Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

Foto: iStock

Spar på tøjvasken

Når du har haft tøjet på én enkelt gang, er du sikkert tilbøjelig til at smide det til vask, men hvis tøjet hverken er ildelugtende eller plettet, behøver du faktisk ikke vaske det. 

Ifølge Ann-Alicia Thunbo Ilskov, som har skiftet husmoderen.dk og tidligere har været kongelig husholderske, så er vi blevet for hysteriske med vores tøjvask: 

“Vi vasker vores tøj alt for ofte. Hvis der bare kommer den mindste plet, eller vi har haft trøjen på en gang eller to, smider vi den til vask, og det slider enormt meget på tøjet og miljøet,” siger hun.

Luft tøjet

Ifølge Ann-Alicia Thunbo Ilskov vasker vi tøjet for meget, selvom vi faktisk ikke behøver det. De fleste lever et relativt stillesiddende liv på kontor og i bilen, og det bliver tøjet ikke beskidt af som sådan. Er der pletter på eller lugter tøjet, så skal det selvfølgelig vaskes, men ellers er det ofte nok blot at lufte tøjet. 

“Hvis vi så, hvor meget vand en vaskemaskine bruger, hver gang vi vasker, så tror jeg, vi ville tænke os lidt mere om. Det er skræmmende, hvor meget vand vi lukker ud i kloakkerne, fordi blusen har været brugt to gange på arbejde,” siger Ann-Alicia. 

Hjemme hos Ann-Alicia Thunbo Ilskov kører vaskemaskinen kun én gang hver halvanden uge, og hvis der kommer små pletter på tøjet, bliver de fjernet frem for vasket, hvilket slider mindre på tøjet og bevarer farven bedre. 

Læs også:

Undgå madforgiftning juleaften

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

Gå med tøjet flere gange

Vibeke Riisberg, som er lektor på Designskolen Kolding, lader heller ikke vaskemaskinen køre for ofte, men lufter i stedet tøjet. “Jeg har nogle gange min skjorte på i to dage, og så hænger jeg den ud for at blive luftet og går med den to dage mere,” siger Vibeke Riisberg.

Meget tøj, f.eks. uldtrøjer, har bedre af at blive luftet, men mere “kropsnært” tøj som undertøj må kun bruges én dag ad gangen og skal herefter vaskes ved en høj temperatur for at slå bakterierne ihjel. 

Hvis du går med tøjet i flere dage, er det dog en god idé at skifte mellem f.eks. flere par bukser, så du ikke går med det samme en uge i træk, men hvis tøjet ellers er rent nok, kan du sagtens gå med det flere gange. 

Kilde: Jyllands-Posten

22. november 2016
Mere om Tøjvask

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Kan jeg tørre mit tøj udenfor om vinteren?

Tøjvask Det kan måske virke lidt forkert at hænge sit våde tøj udenfor i frostvejret for at tørre, men hvorfor egentlig? Læs med og find ud af om...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Tøjvask Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen. 

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem. Læs her, hvordan du bevarer tøjets farve.

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

Tøjvask 40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Tøjvask Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.