Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

Foto: iStock

Spar på tøjvasken

Når du har haft tøjet på én enkelt gang, er du sikkert tilbøjelig til at smide det til vask, men hvis tøjet hverken er ildelugtende eller plettet, behøver du faktisk ikke vaske det. 

Ifølge Ann-Alicia Thunbo Ilskov, som har skiftet husmoderen.dk og tidligere har været kongelig husholderske, så er vi blevet for hysteriske med vores tøjvask: 

“Vi vasker vores tøj alt for ofte. Hvis der bare kommer den mindste plet, eller vi har haft trøjen på en gang eller to, smider vi den til vask, og det slider enormt meget på tøjet og miljøet,” siger hun.

Luft tøjet

Ifølge Ann-Alicia Thunbo Ilskov vasker vi tøjet for meget, selvom vi faktisk ikke behøver det. De fleste lever et relativt stillesiddende liv på kontor og i bilen, og det bliver tøjet ikke beskidt af som sådan. Er der pletter på eller lugter tøjet, så skal det selvfølgelig vaskes, men ellers er det ofte nok blot at lufte tøjet. 

“Hvis vi så, hvor meget vand en vaskemaskine bruger, hver gang vi vasker, så tror jeg, vi ville tænke os lidt mere om. Det er skræmmende, hvor meget vand vi lukker ud i kloakkerne, fordi blusen har været brugt to gange på arbejde,” siger Ann-Alicia. 

Hjemme hos Ann-Alicia Thunbo Ilskov kører vaskemaskinen kun én gang hver halvanden uge, og hvis der kommer små pletter på tøjet, bliver de fjernet frem for vasket, hvilket slider mindre på tøjet og bevarer farven bedre. 

Læs også:

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Gå med tøjet flere gange

Vibeke Riisberg, som er lektor på Designskolen Kolding, lader heller ikke vaskemaskinen køre for ofte, men lufter i stedet tøjet. “Jeg har nogle gange min skjorte på i to dage, og så hænger jeg den ud for at blive luftet og går med den to dage mere,” siger Vibeke Riisberg.

Meget tøj, f.eks. uldtrøjer, har bedre af at blive luftet, men mere “kropsnært” tøj som undertøj må kun bruges én dag ad gangen og skal herefter vaskes ved en høj temperatur for at slå bakterierne ihjel. 

Hvis du går med tøjet i flere dage, er det dog en god idé at skifte mellem f.eks. flere par bukser, så du ikke går med det samme en uge i træk, men hvis tøjet ellers er rent nok, kan du sagtens gå med det flere gange. 

Kilde: Jyllands-Posten

22 november 2016
Mere om Tøjvask

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor får du huller i t-shirten og sådan undgår du dem

Tøjvask Har du undret dig over de små huller, der pludselig dukker op på din t-shirt? Det kunne være rart helt at slippe for dem. Så hvordan gør...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Sådan undgår du de hvide striber på tøjet efter vask

Tøjvask Finder du også nogen gange hvide striber på det nyvaskede tøj? Her kan du læse, hvorfor de hvide striber kommer og lære, hvordan du kan forsøge at forhindre det. 

Sådan laver du kemikaliefri vasketabs til vaskemaskinen

Tøjvask Aldrig har tøjvasken været mere naturlig og præget af 100% naturlige midler. Her er guiden til, hvordan du nemt selv fremstiller vasketabs...

Sådan læser du vaskesymbolerne

Tøjvask For at skåne dit tøj bedst muligt, er det vigtigt at aflæse vaskesymbolerne korrekt. Vi har derfor lavet en stor guide, som kan hjælpe dig...

Sådan bliver dit hvide tøj hvidt igen

Tøjvask Er yndlingsblusen blevet gullig efter vask, eller er de hvide bukser blevet matte og grå at se på? Nu er der gode råd at hente. Vi har samlet de bedste vasketips til dig.

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Tøjvask Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem....

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Hvilket vaskepulver er bedst – flydende eller pulver?

Tøjvask To tredjedele af befolkningen bruger stadig pulver til at vaske tøj, og I har fat i det rigtige. Alle undersøgelser tyder på, at pulver er...

5 fejl, der ødelægger dine håndklæder

Tøjvask Du har nok tit undret dig over hvorfor dine nyvaskede håndklæder er helt stive, hvorfor makeuppen ikke vil gå af dem eller hvorfor dine nye...

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen.

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...