Skal din brændeovn udskiftes eller fjernes?
Skal din brændeovn udskiftes eller fjernes? Foto: Getty Images

Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 12. oktober 2020

Ifølge et nyt lovforslag skal gamle brændeovne fra før 2003 udskiftes eller fjernes, når du køber en ny bolig med en brændeovn af den type. Hvis lovforslaget vedtages, vil 260.000 danskere skulle fjerne deres brændeovne fra hjemmet. Det fremgår i en artikel fra Ekstra Bladet.

Brændeovne bidrager til luftforurening

Det nye lovforslag kommer, fordi tusindvis af danskere hvert år dør for tidligt på grund af luftforurening. Derudover er privat brændefyring den største danske bidragsyder til partikelforurening. Der sættes således ind over for ældre brændeovne fra før 2003, da de udleder op mod fem gange så mange partikler som en ny brændeovn.

- Vi ved, at især de ældste brændeovne står for en stor del af forureningen med skadelige partikler, der kan give både hjertekarsygdomme og luftvejslidelser. Med lovforslaget tager vi et skridt mod renere luft herhjemme, fortæller miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Ny lov om brændeovne træder i kraft i 2021

Hvis lovforslaget vedtages, vil loven træde i kraft fra april 2021. Her bliver det et krav, at der ved ejerskifte skal ske en nedlæggelse eller udskiftning af brændeovnen til en nyere og mindre forurenende model.

Ejerskifteordningen inkluderer dog ikke kakkelovne, masseovne, antikke brændeovne og åbne pejse.

Hvor gammel er din brændeovn?

Der er omkring 700.000 brændeovne i Danmark, hvoraf det antages, at 260.000 af dem er produceret før 2003. Danmark er således et af de lande, der har flest brændeovne pr. indbygger.

Hvis du er i tvivl om, hvor gammel din brændeovn er, kan du kontakte en skorstensfejer, der kan lave en erklæring for dig. Erklæringen skal sendes til Miljøstyrelsen sammen med anden relevant dokumentation. Derefter afgør Miljøstyrelsen, om din brændeovn er omfattet af ejerskifteordningen eller ej.

Fyr rigtigt op i din brændeovn og minimer partikelforurening

Hvis du har en ny brændeovn, eller vælger at udskifte den gamle, kan du reducere forureningen ved at fyre rigtigt op. Det er en god ide, at bruge godt tørt brænde, og at du sørger for ordentlig lufttilførsel, når du fyrer op i din brændeovn.

12. oktober 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanemærket brændeovn her.

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både...

Forbud mod brændeovne: Dansk by vil sættes fri

Allerede nu undersøger borgmester muligheden for at forbyde brændeovne om natten og nær skoler, men håbet er, at de kan gå længere endnu.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet - og hug det, som du skærer en lagkage.

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik B. Jensen fra Skorstensfejerlaugets miljøudvalg. Det gør du ved bl.a. at bruge den rigtige størrelse brænde og placere brændet rigtigt.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...