Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask

Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem. Læs her, hvordan du bevarer tøjets farve.

Med disse effektive tips, kan du nemt bevare farven på dit tøj.
Med disse effektive tips, kan du nemt bevare farven på dit tøj. Foto: istockphoto

Vaskemaskinen er ikke altid din bedste ven. Man kan blive slemt skuffet, når man opdager, at den hvide trøje er blevet grålig i farven, eller de sorte bukser har fået vaskeslitage på lårene. Vaskemaskinens skader er ofte forårsaget af kalk, gammelt snavs eller forkert vandtemperatur.

Gamle vaskemaskiner kan være svære at håndtere, men hvis du har en nyere af slagsen, har vi nogle gode og simple tips, som kan redde farven på dit tøj.

Sådan forbliver dit sorte tøj sort

Den sorte farve er mere sart end du lige tror. Normalt vil man vaske sit mørke tøj uden foranstaltninger, men hvis du vil bevare den kulsorte farve, skal du være varsom og vaske med omhu.

Følg nedenstående tips og undgå vaskeslitage og misfarvninger:

  1. Vask altid dit sorte tøj på vrangen: Hvis du vasker dit tøj på vrangen, vil du skåne den pæne overflade og derved undgå synlig vaskeslitage.

  2. Vask sort tøj i koldt vand: Varmt vand kan have en hård virkning på farver og tekstiler, derfor skal du vaske dit sorte tøj i koldt vand. Det kolde vand vil have en forseglende effekt og vil derved bevare farven.

  3. Drop tørretumbleren: Tørretumbleren kan være fyldt med støvpartikler og restfarver, som kan give tøjet et støvet og kedeligt udseende. Du bør i stedet tørre dit sorte tøj på et almindeligt tørrestativ.

  4. Tør aldrig dit sorte tøj i solen: Solen kan blege og misfarve dit sorte og mørke tøj i løbet af få timer. Skaden er uopretteligt, medmindre du farver tøjet igen.

Vask dit hvide tøj rigtigt

Hvidt tøj er elegant og flot, men har du også problemer med at holde farven efter brug og vask? Den hvide farve er meget sart og tåler ikke meget før farven er ødelagt og fremstår mere gullig eller grålig.

For at bevare den flotte, hvide farve, skal du gøre følgende:

  1. Brug den rette mængde sæbe: Udover at bruge den rigtige sæbe til hvidt tøj, skal du også huske at bruge den rette mængde. For meget sæbe kan ødelægge tekstilet og efterlade sæberester, som får tøjet til at fremstå gulligt. Du kan undgå misfarvningen ved at følge vaskeanvisningen på tøjet og på sæben.

  2. Afblegning er ikke altid en god løsning: En afblegning kan redde dit hvide tøj, men ty ikke til denne metode for ofte. Afblegning er en hård metode, som kan skade tøjet og tekstilet. Faktisk bør du kun bruge afblegning på 100 % bomuld.

    Er uheldet ude og misfarvningen slem, kan du her se, hvordan dit hvide tøj bliver hvidt igen.

  3. Tør tøjet i solen: Som nævnt tidligere, kan solens stråler afblege dit tøj. Så tag endelig tørrestativet med udenfor, hvis du har genstridige pletter eller misfarvninger.

Se videoen nedenfor og hør ekspertens egne råd til en succesfuld tøjvask.

Læs også: Sådan bliver dit hvide tøj hvidt igen

8 juni 2016
0

Derfor får du huller i t-shirten og sådan undgår du dem

Har du undret dig over de små huller, der pludselig dukker op på din t-shirt? Det kunne være rart helt at slippe for dem. Så hvordan gør...

0

Sådan undgår du de hvide striber på tøjet efter vask

Finder du også nogen gange hvide striber på det nyvaskede tøj? Her kan du læse, hvorfor de hvide striber kommer og lære, hvordan du kan...

0

Sådan laver du kemikaliefri vasketabs til vaskemaskinen

Aldrig har tøjvasken været mere naturlig og præget af 100% naturlige midler. Her er guiden til, hvordan du nemt selv fremstiller vasketabs...

0

Sådan læser du vaskesymbolerne

For at skåne dit tøj bedst muligt, er det vigtigt at aflæse vaskesymbolerne korrekt. Vi har derfor lavet en stor guide, som kan hjælpe dig...

0

Sådan bliver dit hvide tøj hvidt igen

Er yndlingsblusen blevet gullig efter vask, eller er de hvide bukser blevet matte og grå at se på? Nu er der gode råd at hente. Vi har...

0

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.

0

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.

0

Hvilket vaskepulver er bedst – flydende eller pulver?

To tredjedele af befolkningen bruger stadig pulver til at vaske tøj, og I har fat i det rigtige. Alle undersøgelser tyder på, at pulver er...

0

5 fejl, der ødelægger dine håndklæder

Du har nok tit undret dig over hvorfor dine nyvaskede håndklæder er helt stive, hvorfor makeuppen ikke vil gå af dem eller hvorfor dine nye...

0

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...

0

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen.

0

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

0

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

0

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

0

Bruger du unødvendigt meget vaskepulver?

Danskerne har en tendens til at bruge for meget vaskepulver, når de vasker tøj. Læs her, hvordan du doserer dit vaskepulver rigtigt.