Dyrk haven miljøvenligt med disse 10 tips og kneb

Her er de 10 bedste øko-kneb til at dyrke haven miljøvenligt. Bekæmp fx ukrudtet naturligt, og vælg de rigtige planter til haven. Du sparer desuden både penge og får nye muskler i tilgift.


1. Jordforbedring og kompostering

Forudsætningen for, at planterne trives i din have er god jord. Med egen kompost kan du forbedre jorden – og så ved du præcis, hvad der er i den. Skal du købe ny jord, så vælg økologisk og gerne med orm i. Er du usikker på, hvad jorden har brug for for at blive bedre så få lavet en analyse af den. Henvend dig i planteskolen eller havecentret og få hjælp.

2. Vælg de rigtige planter

Hvis du vælger planter, der trives i de forhold, du har i din have, så nedsættes risikoen for sygdom og skadedyr, og du behøver ikke bruge kemiske midler. Vær især opmærksom med udvælgelsen når det gælder virus-følsomme planter, såsom frugttræer, roser og kartofler.

Foto: Susann Gson Engqvist
I havecentret eller på planteskolen kan du købe økologisk jord til din have.

3. Naturlig gødning

Over­gød ikke og vælg helst fx stenmel, fortyndet urin, staldgødning , komposteret gødning og aske fra træ og græs. Grøngødning, der skabes via en hurtigt voksende afgrøde som fx lupin, og som så pløjes ned i jorden, er blevet mere almindeligt.

4. Eng i stedet for græsplæne

En perfekt græsplæne kræver klipning, gødning og måske bekæmpelsesmidler. Engen er let at holde, smuk, og den lokker nyttedyr til.

5. Samdyrkning er smart

Visse planter hjælper hinanden med at skræmme skadedyr væk. For eksempel kan kålsommerfuglens larver ikke lide den stærktduftende karse. Basilikum placeret ved tomaterne reducerer mængden af skadedyr ligesom løg ved jordbærrene gør det. ­Lavendel drager bier til og stopper samtidig forekomsten af fluer.

Få flere gode tips til den miljøvenlige have på næste side.

6. Flere nyttedyr

Småfuglene æder insekter om sommeren. Flagermus er også effektive insektædere. De værdsætter en flagermus-fuglekasse og natduftende kaprifolier. Pindsvinet er et godt våben mod snegle, larver og biller. Bladlusædende mariehøns elsker roser, rejnfan og pelargonier. En havedam er det optimale, når nyttige dyr skal tiltrækkes til haven. Alt fra fugle til padder og sommerfugle trives i dammen.

7. Vær på vagt

Stop angreb af skadedyr og sygdomme hurtigst muligt via et dagligt besøg i haven. Fjern skadedyr og syge plantedele med det samme. Sæbevand eller blot en hård strøm af vand er effektivt mod bladlus. Biologisk bekæmpelse fungerer ofte godt. For eksempel forvirrer duft-emner skadedyr, der angriber frugttræer og drivhuse. Også snyltehvepse er effektive ”soldater”. Spørg i planteskolen.

8. Bekæmp ukrudt naturligt

Brug hovedsageligt manuel bekæmpelse og biologiske pesticider, eddike og varmt vand. Hermed når du rigtig langt. Det kan også være en idé at dække jorden med lærred eller en presenning for at uddrive ukrudtet.

9. Brug håndkraft

Undgå at anvende unødvendige motoriserede værktøjer i haven. Elektriske plæneklippere og hånddrevne klippere er de mest miljøvenlige. Skal du bruge en benzin-klipper så vælg en 4-takter med katalysator, helst Svanemærket. Håndværktøjer er effektive og giver dig god motion.

10. Skab et velfungerende økosystem

Hvis du formår at skabe et naturligt fungerende økosystem i din have med kraftige planter og husdyr, der trives, har du alle forudsætningerne for en smuk, funktionel og også miljøvenlig have.

Mest læste artikler