Når køkken og stue er i åben forlængelse af hinanden, er det oplagt at placere brændeovnen her.
Når køkken og stue er i åben forlængelse af hinanden, er det oplagt at placere brændeovnen her.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.

Af: Berit Viuf, 9. september 2010
 
Brændeovn med frit udsyn til flammerne
Skal din brændeovn først og fremmest skabe hygge, kan du få en brændeovn med glas i siderne, hvor du samtidig kan dreje den 360 grader, så du kan have fornøjelse af ildens hyggelige effekt, uanset hvor i stuen du opholder dig. På den måde kan du også bruge ovnen som en form for rumdeler.

Foto: Nordpeis
Brændeovn i soveværelset - hvorfor ikke?

Brændeovnens varme kan flyttes til andre rum
Skal din brændeovn både sprede hygge og give varme til flere rum i huset, kan du sagtens placere brændeovnen i ét rum og nyde godt af varmen i andre rum i huset. Det kan nemlig lade sig gøre ved hjælp af flexslanger, som kan "flytte" varmen til andre rum. Ofte bliver flexslangerne også solgt under navne som "varmeflytningsanlæg".

Brændeovnen kan stå tæt på vinduespartier, hvis der er energiruder i vinduet
Har du vinduer af ældre dato skal du placere brændeovnen et godt stykke fra vinduespartiet, så der ikke dannes kuldebroer. Har du nye vinduer med energiruder, er det ikke noget problem, at brændeovnen er tæt på, fordi ruderne er så godt isolerede, at de holder på varmen.

Læs mere om forskellen på forskellige typer brændeovne og om sikkerhedsafstanden til møbler m.m. på næste side.#br

Brændeovne med luftcirkulation fordeler varmen i hele rummet
De fleste brændeovne i dag er konvektionsovne. Brændeovnen er bygget med en kappe omkring sig, så der er et mellemrum mellem ovnens indervæg og ydervæg. I dette mellemrum trækkes kold luft ind for neden, som varmes op og sendes ud foroven. På den måde cirkulerer luften, og varmen fra brændeovnen fordeler sig derfor nemt i hele rummet.

Brændeovn i den indbyggede pejs
Må brændeovnen ikke fylde for meget i rummet, kan en indbygget brændeovn i en eksisterende pejs eller inde i en væg være løsningen. Mange brændeovne fås både i udgaver til gulv og til indbygning.

Sikker afstand fra ovnen
Sikkerhedsafstande til vægge og møbler varierer fra ovn til ovn, men generelt kan konventionsovne stå tættere på brændbare materialer end strålingsovne. Er du i tvivl om, hvorvidt din væg er brandbar, så spørg evt. din skorstensfejer.

Brandbart materiale
De fleste gipsplader klassificeres fx som brandbart materiale. En brændeovnen må desuden ikke placeres direkte på et brandbart gulv. Tjek din ovns mærkeplade, hvor der blandt andet står, hvad sikkerhedsafstanden til brandbare materialer er.

5 ting, du bør overveje, når du vælger placering til din brændeovn

  • Skal brændeovnen varme hele huset op eller "blot" sprede hygge?
  • Afstanden til brandbare materialer skal stemme overens med ovenens specifikationer (se ovnens mærkeplade).
  • Hvor meget må den fylde i rummet - overvej evt. en indbygget pejs
  • Er der nem adgang til brændestablen fra brændeovnen eller kommer du til at skulle slæbe brændet meget langt?
  • Skal brændeovnen stå i et hjørne - vælg evt. en ovn med runde former.
9. september 2010 Berit Viuf
Mere om Pejs og brændeovn

Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanem...

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Forbud mod brændeovne: Dansk by vil sættes fri

Allerede nu undersøger borgmester muligheden for at forbyde brændeovne om natten og nær skoler, men håbet er, at de kan gå længere endnu.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik...

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.