Sådan skærer du nemmest grøntsagerne

Når man skal skære frugt og grøntsager, er det godt med et par gode tricks i ærmet. Vi har derfor fundet 8 tips til, når du går i køkkenet med alt det gode fra køkkenhaven. 


1. Løg

Hemmeligheden bag det at skære et løg i fine stykker ligger i måden, man holder kniven på. Lad først og fremmest være med at skære roden af løget. Skærer man den del af, er der nemlig langt større chance for, at man får tårer i øjnene.

Skær ned gennem løget og del det i to. Hold på løget med tre fingre, hvoraf en placeres foran og to bag på løget. Peg kniven i retning af løgets rod, og forsøg at komme så tæt på roden som muligt. Skær løget i skiver i lange knivstrejf – men uden at skære stykkerne helt af! Derefter skærer du halvvejs ind løget fra toppen af.

Nu kan du skære løget ud i små tern. Sørg hele tiden for at skære uden om roden.

2. Avocado

Det første, du skal gøre, er at skære enden af avocadoen. Derefter skærer du fra midten og hele vejen rundt, hvorefter du kan twiste avocadoen, så den åbner. Fjern stenen og skær hver del over i to halve. Fra hjørnet kan du nu nemt pille skallen af, som hvis du skrællede en appelsin.

3. Champignon

Fjern stilken ved forsigtigt at fjerne den. Du kan også nøjes med at skære et lille stykke af stilken af. Derefter kan du vælge om du vil skære dem ud brede skiver, i fire dele eller halveret.

4. Vandmelon

Start med at halvere melonen. Tag den ene halvdel, og vend den med bunden nedad. Skær skrællen af. Skær derefter melonen i skiver og vend skærebrættet 90 grader, hvorefter du gør nøjagtigt det samme i den anden retning.

5. Aubergine

Runde stykker er det nemmeste at skære. Skær stykkerne dobbelt så store, som du vil have de færdige stykker til at være for at kompensere for, at de skrumper, når de steges. De er også perfekte til at blive grillet.

Man kan også skære auberginen i lange skiver á forskellig tykkelse alt efter, hvad du synes, der passer til retten. Nogle auberginer er mere bitre end andre, og det kan løses ved at drysse dem med lidt salt. Lad dem stå i 30 minutter, og tør dem med køkkenrulle.

6. Jordbær

Det kan godt tage lang tid at forberede bær, hvis de skal serveres på en pæn måde, men når det drejer sig om jordbær, så kan man faktisk gøre det helt uden en kniv.

Tag et sugerør, og kør det gennem jordbærret fra bund til top, så den grønne stilk ryger af. Derudover kan man bruge en æggeskærer til hurtigt at skære bærret i skiver.

7. Appelsin

Skær bunden af, så appelsinen kan stå fladt på skærebrættet, hvorefter du skærer toppen af. Hold appelsinen fast og skær skrællen af appelsinens sider hele vejen rundt. Sørg for at skære alt det hvide af, da det er det mest bitre på appelsinen.

Tag en mindre kniv, og skær ind i appelsinens opdelinger, så du nemt og hurtigt kan få perfekte små appelsinskiver. Tricket kan desuden også bruges med alle andre citrusfrugter som fx grapefrugt eller citron.

8. Hvidløg

Tag løget, og skær toppen af. Derefter presser du toppen af hvidløget med den flade side af kniven. Slå på kniven ovenpå hvidløget. Nu kan du nemt pille hvidløgene fra hinanden. Husk at pille skindet af de små hvidløgsstykker. Skær det horisontalt i små skiver og brug det fx i en god tomatsovs.

Mest læste artikler