Få tjekket din brændeovn igennem.
Få tjekket din brændeovn igennem. Foto: Produktfotos

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Få din brændeovn i topform

Ved det årlige eftersyn sørger skorstensfejeren for, at skorstenen fungerer upåklageligt, men det er din egen opgave at holde styr på selve brændeovnen. Heldigvis er det ikke særlig svært.

Inden du tager fat på vedligeholdelsen, skal du sikre dig, at alle dele af brændeovnen og røgrøret er kølet helt af. Begynd med at tjekke, om røgrøret sidder fast. Der sidder en paksnor rundt om røret, og sidder røret løst, bør du skifte paksnoren, så der ikke kommer falsk luft ind i systemet ad den vej – det vil nemlig nedsætte brændeovnens ydelse.

Der sidder også en paksnor rundt om lågen, og den bliver slidt, når du åbner og lukker lågen. Paksnoren løber hele vejen rundt i kanten af lågen og sikrer, at der ikke kommer luft ind gennem lågen. På et tidspunkt bliver den så slidt, at den ikke længere holder tæt, og så er det svært at styre lufttilførslen. Den nemme måde at tjekke paksnoren på er at sætte et stykke papir ind mellem låge og ovn og så lukke lågen til. Hvis det ikke er særlig svært at hive papiret ud, så trænger brændeovnen til en ny paksnor.

Bliv fri for løbesod – sådan gør du.

Skift selv paksnoren i brændeovnen

Du kan selv skifte en slidt paksnor – det er som regel nemt at fjerne den ved simpelthen at hive i den. Bagefter tager du en skruetrækker med flad kærv og skraber limrester af falsen. Det kræver en smule knofedt, men er ikke svært. Den nye snor limer du fast med en særlig keramisk lim.

Du kan købe en ny snor i byggemarkeder eller hos forhandleren af brændeovnen. Tjek den mindst en gang om året, og skift den utætte ud.

Tjek dine varmeplader

De fleste ovne er foret med vermiculitplader – eller- skamol-plader, som de også kaldes. De er ekstremt varme-faste, men er følsomme over for slag. Det gør ikke noget, at pladerne har revner, men går der stykker af dem, så er det tid at skifte dem ud – det er forholdsvis let at gøre selv. Tjek også røgvenderpladen. Den skal også være hel. Er pladen lavet af metal, så tjek, at den ikke er bøjet ud af form. En utæt eller skæv røgvenderplade kan i værste fald halvere virkningsgraden af ovnen.

Sådan udnytter du oliefyret mest energivenligt.

Nænsom rengøring

Glasset bør også holdes rent, og her skal du passe på med det gamle råd om at bruge vand og aske. Du kan risikere, at der er småsten i asken, som kan ridse glasset.

Brug i stedet en glasrens, der er specielt fremstillet til formålet. Er der urenheder, der er særlig genstridige, kan du forsigtigt bruge en skraber af den type, der er beregnet til et keramisk komfur.

Udvendigt bør brændeovnen rengøres med lidt forsigtighed. Brug eksempelvis en støvsuger med børste-hovedet monteret eller en tør klud.

Skulle den varmebestandige maling på ydersiden af brændeovnen have fået et par ridser, kan du selv udbedre skaderne med en specialmaling på spraydåse, som du kan købe hos brændeovnsforhandleren eller på nettet. 

Sådan tænder du rigtigt op i din brændeovn.

Serviceeftersyn til de travle

Hængsler og lås på lugen kan evt. smøres med kobberfedt, som er ekstremt varmebestandigt, så du sikrer, at lågen ikke piber eller bliver svær at åbne og lukke.

Tjekker du ovnen igennem og udbedrer eventuelle slidskader en gang om året, er du sikker på, at ovnen fungerer optimalt, så du får mest muligt ud af brændet, og så brændeovnen i øvrigt tager sig godt ud rent æstetisk.

Det er på ingen måde svært selv at gennemgå ovenstående punkter, men er din tid knap, eller ved du bare, at det ikke er noget, du selv får gjort, kan du bestille et serviceeftersyn hos forhandleren eller producenten. Så er du også sikker på, at det er en fagmand, der står for arbejdet. Og det kan ikke mindst være betryggende, hvis du har en af de nyeste brændeovne med en eller anden form for avanceret styring.

18. september 2018
Mere om Pejs og brændeovn

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan finder du ud af hvor gammel brændeovnen er? Læs med her og få svaret.

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både...

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet - og hug det, som du skærer en lagkage.

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Sådan vælger du den rigtige type brændeovn

Der er mange grunde til at få en brændeovn, men der er også flere forskellige slags at vælge imellem. Lær alt det vigtigste om brændeovne...

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik...

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Brug din brændeovn miljørigtigt

Brug din brændeovn med omtanke og skån miljøet.

En brændeovn luner også på varmebudgettet

En brændeovn sparer på varmeregningen og giver hygge i stuen. Naturligvis afhængigt af, hvordan du opvarmer dit hus, og hvor meget arbejde...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...