før du skruer lidt ned for lufttilførslen, og først når flammerne bliver lysere og blålige.

På det tidspunkt har ilden godt fat i brændet. Under hele forbrændingen skal der være tilstrækkelig med luft. Hvis der ikke er luft nok, bliver forbrændingen ufuldstændig, og røgen vil derfor indeholde store mængder sundhedsskadelige partikler. 

Læg fire stykker brænde i bunden. Ovenpå stabler du rigeligt med pindebrænde i lag med luft imellem. Så tænder du op i den øverste del, for eksempel ved hjælp af en optændingsblok. Flammerne skal arbejde sig oppefra og ned som et stearinlys.

Når pindebrændet brænder, vil det opvarme/antænde brændestykkerne ovenfra. Det betyder, at det kun er det opvarmede træ, der brænder – og derfor bliver røggasserne afgivet i et roligere tempo.

I takt med, at ilden breder sig nedad, varmes mere træ op, der frigiver mere gas, som brændes af og får ilden til at brede sig yderligere. På den måde er der en balance imellem hvor meget gas, der frigives, og at der er varmt nok til, at de bliver brændt af i brændkammeret. 

Dermed kan du i optændingsfasen opnå en partikelreduktion på mellem 50 - 80 % i forhold til den traditionelle optænding fra bunden. Ud over en kraftig reduktion af partikel-udslippet, betyder optænding fra toppen også, at du får mere energi ud af brændet.

Hvis du tænder op i bunden

Hvis du i stedet tænder fra bunden, bliver flammerne kølet ned af de store brændestykker. Gasserne stiger derfor uforbrændte op igennem skorstenen og forurener. Forureningen vil fortsætte, indtil temperaturen i brændkammeret når op på ca. 680 C, hvor gasserne afbrændes.

Bedst i nye ovne

Optænding fra toppen er især velegnet til nyere brændeovne, der kan trække luft ind i toppen af brændkammeret. Ældre brændeovne, der er over 10 år gamle, har typisk kun lufttilførsel i bunden, og derfor kan det i nogle tilfælde være vanskeligt at få ilden til at fænge med optænding fra toppen.

Hvis du vil læse en endnu mere grundig guide til optænding, kan du læse mere her.

1. november 2016
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanemærket brændeovn her.

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både...

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Sådan vælger du den rigtige type brændeovn

Der er mange grunde til at få en brændeovn, men der er også flere forskellige slags at vælge imellem. Lær alt det vigtigste om brændeovne...

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik B. Jensen fra Skorstensfejerlaugets miljøudvalg. Det gør du ved bl.a. at bruge den rigtige størrelse brænde og placere brændet rigtigt.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...