En brændekløver er en rigtig god hjælp, når et nyfældet træ skal forvandles til brugbart brænde.
En brændekløver er en rigtig god hjælp, når et nyfældet træ skal forvandles til brugbart brænde. Foto: Alko-Ginge

Brændekløveren skal passe til dig og din brændeovn

Når du skal købe en brændekløver til dit behov, er der flere ting, du bør overveje. Hvis du kun har brug for at kløve brænde et par gange om året til din brændeovn eller pejs, kan du måske nøjes med en af de små modeller.

Vil du have en kløver på benzin eller skal den være elektrisk?
Du kan få både benzindrevne og elektriske brændekløvere. Førstnævnte er som regel lidt dyrere, men mere mobile, da du ikke skal trække rundt med kabler eller absolut skal være i nærheden af en stikdåse. Der er også en række fordele ved de elektriske brændekløvere - blandt andet er støjniveauet ofte ikke så højt.

Vandrette brændekløvere er de mest udbredte

Der findes lodrette og vandrette brændekløvere i flere forskellige størrelser, hvoraf de små vandrette nok er de mest udbredte. Når det gælder den type, er det vigtigt, at kløveren står på et bord under brug – eventuelt et kløvebord.

Brændekøverens hurtighed

Hvor hurtigt en brændekløver arbejder, har også en vis betydning. Det er derfor vigtigt at se på den tid, det tager at kløve et enkelt stykke brænde, samt returtiden – den tid, der går, indtil maskinen har trukket stemplet tilbage og er parat til at modtage et nyt træstykke.

Vælg udfra hvor store stykker brænde din ovn kan tage
Du skal også overveje kløvelængden – hvor lange stykker træ du maksimalt har brug for, at brændekløveren kan klare. På de mindre modeller er kløvelængden ofte fast, mens du på de større brændekløvere som regel kan indstille den til forskellige længder.

Tænd rigtigt op i brændeovnen

Husk at bruge beskyttelsebriller
Når du tager din nye brændekløver i brug, er det vigtigt, at den står på et jævnt underlag. Det er også en god idé at bruge beskyttelsesbriller og -handsker og sørge for, at børn og hunde ikke er i nærheden.

Træet skal køves, når det lige er fældet
Du bør kløve træet, mens det er nyfældet. Kløvet træ tørrer hurtigere, og væsken i det friske træ virker som smørelse for brændekløveren. Desuden bliver visse træsorter utroligt hårde og dermed sværere at skære igennem, når de er tørret.

Opbevar kløveren tørt
En brændekløver kan holde i rigtig mange år, hvis du passer godt på den. Når den ikke er i brug, skal den opbevares tørt i et skur.

Du kan også leje en brændekløver
Hvis du ikke vil investere i egen kløver, er der også mange firmaer og byggemarkeder, der udlejer brændekløvere.

Få 10 gode råd om, hvordan du stabler brænde på næste side.

Foto: Mariette Tiedemann10 måder at stable brændet på:

  1. Den letteste måde at stable brændet på er mellem et par stolper, som du har banket godt ned i jorden.

  2. Sørg for, at diameteren på de enkelte brændestykker er højst 10-12 cm - så tørrer de hurtigere.

  3. Hvis brændestabelen anlægges et sted, hvor den får rigtig megen sol, fremskyndes tørringen betydeligt.

  4. Det er vigtigt, at der er luft hele vejen rundt om din brændestabel. Så undgå at stable brændet op ad en mur eller et solidt hegn.

  5. Stabl brændestykkerne oven på hinanden, så de vender i samme retning, og så endefladerne, hvorfra fordampningen sker, vender udad.

  6. Læg stykkerne tæt, og sørg for, at stabelen ikke har så store huller, at mindre dyr kan bygge bolig i den.

  7. Brændet skal opbevares tørt - fx i et dertil indrettet brændeskur eller under et tagudhæng, der er så stort, at regnen ikke kan nå ind til brændestabelen.

  8. Dæk aldrig stabelen helt til med plastik. Det forhindrer luften i at cirkulere frit mellem brændestykkerne.

  9. Brændestabelen bør ikke anlægges direkte på jorden - så er der risiko for, at brændet rådner. Lav stabelen på et par paller eller lignende.

  10. Ukrudt og andet grønt rundt om brændestabelen kan gøre træet fugtigt og bør derfor fjernes.
14. september 2011
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Skrotpræmie: Så meget kan du få for din gamle brændeovn

Fra den 4. februar 2019 har regeringen genindført skrotpræmien på gamle brændeovne. Se hvor meget du kan få for din brændeovn her.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om brændet er tørt nok, og det kan du gøre på flere måder.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Sådan vælger du den rigtige type brændeovn

Der er mange grunde til at få en brændeovn, men der er også flere forskellige slags at vælge imellem. Lær alt det vigtigste om brændeovne...

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik B. Jensen fra Skorstensfejerlaugets miljøudvalg. Det gør du ved bl.a. at bruge den rigtige størrelse brænde og placere brændet rigtigt.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...