Ovenlysvinduer med højteknologi

Ovenlysvinduer kan stort set anvendes i alle boligtyper. Derfor udvikles der også stadig mere avanceret tilbehør, som giver nye muligheder. Fx elektrisk styring af ovenlysvinduer, der betyder, at det kan åbnes og lukkes, selv om det sidder så højt, at man ikke kan nå det.


Hold styr på alle vinduerne med fjernbetjeningen

Det elektriske ovenlysvindue styrer du med en programmerbar fjernbetjening. Den giver dig mulighed for at holde tjek på både hvert enkelt vindue og hurtigt overblik over dem alle, om de er åbne eller lukkede. Du kan også programmere vinduerne til at åbne sig på bestemte tidspunkter, hvor du ved, at solen står højt på himlen. Og regnsensoren sørger for, at vinduet automatisk lukker til, hvis det begynder at regne.

Købes samlet eller som løsdele

De elektrisk drevne ovenlysvinduer kan fås som hele anlæg, men du kan også købe de enkelte elementer som løsdele, der kan monteres på det ovenlysvindue, I allerede har. Dvs. der kan købes vinduesåbner, styreenhed og programmerbar fjernbetjening. Vil du undgå at trække ledninger, kan de automatiske drevne ovenlysvinduer nu også fås med et solcelledrevet anlæg.

Rulleskodderne sørger for varme og kulde

Hvad med rulleskodder, der ruller ned, så det ikke bliver for varmt, eller omvendt, som sørger for at holde på varmen om natten? Rulleskodderne kan programmeres til at glide ned på et bestemt tidspunkt om sommeren, hvor solen står højest på himlen, så det ikke bliver ulideligt varmt inden huse, eller om vinteren, hvor solen er forsvundet. Rulleskodderne kan fås med manuel betjening, elektrisk eller solcelledreven fjernbetjening, og de har også en anden funktion: De kan dæmpe støjen fra regn og hagl.
Læs også: Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

Markise uden på ovenlysvinduet

Du kan vælge en markise udenfor til at reducere varmen med op til 90 pct. Den kan skærme mod solen og monteres, så den kan styres af fjernbetjening. Markiser kan fås i dag af et specielt stof, en sort, transparent netdug, der kan reducere varmen i et rum. De monteres udvendig på ovenlysvinduet, så varmen bremses, inden den rammer ruden. Stoffet betyder, at der ikke bliver bælgmørkt i rummet – du kan endda se gennem netdugen.

Vælg selv hvor meget lys, der må komme ind

Blandt de indendørs løsninger er mørklægningsgardiner, der giver total mørke. De fås i dag med en aluminiumsbelægning på bagsiden, der dels reflekterer solens stråler, dels sørger for, at dugen bliver lystæt. Til dig, der gerne vil op om morgenen, fås stadig rullegardiner, der kun dæmper lyset, eller persienner, der giver mulighed for at tillade meget eller lidt lys at slippe ind. Det er en fordel i rum, hvor lyset kan genere pc- eller tv-skærmen.

Og så lidt pynt i vinduet

I dag findes der karmbelysning til de elektriske ovenlysvinduer, hvor du kan montere halogenspots i karmen, som du selv kan styre med fjernbetjening, og som giver et anderledes, blødt lys. Og så kan man få et udviklet system af låse, der kan købes som tilbehør til ovenlysvinduerne, så du ikke behøver bekymre dig, hvis vinduet står åbent i løbet af dagen. 

Mest læste artikler