Bimetalfjederen som kan gøre livet lettere for brændeovnsejere.
Bimetalfjederen som kan gøre livet lettere for brændeovnsejere.

Fjernstyret brændeovns-automatik og synligt CVR

En fjernstyret brændeovns-automatik er blandt kandidaterne til årets produktpriser den 7. november. Håndværkernes CVR-nummer skal være mere synligt, og du får en huskalender for november måned.

 

Foto: Fjernstyret brændeovns-automatik

Det kan være svært at styre en brændeovn og sikre den mest komfortable temperatur i rummet, hvor den står. Der skal tages højde for mængden af brænde og graden af lufttilførsel, ellers ender man nemt med en overophedet brændeovn. Nu er det dog muligt at sætte brændeovnen på automatik, så den selv styrer forbrændingen, og du får præcis den temperatur, du vil have.

Fjeder styrer spjældene

Det er Hwams Autopilot IHS, der kan gøre arbejdet og, som kan styres med en fjernbetjening. Den bipper, når det er tid til at lægge nyt brænde ind. Selve hjertet i systemet er en bimetal-fjeder (se foto), som reagerer på temperaturen og styrer spjældene, som regulerer primær- og sekundærluft.

Årets smarteste produkter kåres

Det er Fagbladet Ingeniøren, der kårer årets produkter i flere kategorier.
Flere af de indstillede produkter kan være en hjælp for boligejere. Der er blandt andet et avanceret klimastyringsanlæg, et helt solcellehus og en varmepumpe, der bruger meget lidt energi. Produktpriserne uddeles onsdag den 7. november.

Synligt CVR for mindre sort arbejde

Foto: ColourboxHåndværkerfirmaer i Danmark har et 8-cifret CVR-nummer, som udstedes af Det Centrale Virksomhedsregister. Nummeret bruges som et entydigt kendetegn, når firmaet henvender sig til myndighederne, og kan som regel også findes på den faktura, som du får efter udført arbejde. Fra 1. januar 2013 skal vi også kunne finde CVR-nummeret og firmanavnet på virksomhedernes varebiler – altså køretøjer til erhvervsmæssig brug, som har gule plader. Udenlandske varebiler skal synligt i forruden have dokumentation for registrering i RUT-registeret. Tanken bag den nye lov er, at det skal begrænse sort arbejde.

Se huskalenderen for november på næste side.
#br

Huskalender november

Foto: Mikael Mortensen
Afspærringsventil.

Sidste chance
Håndværkerfradraget stopper til nytår, så hvis du skal nå at få udført et arbejde, som du kan trække fra og dermed spare op til ca. 5.000 kr., skal arbejdet være udført inden den 31. december.
Legionella
Legionellabakterierne lever i ferskvand, hvor de kan formere sig i lunkent vand. Smitterisikoen kan minimeres ved altid at holde en tilpas høj temperatur på det varme vand – altså mindst 55˚.
Ventilmotion
På begge sider af vandmåleren sidder en afspærringsventil, som kan bruges til at lukke for vandet i huset. Husk, at den skal motioneres en gang om året, så den ikke er groet fast, når du hurtigt skal have lukket.
Fri luftvej
Det er vigtigt, at ventilationsåbningerne i husets sokkel er fri for blade og andet snavs, hvis du har krybekælder under huset. Du må aldrig lukke ventilationen af, hverken om sommeren eller om vinteren.
Tjek
En række håndværkeropgaver må kun udføres af autoriserede fagfolk. Det gælder fx arbejde inden for kloak, el, gas og vvs. Sikkerhedsstyrelsen har lavet en hjemmeside på www.sik.dk/tjek, hvor du kan se, om din håndværker er autoriseret.

19. oktober 2012
Mere om Pejs og brændeovn

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan finder du ud af hvor gammel brændeovnen er? Læs med her og få svaret.

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både...

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Sådan vælger du den rigtige type brændeovn

Der er mange grunde til at få en brændeovn, men der er også flere forskellige slags at vælge imellem. Lær alt det vigtigste om brændeovne her, så du træffer det rigtige valg, når du skal vælge ny brændeovn.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik...

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der varmer alt for meget. Du kan også tjekke, hvor stor effekt din brændeovn har ved at se på, hvor mange kilowatt den har.

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisiko for dig. Heldigvis er korrekt brug af brændeovnen nem at lære, og din forhandler og din skorstensfejer kan hjælpe dig.

Brug din brændeovn miljørigtigt

Brug din brændeovn med omtanke og skån miljøet.

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...