Bruger du unødvendigt meget vaskepulver?

Tøjvask

Danskerne har en tendens til at bruge for meget vaskepulver, når de vasker tøj. Læs her, hvordan du doserer dit vaskepulver rigtigt.

Ved du hvordan man doserer vaskepulveret rigtigt?
Ved du hvordan man doserer vaskepulveret rigtigt? Foto: istockphoto

Hver eneste dag bliver der brugt unødvendigt meget sæbe til tøjvask, hvilket kan have store konsekvenser for både dig og miljøet. Problemet skyldtes i høj grad af, at folk ikke ved, hvordan de doserer vaskepulveret rigtigt - eller at de blot ignorerer de anvisninger, der findes bag på vaskemidlet.

Vandets hårdhedsgrad bestemmer mængden

På bagsiden af dit vaskepulver har producenten angivet, hvordan du skal dosere deres fabrikat. Hvert produkt er forskelligt og det er mængden af enzymer i sæben, som afgør hvornår dit tøj bliver rent.

Producentens anvisninger skal dog tilpasses dit vands hårdhedsgrad. Jo hårdere dit vand er, desto mere sæbe skal du tilsætte. Hårdt vand betyder, at vandet indeholder meget kalk, som nedbryder sæbens enzymer, og derved forringer sæbens effekt.

Du kan tjekke din kommunes vand hårdhed her.

Producentens doseringsvejledning tager desuden også hensyn til mængden af vasketøj (i kilo) og hvor snavset tøjet er.

Så tjek dit vaskepulver og dit vands hårdhedsgrad, og tilpas mængden af sæbe herefter. Hvis vandet er til den hårdere side, skal du tilføje lidt ekstra sæbe, for at kunne opnå den ønskede effekt.

Læs også:

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.

Konsekvenser ved overdosering

Der er mange konsekvenser forbundet med overdosering af sæbe. Hvis du bruger for meget sæbe, vil du først og fremmest skabe et overforbrug, og økonomisk set vil du bruge unødvendigt mange ekstra penge på vaskemiddel.

Derudover vil overdosering kunne ødelægge dit tøj og efterlade sæberester. Sæbe og andre kunstige kemikalier kan ved nærkontakt med huden give hudirritationer og på længere sigt allergi.

.. Og ser man det fra et samfundsmæssigt synspunkt, skader og overbelaster overdosering af sæbe og andre kemikalier, miljøet voldsomt.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du altid vaske nyt tøj

Vibeke Riisberg, Ph.d., tekstildesigner og lektor udtaler: "Vi fokuserer hele tiden på, hvordan fibrene er dyrket og fremstillet frem for at se på, hvad det er for nogle vaskevaner, vi har. Det kunne hjælpe miljøet rigtig meget, og det er noget som forbrugeren let kan gøre noget ved".

Danskerne er i forvejen meget bevidste om miljøet og om, hvordan man skåner miljøet i hverdagen – men en neddrosling af vaskepulveret er stadig en vane, som skal inkorporeres.

20 april 2016
Mere om Tøjvask

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor får du huller i t-shirten og sådan undgår du dem

Tøjvask Har du undret dig over de små huller, der pludselig dukker op på din t-shirt? Det kunne være rart helt at slippe for dem. Så hvordan gør...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Sådan undgår du de hvide striber på tøjet efter vask

Tøjvask Finder du også nogen gange hvide striber på det nyvaskede tøj? Her kan du læse, hvorfor de hvide striber kommer og lære, hvordan du kan forsøge at forhindre det. 

Sådan laver du kemikaliefri vasketabs til vaskemaskinen

Tøjvask Aldrig har tøjvasken været mere naturlig og præget af 100% naturlige midler. Her er guiden til, hvordan du nemt selv fremstiller vasketabs...

Sådan læser du vaskesymbolerne

Tøjvask For at skåne dit tøj bedst muligt, er det vigtigt at aflæse vaskesymbolerne korrekt. Vi har derfor lavet en stor guide, som kan hjælpe dig...

Sådan bliver dit hvide tøj hvidt igen

Tøjvask Er yndlingsblusen blevet gullig efter vask, eller er de hvide bukser blevet matte og grå at se på? Nu er der gode råd at hente. Vi har samlet de bedste vasketips til dig.

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Tøjvask Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem....

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Hvilket vaskepulver er bedst – flydende eller pulver?

Tøjvask To tredjedele af befolkningen bruger stadig pulver til at vaske tøj, og I har fat i det rigtige. Alle undersøgelser tyder på, at pulver er...

5 fejl, der ødelægger dine håndklæder

Tøjvask Du har nok tit undret dig over hvorfor dine nyvaskede håndklæder er helt stive, hvorfor makeuppen ikke vil gå af dem eller hvorfor dine nye...

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen.

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...