Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.


 


Brændeovn med frit udsyn til flammerne
Skal din brændeovn først og fremmest skabe hygge, kan du få en brændeovn med glas i siderne, hvor du samtidig kan dreje den 360 grader, så du kan have fornøjelse af ildens hyggelige effekt, uanset hvor i stuen du opholder dig. På den måde kan du også bruge ovnen som en form for rumdeler.

Foto: Nordpeis
Brændeovn i soveværelset – hvorfor ikke?

Brændeovnens varme kan flyttes til andre rum
Skal din brændeovn både sprede hygge og give varme til flere rum i huset, kan du sagtens placere brændeovnen i ét rum og nyde godt af varmen i andre rum i huset. Det kan nemlig lade sig gøre ved hjælp af flexslanger, som kan “flytte” varmen til andre rum. Ofte bliver flexslangerne også solgt under navne som “varmeflytningsanlæg”.

Brændeovnen kan stå tæt på vinduespartier, hvis der er energiruder i vinduet
Har du vinduer af ældre dato skal du placere brændeovnen et godt stykke fra vinduespartiet, så der ikke dannes kuldebroer. Har du nye vinduer med energiruder, er det ikke noget problem, at brændeovnen er tæt på, fordi ruderne er så godt isolerede, at de holder på varmen.

Læs mere om forskellen på forskellige typer brændeovne og om sikkerhedsafstanden til møbler m.m. på næste side.#br

Brændeovne med luftcirkulation fordeler varmen i hele rummet
De fleste brændeovne i dag er konvektionsovne. Brændeovnen er bygget med en kappe omkring sig, så der er et mellemrum mellem ovnens indervæg og ydervæg. I dette mellemrum trækkes kold luft ind for neden, som varmes op og sendes ud foroven. På den måde cirkulerer luften, og varmen fra brændeovnen fordeler sig derfor nemt i hele rummet.

Brændeovn i den indbyggede pejs
Må brændeovnen ikke fylde for meget i rummet, kan en indbygget brændeovn i en eksisterende pejs eller inde i en væg være løsningen. Mange brændeovne fås både i udgaver til gulv og til indbygning.

Sikker afstand fra ovnen
Sikkerhedsafstande til vægge og møbler varierer fra ovn til ovn, men generelt kan konventionsovne stå tættere på brændbare materialer end strålingsovne. Er du i tvivl om, hvorvidt din væg er brandbar, så spørg evt. din skorstensfejer.

Brandbart materiale
De fleste gipsplader klassificeres fx som brandbart materiale. En brændeovnen må desuden ikke placeres direkte på et brandbart gulv. Tjek din ovns mærkeplade, hvor der blandt andet står, hvad sikkerhedsafstanden til brandbare materialer er.

5 ting, du bør overveje, når du vælger placering til din brændeovn

  • Skal brændeovnen varme hele huset op eller “blot” sprede hygge?
  • Afstanden til brandbare materialer skal stemme overens med ovenens specifikationer (se ovnens mærkeplade).
  • Hvor meget må den fylde i rummet – overvej evt. en indbygget pejs
  • Er der nem adgang til brændestablen fra brændeovnen eller kommer du til at skulle slæbe brændet meget langt?
  • Skal brændeovnen stå i et hjørne – vælg evt. en ovn med runde former.

Mest læste artikler