En pilleovn er et møbel ligesom andre elementer i hjemmet, så tænk over hvilket design du ønsker.
En pilleovn er et møbel ligesom andre elementer i hjemmet, så tænk over hvilket design du ønsker. Foto: Department of Environmental Science, Ecoteck og McZ Norden

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Af: Lise Mortensen, 24. oktober 2017

En pilleovn er billig, driftssikker og miljørigtig

En pilleovn kan stå i stuen. Den giver varme i flere dage på en påfyldning,  og den er både billig, driftssikker og miljørigtig. Nu kan den også fås med indbygget hygge.

Pilleovnen er en af de opvarmningsmuligheder, der er blevet rigtig populær herhjemme. Ovnen forener brændeovnes hygge og fleksibilitet med moderne teknologi, driftssikkerhed og flot design. Oven i hatten er partikel-emissionen fra en gammel brændeovn godt 30 gange højere end fra en pilleovn, siges det i branchen.

Pilleovnen fås nu i flot design til hjemmet

Pilleovnen bliver for tiden forfinet i både design og funktion. Så der er god grund til at se
efter de seneste modeller. Ud over udseendet arbejdes der på at tilnærme pilleovnene til den hyggelige brændeovn, så flammen er blødere og mere hyggelig, og ruden er lige så stor som på en brændeovn. Desuden arbejder udviklerne på forskellige teknologier til at reducere lyden fra ovnen. 

For ja, både sneglen, der fører træpillerne frem til flammen, og blæserne "siger noget". De fleste pilleovne har muligheden for, at rumblæseren kan slukkes eller dæmpes, når stille stunder ønskes.  

Automatikken udvikles

Endelig udvikles automatikken, så de fleste nye ovne kan fjernbetjenes fra en smartphone. 

Det betyder, at du på vej hjem kan tænde din pilleovn, så huset er dejligt varmt, når du træder ind ad døren. Trådløse fjernbetjeninger samt WIFI termostater sikrer, at du får den ønskede temperatur, hvor og når du ønsker det. Tidsstyring er meget brugt, så når du sover eller er ude, ”slapper” ovnen af, indtil du igen ønsker varme. 

Den nyeste teknologi er selvrensende pilleovne. Selvrensning tillader en mere naturlig flamme, da pilleovnen selv renser brænderen for slagger og aske. 

En pilleovn er et godt supplement

Pilleovnen kan både fungere som hovedvarmekilde og som et godt supplement, hvis du opvarmer huset med fjernvarme eller varmepumpe. 

Den kan forkorte fyringssæsonen, og den kan supplere varmen fra radiatorerne. Og faktisk kan pilleovnen fås med varmeveksler, så den også kan sørge for varmt forbrugsvand og varmt vand i centralvarmesystemet.

Tager luft udefra

I nye huse, der er meget tætte, kan det være et problem, at pilleovnen "suger"  ilten fra stuen. Udviklingen går nu imod, at ovnene er helt tætte og kan tage luften udefra.

Forvent, at en pilleovn skal vedligeholdes og kræver specialtilsyn. Der er bevægelige dele – og den skal helst have et professionelt eftersyn en gang om året. Det er vigtigt, at din leverandør kan tilbyde en serviceordning.  

Nogle skorstensfejere tilbyder eftersynet, men vær opmærksom på, at pilleovnene er meget forskellige, og kræver speciel viden.

Sådan virker den

Pilleovnen er "en slags brændeovn", der brænder træpiller i stedet for almindeligt brænde.

Den er udstyret med et reservoir til træpiller, typisk nok til et par døgn om vinteren – og længere tid i ydersæsonerne. 

Du køber pillerne på hele paller, hvor de ligger i sække. Nogle steder kan du også købe løse sække. Pillerne kan opbevares ude i carporten eller under et halvtag. 

Det fleste tilbyder træpiller i 10 kg sække, så alle kan løfte dem.

Pilleovnen styres via en termostat, der kan tænde og slukke og styre flamme og indtag af træpiller. Forbrændingen styres af ovnens software – der måles på træk og røgtemperatur. En pilleovn tænder hurtigt op og begynder at varme. Det giver god varmekomfort. 

Opvarmning af flere rum

Varmen fra pilleovnen fordeles rundt i rummet med en blæser. Nogle pilleovne er udstyret med flere blæsere, så noget af varmen kan blæses ind i andre rum igennem kanaler. Kanalerne kan enten gå igennem væggen fra rum til rum – eller fx over loftet.

Mange ovne kan i dag også fungere uden ventilator dvs. naturlig konvektion (ligesom en traditionel brændeovn).

Pilleovne kan monteres på en gammel skorsten. Forbrændingen styres af en røgsuger, derfor kræver en pilleovn ikke det samme træk som en brændeovn. Men vær opmærksom på, at skorstenen ikke bliver så varm som ved en klassisk brændeovn, og at der derfor kan opstå løbesod. 

Dette problem løses nemt med en stålforing som sænkes ned i skorstenen, og da pilleovnens skorsten oftest kun er 80 mm, kan den passe i de fleste skorstene.

Virkningsgrad

Virkningsgraden er en værdi udtrykt i procent som angiver, hvor effektivt pilleovnen forbrænder træpillerne. 

Mens de bedste brændeovne på markedet opnår en virkningsgrad på lige over 80%, er de bedste pilleovne i dag oppe på en virkningsgrad på mere end 92%, forlyder det fra branchen. 

Det betyder, at du med den samme mængde brændsel får 10 -12% mere varme til ca. samme pris. 

Dertil kan du regne den miljømæssige gevinst, da det giver et sundere miljø, når så lidt som muligt ryger op igennem skorstenen.

Indregulering

Vær opmærksom på, at en pilleovn skal indreguleres. Nogle regulerer sig selv – men det er altid en god idé, at forhandleren/leverandøren indregulerer ovnen. 

Det kan have betydning for drift og virkningsgrad, og det er vigtigt, at du kender betjening og styring af ovnen for at få fuld glæde af den.

Varmeeffekt

Varmeeffekten er en værdi udtrykt i kW (kilowatt) og angiver den varme, pilleovnen afgiver. Det er vigtigt, at pilleovnens varmeeffekt passer til det område, den skal
opvarme. 

En tommelfingerregel er, at 1kW kan opvarme ca. 20 mnormal bolig. 

Påfyldnining af pilleovn

Det skal være nemt at fylde træpiller på. Undersøg derfor, om det er nemt at hælde træpiller ned i pillemagasinet, inden du køber. 

24. oktober 2017 Lise Mortensen
Mere om Pejs og brændeovn

Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanem...

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...

Forbud mod brændeovne: Dansk by vil sættes fri

Allerede nu undersøger borgmester muligheden for at forbyde brændeovne om natten og nær skoler, men håbet er, at de kan gå længere endnu.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet - og hug det, som du skærer en lagkage.

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik B. Jensen fra Skorstensfejerlaugets miljøudvalg. Det gør du ved bl.a. at bruge den rigtige størrelse brænde og placere brændet rigtigt.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...