Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Vidste du, at uld godt kan koges uden at tage skade?
Vidste du, at uld godt kan koges uden at tage skade? Foto: iStock

Norsk forsker afliver myter om uldvask

Du har med stor sandsynlighed hørt det før: Dit uld vil krympe, hvis du centrifugerer det; dit uld vil krympe, hvis du kogevasker det; dit uld vil krympe,  hvis du maskinvasker det – og du må endelig ikke vaske dit uld med andet tøj.

Men er det nu også rigtigt? Den prisvindende forsker Ingun Grimstad Klepp, der til daglig er forskningschef ved Statens Institut for Forbrugsforskning (SIFO) i Norge, og doktorgradsstuderende Kirsi Laitala, har i et revolutionerende studie testet skrønerne om uldvask.

Dit uldtøj må godt centrifugeres

I undersøgelsen testede Klepp og Laitala centrifugering af behandlet såvel som ubehandlet uldtøj ved henholdsvis 400, 900 og 1400 omdrejninger i minuttet. Resultaterne viste at antallet af omdrejninger ingen indflydelse havde på uldens tendens til at krympe.

Uld tager ikke skade af at blive kogt

En anden myte forskerne testede var, hvorvidt uld tager skade af at blive kogevasket.

Både uvasket uldtøj og uldtøj, der havde vasket før, blev kogt i 10 minutter. Det uvaskede uld krøb i samme grad, som uld normalt gør ved en vask på 30 grader, og det uldtøj, der tidligere havde været vasket i maskine krøb slet ikke.

Det er således en myte, at uld tager skade af at blive kogt. Ifølge Klepp og Laitala opstår problemerne først, når ulden bliver udsat for bevægelse under kogevask.

Læs også:

Derfor bør du sætte din kuffert i badekarret, når du rejser

Selvom det kan lyde mærkeligt, så er der én rigtig god grund til at placere din kuffert i hotellets badekar, når du er ude at rejse. På...

Du må gerne vaske uld med andet materiale

Sidst, men ikke mindst, kan myten om, at uld ikke må vaskes med andet tøj, afkræftes. Så længe du vasker dit uld på et uldvenligt program med uldsæbe, vil dit tøj klare sig helt fint I en vask med andre tekstiler.

Men pas på!

Det er altså hverken centrifugering, en høj vandtemperatur eller vask med andre tekstiler der alene udelægger dit uldtøj. Men hvad er det så?

Hvis du spørger forskerne, opstår problemerne, når de ovenstående vaskemetoder blandes. Lad derfor være med at vaske dit uld med andet vasketøj på et almindeligt vaskeprogram efterfulgt af centrifugering – det er en dårlig cocktail. 

Sådan bør du vaske dit uldtøj

Klepp og Laitala's artikel giver forskerne i stedet en række råd til, hvordan du bør vaske dit uldtøj:

  • Brug altid specialsæbe til vask af uld eller uld og silke.
  • Centrifuger til slut – også selv om du vælger at vaske i hånden.
  • Fjern snavs før det når at efterlade pletter.
  • Vask ikke for ofte – prøv hellere at lufte dit tøj.
  • Hvis uldtøjet er for lille eller forkert i form: Stræk ulden efter vask med forsigtige bevægelser, til du opnår den korrekte form og størrelse.
  • Fyld ikke maskinen for meget (lavere belastning på uldprogram), men fyld gerne op med andre tekstiler, hvis ikke du har uld nok til en hel vask.
  • Hvis du skal desinficere dit uld, så lad det kogevaske i 10 minutter på en plade i rent vand. Sørg for at beklædningen ligger HELT stille. Lad med andre ord være med at bevæge tøjet.
08 november 2017
Mere om Tøjvask

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garderobe.

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale måder at få dine sko til at blive som nye igen. 

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen. 

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der mister farven i vask.

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem....

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

Tøjvask 40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Tøjvask Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.

Bruger du unødvendigt meget vaskepulver?

Tøjvask Danskerne har en tendens til at bruge for meget vaskepulver, når de vasker tøj. Læs her, hvordan du doserer dit vaskepulver rigtigt.

Derfor skal du altid vaske nyt tøj

Tøjvask Vidste du, at nyt tøj kan være beskidt? Så beskidt, at det faktisk er mere sikkert at hoppe direkte i et sæt fra genbrugsbutikken?