Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

Foto: iStock og Flickr v/ Dimbledar

Uhm - luftig, ren og velduftende dyne...

Der er ikke noget som en velduftende og luftig dyne med god bæreevne. Den følelse er rar at fastholde. Det kræver dog en vedholdende indsats at holde en dyne frisk.

Vask af dyne er det vigtigste element i denne cyklus. Dynen skal dog vaskes på den rette måde, ellers kommer dynevasken til at gøre mere skade end gavn.  

Her er 10 tips til skånsom og effektiv vask af dine dyner. 

1. Dynevask tager tid

Det allervigtigste er at gøre sig klar, at vask af dyne er et langtidsprojekt. Det vil være en god idé at sætte en 6-8 timer af til hele vaskeprocessen. Vasketiden i vaskemaskinen er af den af normale længde. Det er tørretiden, der trækker tænder ud.

Der skal nemlig både bruges tid til tørring i tørretumbleren og til lejlighedsvise mindre pauser, hvor man manuelt ryster dynen igennem. Dette er også med til at sikre, at temperaturen ikke bliver for høj i tørretumbleren, hvilket ellers vil kunne skade dynen. Det er også godt at supplere med udendørs lufttørring, hvis vejret vel at mærke er til det. Og så er det vigtigt, at dynen bliver HELT tør.

2. Vask dynen på 60 grader

Vask dynen på 60 grader på et program med moderat tromlerotation. Kogevask (90 grader) er for skrap kost for dyner. 60 grader er mere passende. Det er også en høj nok temperatur til at sikre sig, at husstøvmider og svamp dør ud. 

Læs også:

9 ting, der gør rengøringen mere vanskelig end den behøver at være

Sprayer du rengøringsmidlet direkte på overfladerne og vasker vinduer i solskin? Så bør du straks stoppe. Spar dig selv for ekstra arbejde...

3. Vej dynen inden vask

Vil du gerne være sikker på, at al væde er helt ude af dynen, før du erklærer dynen for gennemtørrret? I så fald kan det anbefales at veje dynen, inden vasken går i gang. Løbende kontrolvejninger under vaskeprocessen fortæller dig herefter, hvornår dynen atter vejer det, den gjorde i udgangspunktet. 

4. Brug tennisbolde til tørretumbling

Det er efterhånden velkendt, at dyner bør tørretumbles med 2-3 rene tennisbolde. Det sikrer på en tilpas skånsom måde, at dunene ikke klumper sammen. 

5. Brug fugtig viskestykke til fugtstyret tørretumbler

Har du en fugtstyret tørretumbler, så vil den sandsynligvis stoppe programmet, når den ikke længere registrerer fugt på overfladen af dynen. Det betyder desværre ikke nødvendigvis, at fjerene inde i dynen er helt tørre. Du kan snyde tørretumbleren ved at lægge et vådt viskestykke eller et mindre ligeledes vådt håndklæde ind til dynen. Så tror maskinen, at den stadig har arbejde tilbage at udføre.

6. Brug enzymtfrit vaskepulver til dynevask

Brug aldrig almindeligt vaskepulver. Denne type vaskepulver indeholder enzymer, der er gode til at fjerne fedt med. Det er dog ikke det, man ønsker sig ved en dynevask. Her vil man gerne sikre sig, at vaskemidlet bevarer fjerenes naturlige fedtlag.

Du bør i stedet for almindeligt vaskepulver bruge et uldvaskemiddel eller et af de dunvaskemidler, som du kan købe hos de fleste forhandlere af tekstiler til soveværelset.

Læs også:

Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

De fleste, der ser en professionel vinduespudser arbejde, tænker: “Hvor ser det let ud”. Det bliver det også for dig, når du har læst...

Ren dyne efter vask.  
Det er ikke kun mennesker, der elsker nyvaskede dyner  

7. Lufttørring i dynebetræk

Udendørs lufttørring af dyner på tørre dage er også en god strategi. Sørg dog for, at putte dynen ned i et dynebetræk, inden du hænger dynen ud på tørrestativet. På den måde undgår du misfarvninger fra solen, og at tilfældige huller pludselig opstår i dynevåret. 

8. Brug sengetæppet med omtanke

Når dynen er vasket, er det vigtigt at overholde et par regler, der bidrager til at forlænge dynens levetid. Du kan for eksempel skåne dynen ved at vente lidt med at lægge sengetæppet hen over dynerne om morgenen. Det er nemlig bedst, at den fugt, som dynen har optaget i løbet af natten, får lov til at dampe af, og at dynen derfor ikke bliver lukket for hurtigt inde af sengetæppet.

9. Undgå støvsugning og tæppebankning af dyner

Vær også skånsom i afstøvningen af din dyne. Tæppebankning kan ødelægge spændstigheden i fjerene, og støvsugning kan på sigt fremkalde huller i dynevåret. Brug i stedet en blød børste. 

10. Hvor tit skal en dyne vaskes?

Hyppigheden af dynevasken afhænger af lugt, luftighed og udseende. Det anbefalede interval vil som regel være et sted mellem 2 og 4 gange årligt. Men hellere en gang færre end at jappe dynevasken igennem en dag, hvor du ikke har den tid, det vil tage.

Det allervigtigste er dog, at du vasker din dyne skånsomt, så bæreevnen og fjerenes tekstur bevares. Er dette tilfældet, vil dynen ikke tage skade af den forholdvis hyppige vask af dynen. 

Læs også:

9 ting i soveværelset, som ødelægger din søvn

Det er hverken nyt eller overraskende, at din smartphone kan ødelægge din nattesøvn, men er du opmærksom på andre ting i dit soveværelse,...

11. oktober 2017
Mere om Tøjvask

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale måder at få dine sko til at blive som nye igen. 

Kan jeg tørre mit tøj udenfor om vinteren?

Tøjvask Det kan måske virke lidt forkert at hænge sit våde tøj udenfor i frostvejret for at tørre, men hvorfor egentlig? Læs med og find ud af om...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Tøjvask Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem. Læs her, hvordan du bevarer tøjets farve.

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

Tøjvask 40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Tøjvask Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.