Pejs og brændeovn

De bedste tips og tricks om pejs og brændeovn

Der findes ikke noget hyggeligere end at tænde op i pejseovnen en kølig efterårs- eller vintermorgen. Det er både hyggeligt, men det er også en god måde at få varmet boligen op på. Hvis du er så heldig at have en brændeovn, så er det vigtigt, at du sørger for at passe den ordentligt og samtidig holde øje med at den fungerer, som den skal.

Læs mere

Tænd rigtigt op i brændeovnen

Det er også vigtigt, at du har helt styr på, hvordan der skal tændes op i brændeovnen. Faktisk er det kun hver fjerde dansker, der har styr på, hvordan man tænder op i brændeovnen, og det kan have konsekvenser, hvis man ikke gør det rigtigt.

For det første sikrer du med den rigtige optænding af pejsen, at der ikke udledes miljø- og sundhedsskadelige partikler. Det er faktisk muligt at nedsætte udledningen af sundhedsskadelige partikler med hele 80 procent, hvis du lærer at tænde ordentligt op i brændeovnen.

Bug kun tørt træ til pejsen

Du ved sikkert allerede, at du skal tænde brændeovnen eller pejsen op ved at tænde op i toppen af brændet. Desuden skal du altid sørge for at du bruger tørt brænde i pejsen eller brændeovnen. Træet må have et fugtindhold på højest 20 procent. Sørg derfor altid for at lægge din brænde indenfor mindst fem dage før, du skal bruge brændet. Sørg også altid for at stykkerne, du vil bruge som brænde, ikke er for store.

Hvad er forskellen på en pejs og brændeovn?

Der findes mange forskellige typer af brændesteder, som du kan få installeret i dit hjem. Du kan eksempelvis få dig en fritstående brændeovn, en pejs, som er et åbent ildsted, indbyggede brændeovne, kakkelovne og gamle støbejernsovne. Derudover findes der også træpilleovne og gasbrændeovne. Sidstnævnte er dog ikke så udbredt i Danmark.

Når det kommer til at tænde op for ilden, er der ikke stor forskel på en pejs og en brændeovn.

Den miljørigtige brændeovn

Der findes en lang række forskellige muligheder, når det kommer til at vælge brændeovn. Du kan sagtens købe en svanemærket brændeovn, og der er flere grunde til, at det er en god idé. En svanemærket brændeovn er blandt andet med til at sikre, at der udledes færre partikler. En gammeldags brændeovn forurener langt mere end en nyere og svanemærket brændeovn.

Du finder her alle de bedste tips og tricks til, hvordan du vedligeholder din pejs eller brændeovn.

Snart må kommunerne forbyde disse brændeovne

Snart må kommunerne forbyde disse brændeovne

I de mørke vintermåneder er det hyggeligt at samles foran den varme brændeovn. Men hvis disse lovforslag bliver vedtaget, kan det snart være slut med den knitrende hyggespreder.

Tænd rigtigt op i din brændeovn og spar penge på brændet

Tænd rigtigt op i din brændeovn og spar penge på brændet

De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og bålet skal tændes ovenfra. Læs alt om, hvordan du bedst tænder op, hvilket optændingsmateriale du skal undgå, og hvilke typer af træ, der brænder bedst.

Video: Sådan laver du en god brændestabel

Video: Sådan laver du en god brændestabel

Det vigtigste ved en god brændestabel er selvfølgelig, at den ikke vælter og så, at brændet kan tørre. Der er også andre ting, der er gode at tænke over, inden du går i gang med din brændestabel. Få gode tips, og se hvordan du laver den rigtigt.

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanemærket brændeovn her.