Foto: iStock

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om brændet er tørt nok, og det kan du gøre på flere måder.

Af: Sarah Lyster Nielsen, 20. november 2019

Brændet skal være tørt

Det er vigtigt, at du aldrig fyrer med fugtigt brænde, både for dig, din økonomi og miljøjet. Brændet kan nemlig ikke udnyttes lige så effektivt, når det er vådt, og samtidig forurener det også mere end tørt brænde og skaber mere sod i skorstenen, hvilket kan føre til skorstensbrand. 

Du skal derfor sørge for, at brændet ikke overstiger 18-20% fugtighed, og der er flere måder, du kan teste, om dit brænde er tørt nok. 

1. Brug en fugtighedsmåler

Den sikreste måde at måle fugten i brændet på er simpelthen at bruge en fugtighedsmåler. For at måle skal du flække et stykke brænde, og så måler du på den friske flade inde i brændestykket - her må fugtigheden maks. ligge på 18-20%. Er det højere, skal brændet tørre længere. 

Vil du læse mere om fugtighedsmålere, kan du læse videre her.

2. Slå brændet sammen

En mere simpel - men lidt mindre præcis - måde at teste brændet på, er at slå to stykker brænde sammen. Giver det en dump lyd, er brændet for fugtigt, men er lyden helt skarp, kan du godt smide det i brændeovnen.

3. Undersøg brændet

Hvis brændet er godt tørt, er der nogle tegn, du kan kigge efter. Brænde skal føles tørt og hårdt, ikke have mug eller svamp på, og du kan kigge efter tørrerevner i enderne. Det er også et godt tegn, hvis der er fremtrædende åreringe, og hvis brændet ikke dufter af harpiks, da duften gerne aftager i løbet af tørringsprocessen.

4. Pust bobler

Denne test er lidt sjovere end de andre, og den kan udføres rimeligt nemt og hurtigt.

Smør lidt opvaskemiddel på den ene ende af et brændestykket, og pust derefter i den anden ende - hvis der kommer bobler/skum ud af enden med sæben, er der god luftpassage i brændet, og brændet er dermed fint tørt. 

Andre tegn

Er du stadig i tvivl, om dit brænde er for vådt, kan du se efter, om det er svært at få ild i, da det ikke brænder så nemt som tørt træ.

Hvis træet syder, når det brænder, er det for vådt - det er nemlig vandet, der koger. Du kan også kigge på farven på røgen, når du fyrer; er røgen sort, er brændet for fugtigt. 

Kilder: Viden.aduro.dk, Dansk Brændesalg

20. november 2019 Sarah Lyster Nielsen
Mere om Pejs og brændeovn

Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanem...

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet - og hug det, som du skærer en lagkage.

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik B. Jensen fra Skorstensfejerlaugets miljøudvalg. Det gør du ved bl.a. at bruge den rigtige størrelse brænde og placere brændet rigtigt.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...