Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

Foto: iStock og Flickr v/ Dimbledar

Uhm - luftig, ren og velduftende dyne...

Der er ikke noget som en velduftende og luftig dyne med god bæreevne. Den følelse er rar at fastholde. Det kræver dog en vedholdende indsats at holde en dyne frisk.

Vask af dyne er det vigtigste element i denne cyklus. Dynen skal dog vaskes på den rette måde, ellers kommer dynevasken til at gøre mere skade end gavn.  

Her er 10 tips til skånsom og effektiv vask af dine dyner. 

1. Dynevask tager tid

Det allervigtigste er at gøre sig klar, at vask af dyne er et langtidsprojekt. Det vil være en god idé at sætte en 6-8 timer af til hele vaskeprocessen. Vasketiden i vaskemaskinen er af den af normale længde. Det er tørretiden, der trækker tænder ud.

Der skal nemlig både bruges tid til tørring i tørretumbleren og til lejlighedsvise mindre pauser, hvor man manuelt ryster dynen igennem. Dette er også med til at sikre, at temperaturen ikke bliver for høj i tørretumbleren, hvilket ellers vil kunne skade dynen. Det er også godt at supplere med udendørs lufttørring, hvis vejret vel at mærke er til det. Og så er det vigtigt, at dynen bliver HELT tør.

2. Vask dynen på 60 grader

Vask dynen på 60 grader på et program med moderat tromlerotation. Kogevask (90 grader) er for skrap kost for dyner. 60 grader er mere passende. Det er også en høj nok temperatur til at sikre sig, at husstøvmider og svamp dør ud. 

Læs også:

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de...

3. Vej dynen inden vask

Vil du gerne være sikker på, at al væde er helt ude af dynen, før du erklærer dynen for gennemtørrret? I så fald kan det anbefales at veje dynen, inden vasken går i gang. Løbende kontrolvejninger under vaskeprocessen fortæller dig herefter, hvornår dynen atter vejer det, den gjorde i udgangspunktet. 

4. Brug tennisbolde til tørretumbling

Det er efterhånden velkendt, at dyner bør tørretumbles med 2-3 rene tennisbolde. Det sikrer på en tilpas skånsom måde, at dunene ikke klumper sammen. 

5. Brug fugtig viskestykke til fugtstyret tørretumbler

Har du en fugtstyret tørretumbler, så vil den sandsynligvis stoppe programmet, når den ikke længere registrerer fugt på overfladen af dynen. Det betyder desværre ikke nødvendigvis, at fjerene inde i dynen er helt tørre. Du kan snyde tørretumbleren ved at lægge et vådt viskestykke eller et mindre ligeledes vådt håndklæde ind til dynen. Så tror maskinen, at den stadig har arbejde tilbage at udføre.

6. Brug enzymtfrit vaskepulver til dynevask

Brug aldrig almindeligt vaskepulver. Denne type vaskepulver indeholder enzymer, der er gode til at fjerne fedt med. Det er dog ikke det, man ønsker sig ved en dynevask. Her vil man gerne sikre sig, at vaskemidlet bevarer fjerenes naturlige fedtlag.

Du bør i stedet for almindeligt vaskepulver bruge et uldvaskemiddel eller et af de dunvaskemidler, som du kan købe hos de fleste forhandlere af tekstiler til soveværelset.

Læs også:

Gør dine haveredskaber klar til arbejde med rensning og slibning

Haveredskaber skal renses og slibes, inden de tages i brug i foråret. Er de beskidte og sløve, kan de med enkle midler blive som nye...

Ren dyne efter vask.  
Det er ikke kun mennesker, der elsker nyvaskede dyner  

7. Lufttørring i dynebetræk

Udendørs lufttørring af dyner på tørre dage er også en god strategi. Sørg dog for, at putte dynen ned i et dynebetræk, inden du hænger dynen ud på tørrestativet. På den måde undgår du misfarvninger fra solen, og at tilfældige huller pludselig opstår i dynevåret. 

8. Brug sengetæppet med omtanke

Når dynen er vasket, er det vigtigt at overholde et par regler, der bidrager til at forlænge dynens levetid. Du kan for eksempel skåne dynen ved at vente lidt med at lægge sengetæppet hen over dynerne om morgenen. Det er nemlig bedst, at den fugt, som dynen har optaget i løbet af natten, får lov til at dampe af, og at dynen derfor ikke bliver lukket for hurtigt inde af sengetæppet.

9. Undgå støvsugning og tæppebankning af dyner

Vær også skånsom i afstøvningen af din dyne. Tæppebankning kan ødelægge spændstigheden i fjerene, og støvsugning kan på sigt fremkalde huller i dynevåret. Brug i stedet en blød børste. 

10. Hvor tit skal en dyne vaskes?

Hyppigheden af dynevasken afhænger af lugt, luftighed og udseende. Det anbefalede interval vil som regel være et sted mellem 2 og 4 gange årligt. Men hellere en gang færre end at jappe dynevasken igennem en dag, hvor du ikke har den tid, det vil tage.

Det allervigtigste er dog, at du vasker din dyne skånsomt, så bæreevnen og fjerenes tekstur bevares. Er dette tilfældet, vil dynen ikke tage skade af den forholdvis hyppige vask af dynen. 

Læs også:

5 fejl, der ødelægger dine håndklæder

Du har nok tit undret dig over hvorfor dine nyvaskede håndklæder er helt stive, hvorfor makeuppen ikke vil gå af dem eller hvorfor dine...

11. oktober 2017
Mere om Tøjvask

Derfor får du huller i t-shirten og sådan undgår du dem

Tøjvask Har du undret dig over de små huller, der pludselig dukker op på din t-shirt? Det kunne være rart helt at slippe for dem. Så hvordan gør man det?

Sådan undgår du de hvide striber på tøjet efter vask

Tøjvask Finder du også nogen gange hvide striber på det nyvaskede tøj? Her kan du læse, hvorfor de hvide striber kommer og lære, hvordan du kan...

Sådan laver du kemikaliefri vasketabs til vaskemaskinen

Tøjvask Aldrig har tøjvasken været mere naturlig og præget af 100% naturlige midler. Her er guiden til, hvordan du nemt selv fremstiller vasketabs...

Sådan læser du vaskesymbolerne

Tøjvask For at skåne dit tøj bedst muligt, er det vigtigt at aflæse vaskesymbolerne korrekt. Vi har derfor lavet en stor guide, som kan hjælpe dig godt på vej, når der skal vaskes tøj.

Sådan bliver dit hvide tøj hvidt igen

Tøjvask Er yndlingsblusen blevet gullig efter vask, eller er de hvide bukser blevet matte og grå at se på? Nu er der gode råd at hente. Vi har...

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Tøjvask Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem. Læs her, hvordan du bevarer tøjets farve.

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.

Hvilket vaskepulver er bedst – flydende eller pulver?

Tøjvask To tredjedele af befolkningen bruger stadig pulver til at vaske tøj, og I har fat i det rigtige. Alle undersøgelser tyder på, at pulver er...

5 fejl, der ødelægger dine håndklæder

Tøjvask Du har nok tit undret dig over hvorfor dine nyvaskede håndklæder er helt stive, hvorfor makeuppen ikke vil gå af dem eller hvorfor dine nye håndklæder har mistet farven så hurtigt? Du har højest sandsynligt begået mindst én af disse fem fejl. Se her, hvordan du kan undgå dem i fremtiden.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen.

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der mister farven i vask.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.