Fremtidens skraldespande – hvad bliver der af dem?

Vi forlanger intelligente skraldespande NU! Topmålet af nyskabelse inden for skraldespande har hidtil har været pedalspanden. Heldigvis arbejder kreative hjerner i disse år med nye intelligente bud på skraldespande. Se affaldsspanden med indbygget støvsuger og nogle af de andre forslag til fremtidens skraldespande her. 


Intet nyt fra skraldespandsfronten?

Der forskes i disse år på livet løs i genbrug og i udnyttelse af vores affald og overskudsprodukter. Af en eller anden grund sætter det sig dog ingen spor i designet af affaldsspande.

Bevares, der findes mange smukke designbud på affaldsspande og skraldespande. Men næsten alt er low-tech. Topmålet af innovation er måske stadig den supersmarte Vipp-skraldespand fra 1939 med pedal og luftæt tillukning.

Der dukker dog hele tiden nye produkter, der forsøger at bryde med vanetænkning inden for afskaffelse af husholdningsaffald.

Her kan du læse mere om 3 forskellige smarte-home bud på fremtidens affaldsspand. 

Vipp - skraldespand med pedalspand og lufttæt tillukning.  
Vipp skraldespanden opfundet af Holger Nielsen i 1939 til sin kones frisørsalon (Foto: Vipp)  

1.Bruno – affaldsspand med indbygget støvsuger

I 2015 var Bruno en stor sensation. Det var en kickstarter-kampagne for en ekstra smart skraldespand. Skraldespanden Bruno havde fri passage til alle de store amerikanske medier og fik blandt andet omtale på Discovery Channel og på NBC.

Den megen medvind skyldtes sikkert, at Bruno havde alt det, man kunne ønske i en moderne tidssvarende skraldespand:

  1. Inbygget støvsuger: fej gulvaffaldet hen til bunden af Bruno, herefter bliver det suget direkte op i affaldsspanden. 
  2. Indbygget system til opladning af batterierne.
  3. Bevægelsessensor, så låget på affaldsspanden kan åbnes håndfrit: bare vink lidt med hånden over låget, så åbner det sig.
  4. Automatisk advarsel via tilhørende app, når spanden trænger til at blive tømt. 

Ideen med Kickstarter-websitet er, at et projekt sætter sig et finansieringsmål, som man derefter forsøger at nå via crowdsourcing. Dette mål klarede Bruno uden problemer. Nu er der gået et par år, og Bruno er stadig ikke i butikkerne. Den kan forudbestilles på hjemmesiden for Bruno, men fysiske eksemplarer er endnu ikke begyndt at blive tilsendt. 

Dette sker ret hyppigt med crowdsourcing af produkter via Kickstarter: En smuk idé bliver præsenteret, men viser sig ikke at have nogen gang i livet. Måske er det det, der er ved at ske for Bruno. 

2. Sensor skraldespand med automatlåg

Problemet med Bruno var muligvis – udover det knapt så appetitlige navn -, at folkene bag opfindelsen ville for meget. Der er dog nogle af ideerne i Bruno, der allerede har vundet indpas i varesortimentet hos større detailhandlere, også i Danmark.

Affaldsspand med automatlåg fra Wupti.  
Affaldsspand med automatlåg fundet hos Wupti  

Sensor skraldespande med automatlåg ser man efterhånden mere og mere i handlen. Teknologien er egentlig meget simpel: Skraldespanden er udstyret med en sensor i låget. Fører man hånden henover uden at røre ved den, vil den automatisk åbne sig. 

Mekanismen afhjælper det måske største problem ved skraldespande: vi vil helt slippe for at røre ved dem, lugte til dem – og på nogen som helst anden måde sanse dem. Det eneste problem ved de nye sensor-skraldespande er, at teknologien også fylder lidt. Derfor bliver det lidt sværere at stuve senor skraldespande diskret af vejen. Ude af øje ude af sind – nej, måske alligevel ikke… 

Tiden må vise, om mekanikken i de automatiske skraldespande i længden vil trives i det ofte fugtige og snaskede miljø omkring en skraldespand.

3. Affaldsscanneren der skriver din huskeseddel

Affaldsscannere eller stregkodescanneren til hjemmet: GeniCan.  
GeniCan.  

Under parolen “your garbage just got smart” kom der i år et ny avanceret produkt på markedet, som også sigter på at gøre affaldspanden mere intelligent.

GeniCan er dybest set en stregkodescanner til hjemmet. Den formål er at holde styr på affald, indkøb og forbrug.

GeniCan anbringes lige ved skraldespanden. Herefter er det meningen, at man skal scanne stregkoden på alle de ting, man smider ud. På den måde har man altid et overblik over, hvad man har i huset, og hvad der skal købes ind. Her er kort et overblik over, hvordan GeniCan fungerer:

Sådan fungerer GeniCan

  1. Ved hjælp af stregkoden på det bortkastede produkt noterer en app, hvad man står og mangler.
  2. Kan GeniCan ikke genkende produktet, vil den spørge: hvad skal jeg skrive på din huskeliste? Derefter siger man højt tydeligt, hvad det er for et produkt. Så er det inde i systemet.
  3. Via den app, som er udviklet til GeniCan, kan man redigere sin huskeliste ligegyldigt, hvor man befinder sig.
  4. I USA har folkene bag GeniCan en aftale med Amazon, som skal sørge for at bringe varererne ud til forbrugerne.

GeniCan er i første omgang målrettet til det amerikanske marked. Producenterne bag hjemmescanneren er opmærksom på, at mange produkter ikke vil kunne genkendes i Europa eller i andre lande uden for USA. 

GeniCan er stadig i udviklingsstadiet, så det er for tidligt at sige, om produktet vil slå an i USA. Det er også statusen på flere andre bud på fremtidens skraldespande. Måske vil pedalspanden et stykke tid endnu være det vildeste inden for futuristiske affaldsspande.

Læs mere om affaldsspanden Bruno her.

Læs mere om affaldsscanneren GeniCan her.

Mest læste artikler