Kan det virkelig passe, at vasketøjet dufter bedre efter lufttørring udendørs?

Tøjvask

Vi kan hurtigt blive enige om, at den herlige duft af udendørs lufttørret tøj er fantastisk, og at vi bare MÅ tage det op til næsen for at indsnuse den friskhed, der har sat sig i tøjet. Men kan det virkelig passe, at tøjet dufter bedre efter lufttørring udendørs fremfor hvis det er tørret indenfor?

Vi har samlet 5 forklaringer på, hvorfor lufttørret tøj får den friske duft.
Vi har samlet 5 forklaringer på, hvorfor lufttørret tøj får den friske duft. Foto: istock

Vores lugtesans fejler ikke noget – der er faktisk noget i luften, der giver tøjet den helt specielle duft.

Vi har samlet 5 forklaringer på, hvorfor lufttørret tøj får den friske duft.

1. Tøjet opfanger partikler fra luften

Den første forklaring er, at vasketøjet opfanger de partikler, der hvirvler rundt i luften. Disse luftbårne partikler kan være alt fra pollen og skimmelsvamp til støv.

Partiklerne varierer i velduft, hvorfor det efter duften at bedømme ikke er lige meget, hvor du hænger dit vasketøj til tørre.

Særligt nåletræer kan have en positiv effekt for dit vasketøj. De udsender nemlig velduftende molekyler – de såkaldte ’terpener’, som dufter frisk.

2. UV-stråler kan eliminere dårlig lugt

En anden forklaring på den herlige duft i tøjet er, at UV-strålerne steriliserer tøjet. Solens stråler er på den måde med til at fjerne de dårlige lugte i tøjet fra blandt andre svamp og skimmel.

Dog er der lidt uenighed om UV-strålerne er intense nok til at sterilisere tøjet. Dertil kan det fremhæves, at vasketøj, der hænger til tørre i skyggen, dufter lige så rent, som det, der hænger i sollys.

Læs også:

Lyntricks til afkalkning af brusekabinen

Rengøring af en brusekabine kan kræve stærke kemikalier, hvis man ikke dagligt holder kalken nede. Vi giver de bedste tips – og advarer...

3. En duft af ozon

Duften i vasketøj ligger tæt op af duften af ozon. Trods dette er det ikke ozon i sig selv, der giver vasketøjet duften. Det er derimod en reaktion mellem ozon i luften og rester af vaskepulver i tøjet, som frembringer den rene, friske duft i dit tøj.

Forklaringen er, at der udskilles nedbrydningsprodukter i form af stofferne 'acrolein' og beslægtede stoffer som 'methylvinylketon' og 'methacrolein', der alle har en duft, der minder om ozon.

Men også ozon-teorien er diskuteret. Ozon har nemlig en begrænset levetid i overflader såsom tøj, hvor det højst kan sidde 10 minutter. Den velkendte timelange duft i tøjet udfordre på denne måde teorien om reaktionen med ozon.

4. Duften af frisk luft

En anden videnskabelig forklaring på velduftende udendørstørret vasketøj er, at luften naturligt indeholder de velduftende kemiske forbindelser ’PAN’ og ’PNN’, som afgiver en duft, der minder om nyvasket lufttørret tøj.

5. En fordampningsproces, der dufter

Den femte og sidste forklaring på vasketøjets duft kan skyldes en fordampningsproces, når vandet fordamper fra overfladen af artiklernes fibre.

I løbet af fordampningen dannes kemiske processer, der får tøjet til at dufte skønt.

Læs også:

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

Fordampningsprocessen kan kun frembringe duften i tøjet udendørs med hjælp fra vind og sollys, fordi det speeder fordampningsprocessen op og forstærker nedbrydningsmekanismen. 

2. august 2017
Mere om Tøjvask

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem....

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

Tøjvask 40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Tøjvask Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.

Bruger du unødvendigt meget vaskepulver?

Tøjvask Danskerne har en tendens til at bruge for meget vaskepulver, når de vasker tøj. Læs her, hvordan du doserer dit vaskepulver rigtigt.