Foto: iStock

Bør der sættes afgift på brændeovne? Politisk flertal siger nej

Ny rapport fra Skatteministeriet viser, at sygdomme og helbredsproblemer forårsaget af partikler fra brændeovne årligt koster den danske stat 800 millioner kroner. Derfor overvejer flere partier at indføre en afgift på brændeovne.

Af: Mette Rostgaard Knudsen, 13. januar 2017

Brændeovne koster årligt staten 800 millioner kr.  

Regner man de skadeomkostninger ud, som danskernes energiforbrug i 2014 kostede den danske stat, render det op i 3,2 milliarder kr. Heraf gik 800 millioner kr. udelukkende til sygdomme og helbredsproblemer forårsaget af partikler fra brændeovne. Dette viser en rapport fra Skatteministeriet, der blev offentliggjort i januar 2017. Alligevel er brændeovne den eneste større årsag, som endnu ikke er pålagt en afgift. 

Skatteministeriets rapport er tredje del ud af i alt seks rapporter, der sammen skal belyse omfanget af tilskud og afgifter på energiområdet, og konklusionen fra rapporten er klar. Ud fra et udelukkende økonomisk perspektiv giver afgifter for brug af brændeovne god mening.

Tre partier er positive overfor afgifter

Både Alternativet, De Radikale og Enhedslisten overvejer som følge af Skatteministeriets rapport at indføre afgifter på brændeovne. 

De Radikale har overfor Altinget kaldt det uholdbart, at grøn el-produktion beskattes, mens der ingen afgifter er på brændsel til varme.

Alternativet mener, at der eventuelt bør være en gradueret afgift på brændeovne, så afgiften bliver højere i takt med forbruget af brændeovnen, samtidig med at der tages højde for økonomisk udsatte familier.

Enhedslisten går også ind for en afgift eller regulering på området. De udelukker heller ikke et komplet forbud mod brændeovne i tætbebyggede områder. 

Det politiske flertal siger nej tak til afgifter

Hos det politiske flertal i Folketinget møder forslaget dog modstand, mens mange af dem afventer den samlede analyse fra samtlige seks delrapporter.

I stedet kigger partier som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti efter andre løsninger, som mere energirigtige brændeovne og fyringsmetoder.

Brændeovne koster liv

Det Miljøøkonomiske Råd konkluderede i en rapport i marts 2016, at forurening fra brændeovne årligt koster over 300 mennesker livet. 

Heldigvis ser det ud til, at udviklingen af brændeovne går den rigtige vej – både når det kommer til skrotning af ældre brændeovne og udvikling af nye mere miljøvenlige modeller. Det viser Skatteministeriets rapport, der dog også pointerer, at en stigning i brændeforbruget kan få udviklingen til at vende.

Kilde: Bolius.dk

13. januar 2017 Mette Rostgaard Knudsen
Mere om Pejs og brændeovn

Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanem...

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Forbud mod brændeovne: Dansk by vil sættes fri

Allerede nu undersøger borgmester muligheden for at forbyde brændeovne om natten og nær skoler, men håbet er, at de kan gå længere endnu.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik...

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...