Brug blå blomster i bedet

Den blå farve er guld værd i haven. Vælger du et bed med tone i tone-farver, kan bedet føles køligt at kigge på en varm sommerdag. Den blå farve er svær at definere præcist. Der er langt fra kongeblå til køkkenblå og fra himmelblå til babyblå. I planteriget findes alle variationer over farve-skalaen. 


Både et- og flerårige blå blomster

Foto: Lotte Bjarke
Tibets blå valmue (Meconopsis betonicifolia) 

Blå roser og blå tulipaner findes ikke, men ellers er der mange blå blomster at vælge imellem blandt både et- og flerårige planter. Også blomster med den rent blå, selv om den er sjælden. Ensian, ridderspore, blå
salvie og den lille løgblomst russisk skilla har den ikke desto mindre.

Skab smukke helheder med blå

Til gengæld er der rigtig mange blomster med blåviolette farvetoner. De klæder de forskellige blå og hinanden rigtig godt, og plantet sammen tone i tone skaber de smukke helheder. Hvis man ikke er til tone i
tone-bede, kan man selvfølgelig alligevel have stor glæde af de blå blomster. Blå er nemlig en god farve at kombinere med mange andre farver. Blå lavendler og lyserøde roser er en klassiker. Blåt og hvidt eller cremefarvet er smukt, og blåt kombineret med sart gult er ligeledes en sikker vinder.

Blåblomstrede planter kan lide tør jord

Mange af de blåblomstrede planter holder af masser af sol og et voksested, hvor jorden ikke er for fugtig. Det er praktisk, når man vil kombinere dem i bedene, for det betyder, at de trives med de samme vækstbetingelser.

Det gør det nu engang nemmere at få et godt resultat, for hvis planterne i et bed ikke trives godt alle sammen, er det ikke nemt at få en flot helhed ud af bedet.

Mange af de blåblomstrede planter har blade med et skær af sølv, der både klæder blomsterne og signalerer, at planten formentlig er ganske tørketålende. Små blade er et andet tegn på, at planter er gearet til at modstå tørke.

Blå blomster er også flot i krukker

Blå blomster, både sommerblomster og stauder, er også flotte som krukkeplanter. Plant planter med blomster i flere blå nuancer sammen eller plant hver slags plante i hver deres krukke og sæt krukkerne tæt sammen, så de danner en flot helhed. Det smarte ved den metode er, at man kan flytte rundt på krukkerne, til resultatet er perfekt.

Farv din hortensia med lav pH-værdi

Hortensia, Hydrangea macrophylla, får kun blå blomster, hvis jorden har en lav pH værdi. Derfor kan man mere eller mindre selv bestemme, om blomsterne skal være blå eller rosa. 

Man kan nemlig ved hjælp af aluminiumsulfat regulere pH-værdien. Der er færdige præparater til at ”farve” hortensia med i handlen. 

Hortensia i krukker trives fint, så længe de holdes med vand og gødning. Begynder blomsterhovederne at hænge, mangler de vand. Det KAN føre til, at blomsterne vil svide og blive brune. I værste tilfælde er blomsterpragten ødelagt for den sommer. Sæt den gerne frostfrit under halvtag eller ligende vinteren over.

Buske med blå blomster

Sommerfuglebusk (Buddleja) Foto: Lotte Bjarke

Foto: Lotte BjarkeBlåskæg (Caryopteris)

 

Stauder med blå blomster

Foto: Lotte BJarkeAnisisop (Agastache)

Foto: Lotte BJarkeRidderspore (Delphinium)

Foto: Lotte BjarkeJacobsstige (Polemonium)

Foto: Lotte BjarkeStorkenæb (Geranium ’Rozanne’) 

Foto: Lotte BjarkeKlokke Campanula

Foto: Lotte BjarkeTidselkugle (Echinops)

Mest læste artikler