Foto: iStock

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Rens dit pillefyr

Et pillefyr eller træpillefyr varmer huset godt op, og du kan spare penge på varmeregningen, men det skal også renses med jævne mellemrum.

Der er lidt arbejde i det, men det er sådan set nemt nok, og du kan f.eks. gøre det i forbindelse med, at du skal fylde pillemagasinet op. Læs med her og se Bolius' guide til, hvordan du renser dit pillefyr.

Sådan gør du

1. Stop fyret - der går måske lige lidt tid, inden fyret er helt slukket, og i det tidsrum kan du eventuelt fylde pillemagasinet.

2. Tag en støvmaske på, da der kommer sodpartikler op, når du renser fyret. Det er desuden en god idé at tage handsker på, da fyret godt kan være lidt varmt, og så undgår du også at få for meget snavs på hænderne. 

3. Tag toppen af selve fyret, så du kan få renset nedenunder og få pille stængerne op, der sidder i de rør, hvor den varme luft kommer igennem. Det ser forskelligt ud fra fyr til fyr, så sørg for at finde ud af, hvordan netop dit fyr fungerer.

4. Børst indersiden af låget ned til fyret, så du får fjernet snavs herfra, og fej derefter rundt langs kanten i beholderen.

5. Tag en brandsikker handske på, hiv stængerne op fra fyret, og kør stangen gennem en lukket hånd for at fjerne soden. Dette kan også gøres på andre måder, så du kan selv vurdere, hvad der fungerer for dig.

6. Rens derefter rørene med en stålbørste, der passer til. Her bør der ikke være gløder i, så det kan du støvsuge op. Det er også en god idé at støvsuge skorstenen, så du får fjernet så meget sod som muligt. 

7. Sæt stængerne på plads i rørene, og sæt låget på igen.

8. Herefter skal selve brandkammeret renses. Sneglen, der trækker træpiller fra silo til brandkammer, skal skilles ad, og derefter kan du åbne brandkammeret ved at trække skuffen ud. 

9. I brandkammeret ligger de afbrændte piller, som skal skovles op. Her må du ikke støvsuge, da der er fyldt med gløder, så skovl så meget som muligt af indholdet op i en stålspand, og vend derefter resten af indholdet ned i spanden. 

10. Der ligger gerne noget aske fra brandkammeret inde i hulrummet, så fej asken sammen, og skovl det derefter op i spanden. 

11. Nu kan du sætte brænderen på igen og slutte den til, og herefter kan du starte fyret.

Se hele guiden i videoen herunder.

 

Kilde: Bolius

8. november 2016
Mere om Pejs og brændeovn

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan finder du ud af hvor gammel brændeovnen er? Læs med her og få svaret.

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både...

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet - og hug det, som du skærer en lagkage.

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Sådan vælger du den rigtige type brændeovn

Der er mange grunde til at få en brændeovn, men der er også flere forskellige slags at vælge imellem. Lær alt det vigtigste om brændeovne...

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik...

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Brug din brændeovn miljørigtigt

Brug din brændeovn med omtanke og skån miljøet.

En brændeovn luner også på varmebudgettet

En brændeovn sparer på varmeregningen og giver hygge i stuen. Naturligvis afhængigt af, hvordan du opvarmer dit hus, og hvor meget arbejde...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...