Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask

Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem. Læs her, hvordan du bevarer tøjets farve.

Med disse effektive tips, kan du nemt bevare farven på dit tøj.
Med disse effektive tips, kan du nemt bevare farven på dit tøj. Foto: istockphoto

Vaskemaskinen er ikke altid din bedste ven. Man kan blive slemt skuffet, når man opdager, at den hvide trøje er blevet grålig i farven, eller de sorte bukser har fået vaskeslitage på lårene. Vaskemaskinens skader er ofte forårsaget af kalk, gammelt snavs eller forkert vandtemperatur.

Gamle vaskemaskiner kan være svære at håndtere, men hvis du har en nyere af slagsen, har vi nogle gode og simple tips, som kan redde farven på dit tøj.

Sådan forbliver dit sorte tøj sort

Den sorte farve er mere sart end du lige tror. Normalt vil man vaske sit mørke tøj uden foranstaltninger, men hvis du vil bevare den kulsorte farve, skal du være varsom og vaske med omhu.

Følg nedenstående tips og undgå vaskeslitage og misfarvninger:

  1. Vask altid dit sorte tøj på vrangen: Hvis du vasker dit tøj på vrangen, vil du skåne den pæne overflade og derved undgå synlig vaskeslitage.

  2. Vask sort tøj i koldt vand: Varmt vand kan have en hård virkning på farver og tekstiler, derfor skal du vaske dit sorte tøj i koldt vand. Det kolde vand vil have en forseglende effekt og vil derved bevare farven.

  3. Drop tørretumbleren: Tørretumbleren kan være fyldt med støvpartikler og restfarver, som kan give tøjet et støvet og kedeligt udseende. Du bør i stedet tørre dit sorte tøj på et almindeligt tørrestativ.

  4. Tør aldrig dit sorte tøj i solen: Solen kan blege og misfarve dit sorte og mørke tøj i løbet af få timer. Skaden er uopretteligt, medmindre du farver tøjet igen.

Vask dit hvide tøj rigtigt

Hvidt tøj er elegant og flot, men har du også problemer med at holde farven efter brug og vask? Den hvide farve er meget sart og tåler ikke meget før farven er ødelagt og fremstår mere gullig eller grålig.

For at bevare den flotte, hvide farve, skal du gøre følgende:

  1. Brug den rette mængde sæbe: Udover at bruge den rigtige sæbe til hvidt tøj, skal du også huske at bruge den rette mængde. For meget sæbe kan ødelægge tekstilet og efterlade sæberester, som får tøjet til at fremstå gulligt. Du kan undgå misfarvningen ved at følge vaskeanvisningen på tøjet og på sæben.

  2. Afblegning er ikke altid en god løsning: En afblegning kan redde dit hvide tøj, men ty ikke til denne metode for ofte. Afblegning er en hård metode, som kan skade tøjet og tekstilet. Faktisk bør du kun bruge afblegning på 100 % bomuld.

    Er uheldet ude og misfarvningen slem, kan du her se, hvordan dit hvide tøj bliver hvidt igen.

  3. Tør tøjet i solen: Som nævnt tidligere, kan solens stråler afblege dit tøj. Så tag endelig tørrestativet med udenfor, hvis du har genstridige pletter eller misfarvninger.

Se videoen nedenfor og hør ekspertens egne råd til en succesfuld tøjvask.

Læs også:

Vælg det rigtige sofabord til din stue

Et sofabord bruges ofte til både spisning, leg, spil og arbejde. Det gælder om at finde et, som passer til netop dine behov og din stue....

8. juni 2016
Mere om Tøjvask

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Kan jeg tørre mit tøj udenfor om vinteren?

Tøjvask Det kan måske virke lidt forkert at hænge sit våde tøj udenfor i frostvejret for at tørre, men hvorfor egentlig? Læs med og find ud af om...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Tøjvask Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen. 

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der mister farven i vask.

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

Tøjvask 40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Tøjvask Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.