Det er en god ide at sikre huset inden vinteren for alvor sætter ind. Følg disse råd.
Det er en god ide at sikre huset inden vinteren for alvor sætter ind. Følg disse råd.

5 gode råd til huset inden vinteren

Det går hastigt mod den kolde årstid, og der er et par ting, som er rigtig gode at tjekke inden vinteren. Og så skal brændet opbevares rigtigt, og der skal spares på varmen både for miljøets og økonomiens skyld.

Af: idényt i samarbejde med Bolius, 1408, 15. oktober 2014

1. Tør ikke brænde i kælderen

Et tørt skur er det mest optimale sted at tørre brænde. Her kan du stable det, som du vil, uden at det har nogen konsekvenser for brændet. 

Derimod er det en dårlig idé at tørre vådt brænde i din kælder. Lægger du vådt brænde op ad en kældervæg, risikerer du skimmelsvamp.

Man kan også sagtens opbevare brænde udenfor og få det til at tørre der. Det vigtigste er, at der kommer tilstrækkelig med luft omkring brændet, da det er luften, der er med til at tørre brændet, og jo flere flader uden bark, jo nemmere vil vandet fordampe.

Når træ fældes, indeholder det typisk 50 % vand, men for at få at få optimalt pejsebrænde skal fugtigheden i træet ned på ca. 18 procent.

2. Er din hulmursisolering god nok?

Selv om dit hus blev hulmursisoleret for år tilbage, kan det stadig være utæt. Isoleringen kan med tiden falde sammen, den kan have fået fugt, eller der kan være såkaldte kuldebroer i muren. Og det kan gøre huset koldt og varmeregningen høj.

For at tjekke, om din hulmursisolering er god nok, og hvor den evt. ikke fungerer, er det smarteste at få taget billeder af dit hus med et termografikamera. Et termografikamera registrerer infrarød stråling og viser, hvor der slipper varme ud af huset, ved hjælp af farver.

 – Det er en god idé at få en fagperson, der ved noget om termografi  til at tage billederne. Prisen for termografering varierer fra 1.000 kr. til  7.000 kr., alt efter kvaliteten af målingen, siger Jeanette S. Mikkelsen  fra Bolius.

3. Spar på varmen

Mange tror fejlagtigt, at temperaturen i  varmtvandsbeholderen skal være høj for at nedsætte risikoen for bakterier som fx legionella. Men ud over at en høj temperatur giver et større varmetab – da der er større forskel på varmen i vandet og omgivelserne – giver det flere kalkaflejringer i rørene og forøget risiko for bakterievækst. En vandtemperatur på over 55° kan nemlig skabe "biofilm", noget slimet stads, der aflejrer sig i rørene og giver grobund for bl.a. legionella. 

En temperatur på 55 ° i varmtvandsbeholderen og 50° ude ved vandhanen er derimod nok til at holde legionella og andre bakterier nede, og vandet er fortsat fint varmt
til opvasken. 

4. Tjek taget før den første storm 

Det er altid godt at være på forkant med den første efterårsstorm. Hvornår har du fx sidst kigget til taget på dit hus? Sørg for, at antenne, parabol, vindskeder, sternbrædder og tagsten sidder ordentligt fast. Kan du ikke efterse taget indvendigt, så kig på taget og se, om alle sten eller plader ligger på linje. Er det ikke tilfældet, er plader eller sten sikkert gået løs og skal skiftes eller fastgøres. Det kan en tømrer eller en murer hjælpe dig med. 

Med storm følger ofte regn. Så kontrollér, at alle nedløbsrør sidder ordentlig fast. Fjern også blade og skidt fra tagrender og nedløbsbrønde. 

5. Tjek sålbænken

Sålbænken er den lange skrå plade, der sidder under vinduet og leder vandet væk fra din husfacade. Den er det mest udsatte sted på murværket.

– Hvis en sålbænk får revner, risikerer du at få fugt ned i murværket, hvilket om vinteren kan føre til frostsprængninger. Ved frostsprængninger skal de ødelagte sten skiftes, siger fagekspert i Bolius, Jeanette Standly Mikkelsen 

15. oktober 2014 idényt i samarbejde med Bolius, 1408
Mere om Energi

Tilskud til varmepumpe og renovering: Nu åbner puljerne igen, men...

Sidste år løb puljerne med tilskud til energirenoveringer hurtigt tør og mange søgte forgæves, det har fået energistyrelsen til at ændre fremgangsmåde. Fremover skal sagerne behandles hurtigere og det bliver muligt at søge oftere, men tilskudsstørrelsen sættes også ned på et af tilskuddene. Læs alt om, hvordan du søger de nye tilskud her

Sådan kan du spare flere tusinde kroner på din varmeregning

Du kan nemt gå glip af tusindvis af kroner om året, hvis ikke din elvarme eller varmepumpe er registreret hos BBR.Vi fortæller dig, hvordan...

Glæd dig til en lavere afgift på elvarme

Ja, du læste rigtigt! Regeringen har for nyligt indgået en aftale om at rykke planlagte lempelser på elvarmeafgiften frem fra januar 2019...

Store udsving i fjernvarmeprisen kan koste dig dyrt

Om du bor i den ene eller den anden kommune kan have stor betydning for din varmeregning - faktisk risikerer du at betale fire gange så meget end andre med et lignende forbrug. De store prisforskelle landet over, har endvidere stor betydning for den økonomiske gevinst ved at energirenovere hjemmet.

Simpelt tip: Danskerne overser let vej til energibesparelser

Brug af LED-pærer, udskiftning af vinduer og efterisolering. Der findes mange måder at energioptimere boligen på. Her er det oversete tiltag...

Spar penge og miljø: Sådan stopper du tomgang i dit varmeanlæg

Når vi bevæger os ind i de varme forårsmåneder, og temperaturen stiger rundt omkring i landet, drejer mange af os radiatortermostaten i...

Sådan gør du dit hjem mere energivenligt

Vil du gerne blive boende i dit nuværende hus, men alligevel nedbringe dine energiudgifter? Så har vi 5 gode råd til, hvordan du gør. 

Få dine batterier til at holde længst muligt

Her finder du vejledning til, hvordan du forlænger levetiden på dine batterier afhængig af, hvilke batterier, der sidder i dine elektriske...

Gas hjælper dig til billig varme

En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr, giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimae...

Kan man få varmerør til at holde mund?

Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at...

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.

Solceller er stadig en god investering

Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...