Kan jeg tørre mit tøj udenfor om vinteren?

Tøjvask

Det kan måske virke lidt forkert at hænge sit våde tøj udenfor i frostvejret for at tørre, men hvorfor egentlig? Læs med og find ud af om du kan tørre dit tøj udenfor i vinterens frostvejr.

I vinterhalvåret er det især godt at tørre dit tøj på en skyfri og blæsende dag.
I vinterhalvåret er det især godt at tørre dit tøj på en skyfri og blæsende dag. Foto: iStock

Tørring af tøj i vinterhalvåret

Mange danskere tørrer deres tøj indenfor i vinterhalvåret, fordi de tror, at tøjet ikke kan tørre ordentligt udenfor i det kolde vejr, men er det egentlig rigtigt? 

Temperaturen er ikke afgørende

Hvorvidt dit tøj kan tørre udenfor afhænger ikke af temperaturen, men derimod af luftens dugpunktstemperatur, hvilket vil sige, hvor mange gram vand luften kan indeholde pr. kubikmeter.

Ved lave temperaturer kan luften indeholde mindre vand end ved høje temperaturer, hvilket således er forklaringen på, hvorfor dit tøj oftest tørrer bedst ved høje temperaturer.

Luftfugtigheden spiller en stor rolle

Det er altså ikke temperaturen udenfor, der alene afgør, hvor godt dit tøj tørrer udenfor, men også luftfugtigheden. Hvis luftens temperatur ligger tæt på dugpunktstemperaturen, tørrer tøjet dårligere, fordi luften allerede er mættet med vanddamp.

Læs også:

Test: Malesprøjter

Malesprøjten er uundværlig, når der skal males større flader i en fart. Men den kan også bruges, hvor penslen er for stor, fx mellem...

Kan jeg tørre mit tøj i frostgrader?

Når du hænger dit tøj til at tørre i plusgader fordamper fugten fra tøjet indtil al væske til sidst er forsvundet fra tøjet. Dette forgår anderledes, hvis du hænger dit tøj til tørre i minusgrader. Her vil noget af væsken i tøjet ligeledes fordampe til at begynde med, hvorefter den resterende del vil fryse til is. Herefter fordamper iskrystallerne i tøjet direkte til luft, hvilket i sidste ende vil efterlade tøjet tørt trods frostgraderne.

Du kan således GODT tørre dit vasketøj i de friske frostgrader, du skal bare forberede dig på, at det vil tage længere tid end på en varm og tør sommerdag.

Hvornår tørrer dit tøj bedst i vinteren?

I vinterhalvåret er det især godt at tørre dit tøj på en skyfri og blæsende dag. Solen vil hjælpe noget af væsken i tøjet til at fordampe, og blæsten vil sørge for at den fugtige luft omkring tøjet bliver fjernet og erstattet med frisk, tør luft. Dette øger tørringsprocessen og efterlader dit tøj friskt og lækkert. 

9. januar 2018
Mere om Tøjvask

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Tøjvask Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Tøjvask Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen. 

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der mister farven i vask.

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem....

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

Tøjvask 40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.