Derfor skal du altid vaske nyt tøj

Tøjvask

Vidste du, at nyt tøj kan være beskidt? Så beskidt, at det faktisk er mere sikkert at hoppe direkte i et sæt fra genbrugsbutikken?  

Vidste du, at nyt tøj kan være beskidt?
Vidste du, at nyt tøj kan være beskidt?

Hormonforstyrrende kemikalier i nyt tøj

Vi har allerede fået læst og påskrevet om kemikalier i nyt tøj og ved godt, at det bør vaskes mindst én gang inden brug.

Kemikalierne hænger ved fra fabriksproduktionen, og det er ikke småsager – Miljøstyrelsen har flere gange i de seneste år været ude og advare danskerne om for eksempel hormonforstyrrende stoffer i nye tekstiler.

Men der er også bakterier i din nye cardigan

Men var du klar over, at et par cowboybukser eller en cardigan, der kommer direkte fra den sirlige stak i butikken, også kan være beskidt på en helt anden og mere grundlæggende måde?

Der kan simpelt hen være bakterier fra andre mennesker i, som kun kan vaskes ud ved de højeste grader.

En amerikansk tv-station har lavet en undersøgelse, som du kan følge i videoen herunder. Journalisten gik ud og købte nogle forskellige stykker tøj, også i genbrugsbutikker, og fik det altsammen undersøgt grundigt i et laboratorium.

Nye sko var bakteriebomber

Der var bakterier i det helt nye tøj, særligt i kraven, og genbrugstøjet var nærmest renere. Når det kom til sko, var de nye bakteriebomber.
Det skyldes, at tøjet og skoene er prøvet af andre mennesker flere gange, så det er på ingen måde rent.

Nu er det jo ikke sådan, at man falder død om, hvis man tager et par nye bukser på, når der ikke er tid til at vaske inden festen. Men vær opmærksom på det – der er flere grunde til at give nyanskaffelserne en, måske to, ture i vaskemaskinen.

Se videoen, hvor nyt tøj undersøges i laboratorium

Læs også:

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks...

13. april 2016
Mere om Tøjvask

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem....

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

Tøjvask 40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Tøjvask Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.

Bruger du unødvendigt meget vaskepulver?

Tøjvask Danskerne har en tendens til at bruge for meget vaskepulver, når de vasker tøj. Læs her, hvordan du doserer dit vaskepulver rigtigt.