I hvilken form for brændeovn skal ilden danse i dit hjem?
I hvilken form for brændeovn skal ilden danse i dit hjem? Foto: iStock m.fl.

Alle brændeovne behøver ikke ligne hinanden

Det er sjovt at shoppe brændeovne, for der er masser af forskelligt design derude. En brændeovn behøver nemlig ikke nødvendigvis at være en lille sort djævel. Den kan både have farver og former. 

Af: Mikkel Hede, 30. oktober 2015

Italiensk elegance i brændeovne

Italiensk design rimer godt på brændeovne. Det topmoderne møbelfirma Palazetti har med denne Alma brændeovn brugt de helt store armbevægelser og bragt elegancen ind i brændeovns-genren.

Italienske La Nordica

Kobber er bare for cool til en brændeovn. Her er det igen et italiensk firma, La Nordica, der har tænkt ud af boksen og udfordret de vante forestillinger om udseendet af en brændeovn. Ovnens kakler har i øvrigt en special krakeleret overflade, og brændeovnen kan drejes 90 grader, Agerskov Pejse forhandler La Nordica i Danmark.

Elektrisk pejs

Elektrisk pejs er også en oplagt mulighed, hvis du leder efter en anden form for brændeovn.

Her behøver du hverken skorsten eller brænde. Pejsen tilsluttes bare et strømstik, og så danser flammerne. Flammerne er ganske vist af en lidt anden karakterer end i en almindelig brændeovn, men de varmer stadig godt. Denne ovn fra Glen Dimplex Nordic kan man ovenikøbet styre via en fjernbetjening. 

Skammel? Brændeovn? Højtaler?

En Stack Stove fra Adriano Design ligner lidt af hvert. Den meget funky fremtoning kræver de rette rammer, men er de tilstede, så vil denne brændeovn virkelig få folk til at måbe - og nok også trække lidt på smilebåndet.

Rundet masseovn 

Denne brændeovn, Rais Juno, fungerer efter masseovnsprincippet. De grå natursten og den runde form bidrager til at give en lethed til den ellers meget tunge ovn. 

Behøver det at ligne en brændeovn?

Palazetti leverer også en meget stilig hybridovn i form af denne pejs, som firmaet kalder for "Epoque". Den topmoderne pejs er designet i samarbejde med arkitekten Marco Fumagalli. Epoque vækker mindelser om arkitektturlementer fra både barok og rokokko, og hvis det ikke lige var var for ilden, ville man nok ikke tænke - pejs. Pejsen findes både i en sort og i en hvid version.

Sporty brændeovn

Bræneovnsfabrikanten Termatech har også et elegant twist på brændeovnen med denne lille, sporty brændovn med sølvfarvet front og paneller. Den vil aldrig virke visuelt tyngende i noget rum. 

Bioethanol brændeovn

Eller man kan også vælge en bioethanol brændeovn fra Vauni Globe. Denne væghængte ovn opfyres med denatureret bioethanol. Ingen skorsten er nødvendig, fordi Vauni Globe afgiver kun begrænsede mængder af bioethanol og vand.

Vauni Globe findes både i en væghængt og i en gulvstillet version. Det eneste problem fra et designmæssigt perspektiv er, at den gulvstillede brændeovn til forveksling ligner Arne Jacobsens Ægget.

Så tænk dig lige om, inden du sætter dig ned i design-brændeovnen.

30. oktober 2015 Mikkel Hede
Mere om Pejs og brændeovn

Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanem...

Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om...

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Forbud mod brændeovne: Dansk by vil sættes fri

Allerede nu undersøger borgmester muligheden for at forbyde brændeovne om natten og nær skoler, men håbet er, at de kan gå længere endnu.

Sådan holder du din brændeovn i topform

Benyt skorstensfejerens årlige besøg til selv at få tjekket din brændeovn, så den leverer mest mulig varme og hygge vinteren igennem.

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik...

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...