Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.


Ild drager mig … Jeg kan betragte flammer uden ophør, elsker at rode med brænde og optænding, pusle om gløderne og modtage varmen. Nu er det snart sæson igen for levende ild. Jubii!

Levende ild i brændeovnen kan nydes med god samvittighed

Brændeovnen har desværre ikke haft det bedste ry de seneste år, hvor miljø og sundt indeklima har presset sig frem. Men for nylig dokumenterede en undersøgelse af brændeovne i København, at partikelforureningen er nærmest ubetydelig i forhold til tidligere undersøgelser. Tilmed kan jeg se af den information om de nyeste ovne på markedet, at den levende ild i brændeovnen kan nydes med god samvittighed. Oven i købet er producenterne blevet dygtigere til at effektivisere ovnene, så de er lettere at tænde op i og holder på varmen længere.

Forleden læste jeg om en såkaldt autopilot-funktion. En slags fjernbetjening, hvor du indtaster, hvor varmt du vil have det i stuen. Derefter regulerer ovnen luftindtaget, så temperaturvalget ikke overstiges. Det er da smart! Tilbage er der kun at fyre med brænde -eller piller – og ikke med mælkekartoner, behandlet træ eller andet, der forpester luften på villavejen. Vi har her opskriften på en fornuftig optænding.

Stilfuld brændeopbevaring fra Gejst. Med de enkelte sektioner, der koster ca. 1.800 kr. pr. stk. kan du lave din egen brændeskulptur.

Svampegryde med timian og hørøget rapsolie

Og mens brændeknuderne knitrer i ovnen, er det passende at kaste sig over en af mine andre passioner: Varme gryder på kølige dage.

Den, du får opskriften på, smagte jeg første gang på Formland Messen i Herning. Her stod kokken på NORDISK standen og tryllede med svampe og olie, så der duftede i hele hallen.

En af hans “hemmelige” ingredienser er en hørøget rapsolie, der smager forrygende. Men først til opskriften:

Opskrift til 4 personer

  • 500 g blandede svampe
  • 25 g usaltet smør
  • 1 fintsnittet løg
  • 1 fed revet hvidløg
  • bladene fra 2 kviste timian
  • 1 l hønsefond
  • 6 dl piskefløde
  • sydesalt, hvid peber
  • hørøget rapsolie

Sådan gør du 

Svampene skæres i grove stykker. Smørret vames til det er gyldent. Svampene tilsættes og sauteres. Tilsæt løg, hvidløg og timian. Hønsebouillon tilsættes, når løgene er gyldne. Det hele simrer i 15 min. Halvdelen af svampene tages op, og resten blendes. Det hele blandes, og fløde tilsættes. Kog ind, til du har ønsket konsistens. Smag til.

Når gryden serveres, gives godt groft brød til. Anretningen dryppes med den hørøgede olie efter smag. 

Olie er vel olie, tænker du måske – og selvfølgelig kan du også bruge en anden type. Men denne hørøgede tilføjede retten en himmelsk samg af bacon. Du tænker slet ikke på, at du ikke får kød. Og så er de rigelige mængder fløde jo givet godt ud.

Mest læste artikler