Hvilket vaskepulver er bedst – flydende eller pulver?

Tøjvask

To tredjedele af befolkningen bruger stadig pulver til at vaske tøj, og I har fat i det rigtige. Alle undersøgelser tyder på, at pulver er mere effektivt. Se hvorfor her.

Foto: iStock

Hvor mange gange om ugen vasker du tøj?

Tøjvask er en ekstremt ressourcekrævende del af husholdningen – både for den enkelte familie og samfundet. 

Det lyder alvorligt, men tænk alligevel over det: Hvor mange gange om ugen vasker du med litervis af brandvarmt vand og masser af vaskemiddel? Sikkert flere gange – du er meget afhængig af vaskemaskinen, som er husets vigtigste hvidevare.

Og så kommer vi til vaskemidlet. Vaskemaskiner bliver mere og mere specialiserede og kan en hel masse krumspring, som hjælper dig med at holde tøjet rent og pænt.
Derfor er vaskemidlet endnu vigtigere, end det var for bare 15 år siden. Maskinen kan for eksempel ikke tåle, at du overdoserer.

De flydende midler ser mere 'lækre' ud, men ...

Der er kommet flere flydende versioner på markedet i de seneste år, og de ser umiddelbart mere 'lækre' og effektive ud alene i kraft af den flydende form.
Flydende vaskemidler opløses nemmere og efterlader ikke rester i tøjet, som pulver kan. De drysser ikke ud over gulvet, og man kan nemmere øge doseringen undervejs.

Men undersøgelser foretaget af bl.a. Forbrugerstyrelsen viser alligevel , at pulver stadig er det bedste. Dog er det altid vigtigt, at du overholder vejledningen om dosering.

Fordelene ved pulver til tøjvask:

  • Pulver vasker grundigere - det kommer mere i dybden
  • Pulver-vaskemiddel er billigere
  • Der er et større udvalg af både parfumerede/uparfumerede og miljømærkede produkter.
  • Der er typisk ikke konserveringsmiddel i pulver
  • Det fås med blegemiddel til hvidvask

Kilder: Forbrugerstyrelsen og Elgiganten

9. december 2015
Mere om Tøjvask

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Kan jeg tørre mit tøj udenfor om vinteren?

Tøjvask Det kan måske virke lidt forkert at hænge sit våde tøj udenfor i frostvejret for at tørre, men hvorfor egentlig? Læs med og find ud af om...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Tøjvask Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen. 

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der mister farven i vask.

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem....

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

Tøjvask 40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.