Få en hyggelig kaffekrog i haven

Du kan etablere små sidde­pladser i haven, ­så du kan nyde din kaffe med af­vekslende udsigt. De små kaffekroge fås i forskellige prisklasser – vælg den, dig passer dig bedst.

Tre typer kroge til tre forskellige priser
Vi har samlet tre forskellige eksempler på kaffekroge – i hver sin prisklasse. Hvis du vil i gang med at skabe en hyggekrog, så gør dig først bevidst, hvad det er, du sætter pris på.

Hvad vil du bruge krogen til?
Måske et hemmeligt sted, hvor du kan sidde alene med en god bog. Måske har et sted, der udfordrer dine sanser med dufte, fuglesang eller klukken fra vand høj prioritet. Eller en plet, hvor du kan sidde med vennerne og nyde en særlig god udsigt. Eller måske vil du have alle tre ting?

Tegn en plan over haven
I nogle haver er det oplagt, hvor det vil være ideelt at etablere hyggekroge, i andre er det ikke. Prøv at tegne en plan over haven, så får du overblikket og kan overveje hvilke funktioner, hyggekrogen skal opfylde. Måske opdager du, at det område, hvor du havde tænkt dig at anlægge en lille terrasse i virkeligheden kommer i vejen for den naturlige vej hen til døren.

Du kan også gå en tur i haven
En anden måde at finde frem til placeringen af hyggekrogen på er at gå en tur rundt i haven. De bedste hyggekroge er ofte der, hvor du naturligt stopper op, og hvor lyset er, som du kan lide det.
Foto: iStockphoto
Den simple
Der er noget intimt over en bænk, hvor man kan sidde sammen. En bænk er den letteste og billigste løsning, hvis du vil have en ekstra siddeplads med en anden udsigt end den sædvanlige fra terrassen.

Overvejelser:
Vil du gerne kunne flytte rundt på bænken, så du kan følge solen/skyggen, eller om den skal være stationær? Klap sammen-bænke og lette plastik- eller træbænke er nemme at flytte rundt på.

Tip til materialer:
Træ: behageligt at sidde på og holdbart, hvis du giver det jævnlig pleje. Plastik/flet: meget let møbel med god siddekomfort og vejrbestandighed. Granit/sten: uopslidelig og svær at flytte, tager temperatur efter omgivelserne, så lun i solskin og kold på efterårsdagen.

Se hyggekrogen i mellemklassen og luksusudgaven på næste side.#br

Foto: iStockphotoMellemklassen
I stedet for altid at benytte terrassen i forlængelse med huset, kan du etablere en lille terrasse et andet sted i haven, så du får en anden udsigt end den sædvanlige.

Overvejelser:
Hvis du regner med at benytte terrassen ofte, er det en fordel, at den er nem at komme til fra huset. En gangsti er en god hjælp. Omvendt kan det være, at du vægter højt, at terrassen er skjult fra huset, så du får et lille helle i haven. På en terrasse føles det ofte bedst at have “noget i ryggen”, som kan skærme dig fra vinden og skabe en intim stemning. Plant evt. buske, eller opstil et læhegn i en halvcirkel omkring terrassen. Overvej stilen – er du til minimalisme med flade betonsten eller til romantisk look med toppede brosten ?

Tip til materialer:
Stenbelægninger kommer i mange udformninger og farver. Hvis du som udgangspunkt gerne selv vil anlægge terrassen, men synes, det er en lidt stor opgave, så vælg sten eller fliser på net – på den måde kan du lægge en hel kvadratmeter fliser på ingen tid. Stenene er ganske enkelt limet på plastiknet på samme måde, som vi kender det fra små mosaiksten.

Foto: Willabgarden
Den luksuriøse
Få en havestue/pavillon ude midt i haven. Her kan du nyde det grønne uden at skulle bekymre dig om træk og byger. Du er på én gang indenfor og tæt på naturen.

Overvejelser:
Skal din havepavillon være et centralt element i haven eller en romantisk overraskelse i et hjørne af haven? En pavillon lægger op til en god udsigt, så du bør ikke placere den ud til en vej eller op ad en bygning.

Tip til materialer:
Din pavillon skal kunne klare det danske klima, så undersøg holdbarheden på de forskellige materialer grundigt. Gode bud er olieholdigt træ, plastik eller aluminium. Hvad du vælger afhænger af smag og behag og ikke mindst, hvor meget vedligeholdelse du har tænkt dig at sætte ind med. Hvis du skal kunne bruge den i efterårsdagene og eventuelt om vinteren, så forsyn den med termovinduer. Til gengæld kræver de varme sommerdage, at du kan åbne op og få ventilation, så det ikke ender med den rene drivhustemperatur.

Mest læste artikler