Byens 17.000 brandeovne forurener dobbelt så meget som bilerne i de kolde måneder
Byens 17.000 brandeovne forurener dobbelt så meget som bilerne i de kolde måneder

Forbud mod brændeovne: Dansk by vil sættes fri

Allerede nu undersøger borgmester muligheden for at forbyde brændeovne om natten og nær skoler, men håbet er, at de kan gå længere endnu.

Af: Anne Sofie Thyssen, 4. februar 2021

Hvert eneste år dør omkring 440 københavnere for tidligt på grund af luftforurening, og endnu flere bliver syge af lungekræft, diabetes, demens og hjertekarsygdomme på grund af forureningen. 

Ifølge Københavns Kommune er der to store syndere - biltrafik og brændeovne. 

Faktisk udleder byens 17.000 brændeovne dobbelt så meget forurening som bilerne i de kolde måneder (renluft.kk.dk)

Derfor vil kommunen nu se på, hvordan man fremover kan begrænse københavnernes brug af brændeovn, lyder det fra Københavns sundhedsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Allerede nu, er hun ved at få undersøgt, om det er muligt indenfor de gældende regler, at forbyde brug af brændeovne om natten og i områder nær skoler og daginstitutioner, men målet er at gå endnu længere.

- En gang besluttede man, at vandet i Københavns havn skulle være så rent, at man kunne bade i det. Det krævede en ambitiøs og målrettet indsats. Og nu er det rene vand et kendetegn for vores hovedstad. Lad os være lige så ambitiøse for folkesundheden og luften, vi indånder. Tænk en forskel, det kunne gøre for københavnerne, hvis vi fik friere rammer til at lave bilfri områder, skærpede miljøzoneregler og forbyde brændeovne der, hvor der er adgang til fjernvarme, siger hun i en pressemeddelelse.

Derfor håber hun på, at København kan få lov at blive en såkaldt frikommune, der på alternativ vis kan arbejde på at begrænse luftforureningen.

- Fra talerstolen ved Folketingets åbning i oktober præsenterede statsministeren den glimrende plan om at sætte en udvalgt skare af kommuner fri på tre forskellige velfærdsområder. København var ikke blandt dem. Men hvorfor ikke gribe samme mulighed på luftområdet og lade hovedstaden vise, hvor meget vi kan gøre for folkesundheden ved at begrænse den lokale luftforurening, siger Sisse Marie Welling (SF).

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune lancerede i efteråret 2020 kampagnen “ren luft redder liv”, som giver viden og tips om at undgå luftforurening.

4. februar 2021 Anne Sofie Thyssen
Mere om Pejs og brændeovn

Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanem...

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet - og hug det, som du skærer en lagkage.

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik B. Jensen fra Skorstensfejerlaugets miljøudvalg. Det gør du ved bl.a. at bruge den rigtige størrelse brænde og placere brændet rigtigt.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...