Bruger du unødvendigt meget vaskepulver?

Tøjvask

Danskerne har en tendens til at bruge for meget vaskepulver, når de vasker tøj. Læs her, hvordan du doserer dit vaskepulver rigtigt.

Ved du hvordan man doserer vaskepulveret rigtigt?
Ved du hvordan man doserer vaskepulveret rigtigt? Foto: istockphoto

Hver eneste dag bliver der brugt unødvendigt meget sæbe til tøjvask, hvilket kan have store konsekvenser for både dig og miljøet. Problemet skyldtes i høj grad af, at folk ikke ved, hvordan de doserer vaskepulveret rigtigt - eller at de blot ignorerer de anvisninger, der findes bag på vaskemidlet.

Vandets hårdhedsgrad bestemmer mængden

På bagsiden af dit vaskepulver har producenten angivet, hvordan du skal dosere deres fabrikat. Hvert produkt er forskelligt og det er mængden af enzymer i sæben, som afgør hvornår dit tøj bliver rent.

Producentens anvisninger skal dog tilpasses dit vands hårdhedsgrad. Jo hårdere dit vand er, desto mere sæbe skal du tilsætte. Hårdt vand betyder, at vandet indeholder meget kalk, som nedbryder sæbens enzymer, og derved forringer sæbens effekt.

Du kan tjekke din kommunes vand hårdhed her.

Producentens doseringsvejledning tager desuden også hensyn til mængden af vasketøj (i kilo) og hvor snavset tøjet er.

Så tjek dit vaskepulver og dit vands hårdhedsgrad, og tilpas mængden af sæbe herefter. Hvis vandet er til den hårdere side, skal du tilføje lidt ekstra sæbe, for at kunne opnå den ønskede effekt.

Læs også: Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Konsekvenser ved overdosering

Der er mange konsekvenser forbundet med overdosering af sæbe. Hvis du bruger for meget sæbe, vil du først og fremmest skabe et overforbrug, og økonomisk set vil du bruge unødvendigt mange ekstra penge på vaskemiddel.

Derudover vil overdosering kunne ødelægge dit tøj og efterlade sæberester. Sæbe og andre kunstige kemikalier kan ved nærkontakt med huden give hudirritationer og på længere sigt allergi.

.. Og ser man det fra et samfundsmæssigt synspunkt, skader og overbelaster overdosering af sæbe og andre kemikalier, miljøet voldsomt.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du altid vaske nyt tøj

Vibeke Riisberg, Ph.d., tekstildesigner og lektor udtaler: "Vi fokuserer hele tiden på, hvordan fibrene er dyrket og fremstillet frem for at se på, hvad det er for nogle vaskevaner, vi har. Det kunne hjælpe miljøet rigtig meget, og det er noget som forbrugeren let kan gøre noget ved".

Danskerne er i forvejen meget bevidste om miljøet og om, hvordan man skåner miljøet i hverdagen – men en neddrosling af vaskepulveret er stadig en vane, som skal inkorporeres.

20 april 2016
0

Sådan læser du vaskesymbolerne

For at skåne dit tøj bedst muligt, er det vigtigt at aflæse vaskesymbolerne korrekt. Vi har derfor lavet en stor guide, som kan hjælpe dig...

0

Sådan bliver dit hvide tøj hvidt igen

Er yndlingsblusen blevet gullig efter vask, eller er de hvide bukser blevet matte og grå at se på? Nu er der gode råd at hente. Vi har...

0

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.

0

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem....

0

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.

0

Hvilket vaskepulver er bedst – flydende eller pulver?

To tredjedele af befolkningen bruger stadig pulver til at vaske tøj, og I har fat i det rigtige. Alle undersøgelser tyder på, at pulver er...

0

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

0

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen.

0

5 fejl, der ødelægger dine håndklæder

Du har nok tit undret dig over hvorfor dine nyvaskede håndklæder er helt stive, hvorfor makeuppen ikke vil gå af dem eller hvorfor dine nye...

0

Derfor skal du altid vaske nyt tøj

Vidste du, at nyt tøj kan være beskidt? Så beskidt, at det faktisk er mere sikkert at hoppe direkte i et sæt fra genbrugsbutikken?

0

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

0

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.

0

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

0

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...

0

Rigtig rent vasketøj

Vil du have perfekt vasketøj, skal der stå tre forskellige typer vaskepulver ved vaskemaskinen.