Vinduer af høj kvalitet

Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.


Som almindelig husejer kan det være vanskeligt, for ikke at sige umuligt, at se om et trævindue er fremstillet af godt eller mindre godt træ. Derfor er det klogt, at du sikrer dig, at vinduerne bliver fremstillet med det røde DVC-mærke (Dansk Vindues Certificering), når du bestiller nye vinduer. På den måde sikrer du dig, at det træ, der er brugt, består af mindst 60% kernetræ, når det gælder fyrretræsvinduer.

Kernetræ er en yderst holdbar trækvalitet, der kun optager meget lidt fugt. Nogle producenter fremstiller vinduer i helt op til 100% kernetræ. Det er de bedste – og selvfølgelig også de dyreste.

For at du, som forbruger, er sikret bedst muligt, kontrollerer Dansk Vindues Certificering, der er tilknyttet Teknologisk Institut, de virksomheder, der er tilmeldt DVC-ordningen. På de uanmeldte besøg undersøges bl.a. trækvalitet, tørring, fugtindhold og efterbehandling med maling eller anden overfladebehandling samt den produktionsmæssige fremstilling. På den måde sikrer de, at trækvaliteten og produktionen er i overensstemmelse med de gældende bestemmelser. Du kan kende vinduet på DVC-mærkaten.

Illustration: KernevinduetHvad er kernetræ?
Kernetræ er den inderste, mørke del af et træ. Når det gælder fyrretræ, kommer den mest holdbare type fra den nederste del af et min. 120 år gammelt nordskandinavisk fyrretræ. Det har nemlig den særlige egenskab, at det ikke kan rådne.

En forrådnelsesproces begynder ved 30% fugtighed, og kernetræ kan maksimalt optage omkring 20% fugt. Derfor er kernetræ ideelt til vinduesfremstilling, hvor det omskiftelige danske vejr er en hård belastning for vinduerne.
Pas på vinduerne
Det er ikke kun kernetræets hårdhed, der har betydning for holdbarheden; det har isætningen også. Bliver vinduerne placeret, så de får mindst muligt vand, holder de længere. Dette ses ofte, hvor der fx er et beskyttende udhæng over vinduet. Vær også opmærksom på den efterfølgende tætning mellem karm og mur. Her skal trækarmen kunne komme af med fugten. Placeres vinduerne mod syd, er de mere udsat for solens UV-stråling og varmepåvirkning. Det betyder, at træet udtørrer, og Illustration: Kernevinduet. Af Jan Knudsen dermed opstår der små revner, hvor vandet kan løbe ind. Det er derfor især vigtigt, at du vedligeholder sydvendte vinduer med maling eller træbeskyttelse, der indeholder pigment. Ellers dækker det ikke mod solens UV-stråler.

Forskellige træsorter
Vil du ofre lidt mere på trævinduer, kan europæisk eg anbefales. Det er noget dyrere end nordskandinavisk fyrretræ, men det holder til gengæld længere.

Noget af det ypperste er mahogni- eller teaktræ.Teak blev anvendt tilbage i 1930’erne og er blandt de bedste træsorter, da det indeholder naturlig olie, der forhindrer råd og svamp. I dag er det en bekostelig affære, da teak er dyrt i indkøb. Mahogni ses derimod ofte anvendt, da det eksotiske træ i de seneste år er blevet populær. Kvaliteten kan dog svinge så meget, at noget mahogni er så porøst i træet, at det ikke dur til det danske vejrlig. Så når det gælder mahognivinduer er det også værd at kigge efter DVC-mærket.

Læs også: Udskiftning af vinduer – sådan får du tilskud

Mest læste artikler