Rigtig rent vasketøj

Tøjvask
Vil du have perfekt vasketøj, skal der stå tre forskellige typer vaskepulver ved vaskemaskinen.
Foto: Colourbox

Idényt nr. 9, 2006

Vi kender det. Det dyre, kridhvide håndklæde er blevet gråt og trist, og teenagerens røde sweatshirt ligner en afbleget las efter blot få ture i vaskemaskinen.

Ærgerligt og spild af penge til både tøj, vaskemaskine og -pulver.

Ifølge energirådgiverne hos SEAS-NVE skyldes de sørgelige resultater ofte, at vi ikke bruger det rigtige vaskemiddel til den rigtige opgave. Således bør vi investere i mindst tre forskellige typer vaskepulver for at få så perfekt vasketøj som muligt.

Med det rigtige vaskemiddel kan du til gengæld vaske kulørt tøj rent på 30° eller 40°, og det hvide, der tåler kogning, bliver rent på 60°. Er vaskemidlet og temperaturen rigtig, kan du samtidig glæde dig over tøj, der holder sig pænt længe – og dertil et mindre elforbrug. Det sidste, du skal tænke på, før du starter vaskemaskinen, er, om du har doseret rigtigt. Doseringen afhænger ikke kun af, hvor beskidt tøjet er, men også af, hvor i landet du bor. Jo hårdere grundvandet i hanerne er, jo mere vaskemiddel skal du bruge. På kommunen kan de hjælpe dig med oplysninger om vandets hårhedsgrad.

Det rigtige pulver

Til hvidt tøj: Vaskepulver med blegemiddel, enzymer og TAED.

Til kulørt tøj: Vaskepulver uden blegemiddel og optisk hvidt, men med enzymer til kulørt tøj.

Til uldtøj: Special-vaskepulver til uld.

Hjælp til maskinen
Når tøjet er sorteret, og det rigtige pulver fundet, bør du lige efterse vaskemaskinen, så den også kan yde sit bedste. Tjek sæbeskuffen og rengør den gerne, hvis der sidder sæbe- eller kalkrester.

På de fleste vaskemaskiner er der også en trevlesi, som mange glemmer at rense regelmæssigt.

Redaktøren anbefaler

30. september 2006
Mere om Tøjvask

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Kan jeg tørre mit tøj udenfor om vinteren?

Tøjvask Det kan måske virke lidt forkert at hænge sit våde tøj udenfor i frostvejret for at tørre, men hvorfor egentlig? Læs med og find ud af om...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Tøjvask Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen. 

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der mister farven i vask.

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem....

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

Tøjvask 40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.