Leg og fitness i haven

Det er vigtigt, at børn bevæger sig, så det er en god idé at skabe gode legemuligheder i haven. HUSK også de større børn – og de voksne... 


Leg og bevægelse er utrolig vigtig for børn. Det handler om at lægge grunden til en sund livsstil, men også at udvikle børnenes balance, koordination og evne til at indgå i sociale fællesskaber.

Motion styrker børns knogler og er med til at forebygge overvægt, og fysisk aktive børn er ofte socialt stærke og har mere overskud til at lære nyt. Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt, at børn er moderat fysisk aktive mindst én time hver dag og fysisk aktive med høj intensitet 20 minutter flere gange om ugen. 

Og børn elsker at bevæge sig, så vi skal som voksne blot forsøge at skabe muligheder for leg, så  børnene får lyst til at komme ud i haven og sætte gang i legen.

Et træ til at klatre i, et sted i haven, hvor børnene må grave huller og plaske med vand eller et buskads, der er stort nok til at bygge en ”hemmelig” hule i, er rigtigt gode bud på ”gratis” legemuligheder, som mange børn vil vende tilbage til i perioder, og som giver mange muligheder for udviklende lege på børnenes helt egne præmisser.

Masser af bevægelse

Og så er der de helt klassiske legeredskaber, som findes i rigtigt mange haver: sandkasse, gyngestativ – og gennem de senere år også den allestedsnærværende trampolin. Men der er også mange muligheder, hvis I vil give børnene mere alsidige legemuligheder, som man finder på en egentlig legeplads. Altså større kombinationer af flere legeredskaber, så børnene har mulighed for at bruge hele kroppen og være flere sammen om legene.

Vi har fundet en række eksempler på multi-legeredskaber, der kan passes ind i haven uden at fylde det hele.

Her er plads til masser af stræk og bøj. Have Fitness-Trainer hedder sættet til ca. 17.500 kr. Det er fremstillet i 100% varmgalvaniseret stål, så det kan stå ude hele året rundt. Du skal være opmærksom på, at du selv skal samle, og at stativet skal støbes i jorden.

Her er en enkel – diskret – udgave fra Plus, men stadig med masser af indbygget leg. Prisen er ca. 3.800 kr.

Der behøver ikke være meget plads, før du kan etablere et udendørs fitness-center. Garden GYM, er let at samle og flytte rundt i haven, når græsset skal slås. Grundmodulet kan stå ude hele året. Med i pakken får du træningsøvelser på alle niveauer. Set til ca. 4.500 kr.

Her er 148 m2 med udfordringer til børn i alle aldre. Legepladsen fra Eventyrleg har lave faldhøjder, så der kræves et minimum af faldunderlag. Legepladsen koster ca. 220.000 kr.

Et legeredskab skal gerne rumme mange “aldre”. Her kan de mindste udfordres  nederst i tårnet – de største i højderne. Rutsjebanen kan ændres til en vandrusjebane. Legedelen her samler du selv. Legetårnet hedder Jungle Gym Barn og koster ca. 8.000 kr.

Multiplay legetårn Spirit Walker fra JM Kiil har legetårn, klatrereb, rutsjebane og sandkasse. Set til ca. 8.500 kr.

En rigtig legeplads – det skal du vide

En rigtig legeplads kræver mere plads, og den er dyr. Men måske har grundejerforeningen et fællesareal, hvor det er oplagt at indrette en legeplads. Så er I også flere om at løfte den økonomiske udfordring.

I skal dog vide, at en fælles legeplads oftest får status af en offentlig legeplads, og så er der en række regler, der skal opfyldes bl.a. tilbyggetilladelse, sikkerhed og inspektion.

Som hovedregel skal legepladsen være indhegnet og lågen skal være aflåst for at være privat –  og det gælder også selv om legepladsen ligger på privat vej.

Så overvejer I at få etableret en fælles legeplads, så tag endelig kontakt til kommunens tekniske forvaltning så tidligt som muligt, for det er kommunen, der skal afgøre, hvilken status legepladsen skal have.

Mest læste artikler