Beskærersav er farlig i de forkerte hænder

Enhånds-betjente beskærersave må kun betjenes af professionelle skovfolk, men det er svært at se for almindelige haveejere.


Ser handy ud, men farlig for villaejere

Foto: Stihl
Vær opmærksom, hvis du har planer om at indkøbe en beskærersav. Fristes du af en enhånds-betjent maskine, kan du meget nemt komme galt af sted. 

Den ligger på hylden i byggemarkedet side om side med alle de andre motor- og beskærersave. Men i forhold til de andre, har den kun et håndtag, er lille, let og forekommer handy. Det er netop det, der er problemet!

– En beskærersav er designet til professionelle skovfolk, der arbejder i sikkerhedstøj og har uddannelse i at betjene en maskine med kun et håndtag.  Men den kan i dag købes af alle, og man fristes til at købe den, netop fordi den ser så handy ud.

Men den er altså farlig mellem hænderne på almindelige villaejere, siger salgsansvarlige Michael Nielsen fra Stihl  om deres egen MS 150 TC-E, der sammen med andre af sin type kan gøre havearbejdet farligt.

Praktisk for professionelle

Problemet er, at maskinen, der kun har et gribe-håndtag og en beskeden vægt kan betjenes med en hånd. Det er praktisk, når man er uddannet til at arbejde i højden med beskæreropgaver. Bruges den derimod i en haveejers hånd, kan den meget nemt smutte og udrette stor skade på både haveejer og omgivelser.

– Vi har henvendt os til Arbejdstilsynet. Vi mener, at det meget tydeligt skal fremgå af manual og emballage, at en beskærersav af den type kun må betjenes af fagfolk. Men indtil videre, er det ikke lykkedes os at få skærpet advarslen, siger Michael Nielsen, der understreger, at topbeskæreren fra STIHL har denne advarsel på både emballage og i manualen.

Kilde: Stihl

Mest læste artikler