Sådan ved du, om dine vinduer holder tæt

Vinduer er altafgø­rende i et hus. Vinduerne skal være tætte og i god stand, hvis de ikke skal sætte fugt i huset og belaste varmeregningen unødigt.

Fugt i vinduet

Tjek først fugt

Det første, du skal kigge på, er, om vinduet er tørt. Fugt er roden til alt ondt, og trærammerne i et vindue skal være hårde og helst helt tørre at røre ved. Hvis træet er fugtigt, blødt og har mørke skjolder, bør alarmklokkerne straks ringe hos dig.

Trælisterne er de første, der tager skade

Glaslisterne, dvs. de små trælis­ter, der holder ruden på plads, er gerne dem, der først tager skade, så vinduet på sigt skal udskiftes. Det er dog let at udskifte bundglaslisten med fx en aluminiums­liste, der kan lede regnvandet væk fra trærammen og forebygge råd.

Rådne træstykker skal udskiftes

Næste – og lidt alvorligere fase er bundstykkerne i ram­merne og hjørnerne af vindues­fagene. Hvis malingen skaller af, og træet bliver mørkt, skal den løse maling fjernes, vinduet skal tørre og nymales, og eventuelle rådne træstykker skal skiftes. Her kan du spare mange penge, hvis du selv løfter vinduet af hængslerne og tager det med til den nærmeste snedker. Snedkeren kan på sit værksted renovere dit vindue for mindre, end et nyt vindue koster.

Råd er en ubehagelig ting

Endelig – hvis du med lethed kan trykke spidsen af en urtekniv mere end 6 millimeter ind i træværket – er der råd i vinduet. Regn med, at hvis 50 procent eller mere er angrebet (afhængig af, hvor meget og hvilke dele), vil en renovering ikke kunne betale sig. Så er det bedst at skifte vinduerne.

Termoruder holder omkring 20-25 år

Desuden skal du også have ruderne med i din vurdering: Termoruder har en gennemsnitlig levetid på omkring 20-25 år. Er ruden punkteret, og er rammen medtaget, kan det ikke svare sig at reparere. Så er det bedre at købe et nyt.

Den gode vindues-vane

Selv om du har fået helt nye vinduer inden for de sidste år, skal du være opmærksom. Især på vinduerne i badeværelset, der er ekstra udsatte for fugt. Også vinduer, der sidder på nordsiden af huset og vinduer på sydsiden, er udsatte. Vinduer på nordsiden er i husets skyggeside og er i risikozonen for algeangreb, og endelig har husets sydvinduer let ved at udtørre.

Mal nye vinduer efter et år

Nye vinduer kan med fordel males i samlingerne efter cirka et år – det virker forbyggende. Husk at bruge samme type maling, som vinduet har fået på fabrikken, og brug aldrig plastikmaling på trævinduer. Hvis du vil give dig selv en god vindues-vane, så gå huset og vinduerne efter minimum en gang om året. Har du vinduer, der kun har et enkelt lag glas – altså enkeltlags-ruder, kan du som udgangspunkt regne med, at de er fra før 1950 – altså fra den gode tidsalder.

Læs også: Udskiftning af vinduer – sådan får du tilskud

Datomærkning er ikke et krav

Har du vinduer med termoruder – og kan du ikke finde en egentlig datomærkning – er de som tommelfingerregel fra “de triste 30 år” – og skal formentlig skiftes snart. Nye termoruder bør alle have en tidsdatering i glasset, så du kan se, hvor gamle de er.

Den gode periode – ca. 1930-1950

Vinduer fra før 1950 er prin­cipielt gode vinduer, fordi de er lavet af spejlskåret ker­netræ, der med den rette pleje giver dem en levetid på flere hundrede år.

De triste 30 år – ca. 1960-1995

Fra ca. 1960 kom der termoruder i mange danske vinduer, og de blev massefremstillet på fabrik. Det betød en væsentlig reducering i holdbarheden. Flertallet af vinduerne fra denne periode bør skiftes.

Den nye tid – ca. 1995-NU

Fra midten af 90’erne blev kvaliteten forbedret. I dag holder vinduer typisk mellem 25-35 år med den rigtige pleje.

Bevar de gamle vinduer

Selv om du har gamle vinduer med enkeltlags-glas skal du ikke fortvivle – tværtimod. Vinduer fra før 1950 er ofte af langt højere kvalitet end de mere moderne vinduer. De er nemlig lavet af langsomtvoksende kernetræ, og med den rigtige forsatsrude eller koblingsramme er de faktisk bedre isolerende end mange moderne termoruder. Så i en del tilfælde kan det betale sig at få vinduerne renoveret hos en snedker.

Læs også: Vinduesglas: Disse 9 glastyper kan du vælge til dine vinduer

Mest læste artikler